Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
13. 10. 2022,
11.09

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,85

81

Natisni članek

mediji inšpekcija RTV Slovenija

Četrtek, 13. 10. 2022, 11.09

1 leto, 6 mesecev

RTV Slovenija: Česa takega v zadnjih 30 letih ne pomnimo

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,85

81

Asta Vrečko | Ministrstvo za kulturo vodi ministrica iz kvote Levice Asta Vrečko. | Foto STA

Ministrstvo za kulturo vodi ministrica iz kvote Levice Asta Vrečko.

Foto: STA

"Danes je RTV Slovenija obiskal Inšpektorat za kulturo in medije, ki je preverjal skladnost programske vsebine RTV Slovenija danes in jutri z določbo 10. člena zakona o RTV Slovenija, ki določa, da je v programih RTV Slovenija prepovedana politična propaganda. Nadzor je potekal na podlagi prejete prijave. Inšpektorat je na podlagi opravljenega postopka ugotovil, da programska vsebina RTV Slovenija danes in jutri ne predstavlja politične propagande in inšpekcijski postopek zaključil, saj ni bil kršen noben predpis. Podobnega inšpekcijskega obiska, kakršen je bil danes, v zadnjih 30 letih ne pomnimo," so nam sporočili z RTV Slovenija.

Potem ko je septembra inšpekcijski nadzor na RTV Slovenija opravil inšpektorat za delo, je danes na RTV prišel tudi inšpektorat za kulturo in medije. Ta spada pod okrilje ministrstva za kulturo, ki ga vodi ministrica iz kvote Levice Asta Vrečko in ki je pripravilo zakonodajne spremembe za "depolitizacijo" RTV.

s | Foto:

Z ministrstva za kulturo so nam potrdili, da je inšpektorat za kulturo in medije v današnjem nadzoru preverjal skladnost do sedaj predvajanih oddaj RTV Slovenija danes in jutri: javna razprava o delovanju RTV Slovenija z dne 27. 09., 4. 10. in 11. 10. 2022 na TV Slovenija z določbo 10. člena ZRTVS-1.

Dodali so, da med inšpekcijskim nadzorom ni bilo ugotovljenih nepravilnosti.

Na vprašanje koliko nadzorov na RTV Slovenija je inšpektorat opravil v zadnjih 30 letih so nam pojasnili, da imata pristojnost za izvajanje inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem ZRTVS-1 v skladu s 44. členom inšpektorat pristojen za medije in Tržni inšpektorat. "Od leta 2005 je rešenih 84 zadev, 8 zadev je še v reševanju," so odgovorili.

Kader Levice poslal inšpekcijo svojemu nekdanjemu delodajalcu

Kot smo že poročali, je inšpektorat za delo, ki ga vodi vršilec dolžnosti Luka Lukić, septembra na podlagi prijave Sindikata novinarjev Slovenije zaradi domnevne kršitve pravice do stavke izvedel nadzor na RTV Slovenija. Pri tem je zanimivo dejstvo, da je Lukić, ki je položaj sredi septembra prevzel na predlog ministra za delo Luke Mesca (Levica), nekdanji novinar RTV Slovenija in predsednik Sindikata novinarjev Slovenije.

Na vprašanje, ali je Lukić zaradi svoje nekdanje zaposlitve na RTV in vodenja sindikata v konfliktu interesov, so nam na inšpektoratu odgovorili: "Nadzor Inšpektorata RS za delo pri subjektu RTV SLO še poteka, tako vam več informacij za zdaj še ne moremo posredovati. Glede 'konflikta interesov', ki ga omenjate, pa pojasnjujemo, da vršilec dolžnosti glavnega inšpektorja inšpekcijskih nadzorov ne izvaja, prav tako ne vpliva na njihov potek."

Ne spreglejte