Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 11. 2009,
17.09

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 7. 11. 2009, 17.09

8 let, 5 mesecev

Na smučišču Cerkno izvedli vajo Nesreča na žičnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Uprava RS za zaščito in reševanje je v sodelovanju z lokalnimi ustanovami na smučišču Cerkno organizirala terensko vajo Nesreča na Žičnici SC Cerkno 2009.

Po vaji je generalni direktor omenjene uprave Boris Balant poudaril, da je med drugim namen takšnih vaj preveriti sodelovanje znotraj sistema varstva pred naravnimi in drugim nesrečami.

Balant: Vaje začeli izvajati po nesreči na Golteh Balant je v izjavi za medije pojasnil, da so začeli izvajati takšne vaje - tj. vaje, ki jih izvajajo skupaj s slovenskimi žičničarji - po nesreči na Golteh leta 2007. Takrat je bilo po njegovih besedah ob zaustavitvi gondole ugotovljeno, da je možno izboljšati postopek reševanja v primeru takšne nesreče.

Zato so še isto leto izvedli prvo vajo na Golteh, lani pa so vajo organizirali na Krvavcu. Kot je poudaril, sta lanska nesreča na Golteh in letošnja mariborska nesreča pokazali ustreznost in smiselnost takih vaj.

"Preverjamo izdelane načrte in usposobljenost ekip" "Na vajah predvsem preverjamo izdelane načrte, ki jih izdelujejo upravljavci žičnic v primeru nenadnega ustavljanja sedežnih in žičniških naprav ter reševanja ponesrečencev," je pojasnil generalni direktor uprave za zaščito in reševanje. Ob tem je dodal, da se poleg tega tudi preverja usposobljenost ekip, ki so jih slovenski žičničarji oz. upravljavci smučarskih naprav dolžni organizirati v skladu z zakonodajo.

"Namen je tudi prevetriti sodelovanje med službami" Po Balantovih besedah je namen takšnih vaj tudi preveriti sodelovanje znotraj sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, in sicer med reševalci, ki jih imajo upravljavci žičniških in sedežnih naprav z drugimi splošnimi reševalnimi službami, ki delujejo v sistemu varstva pred naravnimi in drugim nesrečami. "In to smo danes tukaj preverili," je ocenil.

Na vaji so sodelovale enote, ki bi sodelovale tudi v realnih situacijah. To so ekipe smučarskega centra Cerkno, Gorske reševalne zveze v Cerknem, slovenske policije, Nujne medicinske pomoči in Gasilske zveze Cerkno, navaja generalni direktor.

"Helikopter danes ni uspel opraviti naloge" "Nenazadnje, sodelovala je tudi Slovenska vojska ob reševanju s helikopterjem, ki pa danes, zaradi razmer kakršne so, ni uspel opraviti svoje naloge dviga ponesrečenca skladno z načrtom," je pojasnil Balant. Glede na to, da so razmere realistične, so to rešili na način, kot bi se rešil sicer, tj. da so ponesrečenca na ustrezno mesto pripeljali z napravami, ki so na smučišču, je dodal.

"Vaja potekala v zelo realističnih razmerah" Po vaji so njeni izvajalci po Balantovih besedah tudi ugotavljali, da je vaja potekala v zelo realističnih razmerah. "Namreč zasneženost smučišča, relativno nizke temperature in megla so razmere, v katerih bi zagotovo reševalci opravljali svoje delo tudi v realni situaciji," je še ocenil generalni direktor uprave za zaščito in reševanje.

Ne spreglejte