Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 6. 2020,
18.49

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

3

Natisni članek

letališče letalo libis 180 Murska Sobota

Torek, 23. 6. 2020, 18.49

3 leta, 10 mesecev

Po 50 letih v nebo spet poletelo legendarno športno letalo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,91

3

Na rakičanskem letališču pri Murski Soboti je danes po 50 letih znova poletelo leseno športno-turistično motorno letalo libis 180, zadnje ohranjeno te vrste, ki so ga zgradili v letalski tovarni Libis v Ljubljani. Na prvem uradnem poletu po obnovi ga je pilotiral Branko Bunderla, ki ga je tudi restavriral.

Letališče Maribor
Novice Mariborsko letališče morda parkirišče za odvečna letala

Bunderla je predsednik Društva restavratorjev letal veteranov Maribor, bil je jadralni in motorni pilot, letalski tehnik, do upokojitve je v Slovenski vojski sodeloval pri projektu obnove letal. Libis je del slovenske tehnične in kulturne dediščine. Kot je povedal Bunderla, so ga obnavljali deset let, sam je prispeval več kot štiri tisoč ur dela, nekaj sto ur pa sodelavci različnih znanj, piše STA.

Letel v filmu Vesna

"Najprej smo ga hoteli urediti za muzej, a so bili pritiski tako močni, da so fantje rekli: čisto malo še stisnimo, pa je to za v zrak. In pod sloganom Slovenski libis nazaj na slovensko nebo smo se odločili, da ga dolgoročno spravimo v zrak," je dejal Bunderla. Libis je bil narejen leta 1965, tehta 870 kilogramov, poleti lahko do 4.160 metrov nadmorske višine in doseže hitrost do 350 kilometrov na uro. Bil je prvo letalo, pri katerem so v Sloveniji uporabili plastični material, letel pa je tudi v filmu Vesna.

libis 180 | Foto: STA , Foto: STA ,

Danes je bil prvi polet serijsko registriranega letala, pred dnevi je testno letenje trajalo štiri ure z 20 postanki, pred dvema dnevoma pa je letalo dobilo dokumente, da je normalno plovno kot serijski civilni veteran in lahko leti po vsej Evropi. Vsi uradni dokumenti letala so iz Beograda, saj je bilo registrirano v Jugoslaviji. Sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja so v Libisu oziroma Letalskem inštitutu Branko Ivanuš Slovenija izdelali 11 libisov, devet jih je poletelo, potem pa je tovarna zgorela, še navaja STA.

F-15C Eagle
Novice V morje strmoglavilo ameriško vojaško letalo. Pilota še iščejo.
Ne spreglejte