Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 7. 2024,
13.13

Osveženo pred

4 minute

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,54
izkopavanje Ptuj najdba

Natisni članek

Petek, 26. 7. 2024, 13.13

4 minute

Na ptujski panorami arheologi odkrili obrambni zid in svetišče #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,54

Na vrhu ptujske panorame so arheologi izkopali obrambni zid s stolpom in temelje stavbe, za katero domnevajo, da je svetišče, je za STA povedala znanstvena svetnica na Inštitutu za arheologijo Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU Jana Horvat. Zid sodi v drugo polovico 1. stoletja, svetišče pa v začetek 2. stoletja.

"Odkrili smo ostanke, ki sodijo v dve pomembni obdobji rimske Petovione. V čas, ko je bila tukaj nastanjena legija in je bila tu vojaška utrdba. Odkrili smo obzidje s stolpom iz druge polovice 1. stoletja našega štetja in ob tem skromen, verjetno lesen objekt, ki sodi v isti čas in je bil v notranjosti trdnjave," je povedala Horvatova.

Fotogalerija
1
 / 7

Po odhodu legije pa so na začetku 2. stoletja na vrhu panorame zgradili veliko kvadratno stavbo z mogočnimi temelji in obhodnimi hodniki. "En vogal te stavbe smo raziskali. Sicer zaradi velike uničenosti zgodnjih plasti stavbe ne moremo trditi, kaj točno je, ampak imamo indice, da gre za veliko svetišče," pojasnjuje.

Tej predpostavki v prid govorijo kvadratni tloris, hodniki, številni kamniti spomeniki s posvetili Jupitru, ki so bili najdeni na panorami, in pred leti nekaj metrov stan najdene svinčene posvetilne figurice ženskih božanstev. "Te figurice se pojavljajo izključno v svetiščih v panonskem prostoru in v vzhodnih Alpah," je povedala Horvatova in kot razlog v prid predpostavke navedla še lego domnevnega svetišča: "Lega na vrhu hriba, ki je poleg gradu na najbolj dominantnem mestu, to tudi nakazuje."

Med najdbami tudi skodelica, amfora, fibula in oljenka

Namestnica vodje izkopavanj in specialistka za najdbe Ana Kovačič je Ptujčanom, ki so v četrtek prišli na prvo javno predstavitev izkopavanj, pokazala tudi nekaj manjših predmetov. Predstavila je skodelico za pitje iz keramike s tankimi stenami, amfori, fibulo in oljenko. "Na ustju ene od amfor, v kateri so prevažali olje, je žig, ki pove, kdo je bil izdelovalec. Mi smo našli tri, tako da sem zelo zadovoljna z najdbo," je povedala Kovačičeva in dodala, da je bila oljenka tudi zelo zanimiva najdba: "Gre za obliko oljenke, ki je bila v uporabi zelo kratek čas, večina oljenk tega tipa pa je bila izdelana v Italiji. Najdena je posnetek teh oljenk."

Znanstvena svetnica na Inštitutu za arheologijo Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jana Horvat ob izkopanem zidu, ki sodi v drugo polovico 1. stoletja našega štetja. Najdbe tokratnih izkopavanj so ptujski javnosti prvič pokazali včeraj. | Foto: Vida Toš/STA Znanstvena svetnica na Inštitutu za arheologijo Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jana Horvat ob izkopanem zidu, ki sodi v drugo polovico 1. stoletja našega štetja. Najdbe tokratnih izkopavanj so ptujski javnosti prvič pokazali včeraj. Foto: Vida Toš/STA

Arheologi Inštituta za arheologijo Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti so lani v sodelovanju s podjetjem Terarhis in Pokrajinskim muzejem Ptuj-Ormož začeli arheološka izkopavanja na vrhu ptujske panorame. Po besedah Horvatove takrat niso bili uspešni, letos pa so pred mesecem delo nadaljevali in na približno 70 kvadratnih metrih izkopali pomembne ostanke, ki osvetljujejo zgodbo najstarejšega slovenskega mesta. Predvsem pomagajo pojasniti, kako se je rimski Ptuj iz vojaške utrdbe spremenil v civilno naselje.

Po zaključku del bodo območje pokrili in zasuli

Območje izkopavanj bodo po zaključku del pokrili z geotekstilom in ga zasuli. "Bo pa možnost, da prostore kadarkoli odkrijemo in nadaljujemo delo," je dodala Horvatova.

Raziskovalni projekt sofinancirata Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost in Mestna občina Ptuj. Ta je dala četrtino denarja, celotna vrednost projekta je 400 tisoč  evrov.

Preberite še:

Japonski hrošč
Novice V Sloveniji potrdili najdbo škodljivega japonskega hrošča
Bomba Maribor
Novice V Mariboru našli bombo iz druge svetovne vojne, onesposobili jo bodo 7. aprila
Najdba
Novice Neverjetna najdba na Ravnah na Koroškem
Korolevo Ukrajina
Novice Neverjetno odkritje v Ukrajini, ki menja pomembno teorijo
Ne spreglejte