SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na mandatno-volilni komisiji brez glasovanja o nadzornikih holdinga

2

termometer

 | Foto:
Mandatno-volilna komisija je izrekla podporo Vlasti Nussdorfer za varuhinjo človekovih pravic, opredelitev o kandidatih za nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga pa je preložila.

Mandatno-volilna komisija je s 13 glasovi za in enim proti podprla predlog, da državni zbor za varuhinjo človekovih pravic izvoli Vlasto Nussdorfer. Pred glasovanjem na komisiji so Nussdorferjevi izrekli podporo v poslanskih skupinah PS, SD, DL in DeSUS, podprla sta jo tudi oba predstavnika manjšin, večinoma jo podpirajo tudi v poslanski skupini SLS, v SDS pa so dejali, da na podlagi razgovora, ki so ga imeli s kandidatko, Nussdorferjeve pri njeni kandidaturi za varuhinjo človekovih pravic ne podpirajo. Predstavnik NSi v komisiji Matej Tonin se pred glasovanjem ni izrecno opredelil, kako bo glasoval, je pa, kot nam je potrdil po seji, glasoval v skladu s stališčem, ki so ga v poslanski skupini o Nussdorferjevi zavzeli že pred časom, torej proti.

Zadostna podpora na mandatno-volilni komisiji pomeni, da bo o kandidaturi Nussdorferjeve glasoval državni zbor. Kandidatka za varuhinjo za izvolitev potrebuje 60 poslanskih glasov. Če bo izvoljena, bo funkcijo za obdobje šestih let nastopila 23. februarja.

O kandidatih za nadzornike holdinga na prihodnji seji

Mandatno-volilna komisija je sklenila, da poslanske skupine ponovno pozove, naj predlagajo kandidate za nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga, rok za vložitev predlogov je 28. januar. Od šestih kandidatov, ki so jih za štiri nadzorniška mesta predlagale poslanske skupine, sta namreč le dva predložila popolni vlogi. Po razpravi, ali naj se odloča le o kandidatih, ki sta predložila popolni vlogi, ali o vseh kandidatih skupaj, so sklenili, da bo mandatno-volilna komisija o vseh kandidatih odločala na prihodnji seji. Kot je znano, je mandatno-volilna komisija prejela šest predlogov kandidatov poslanskih skupin za nadzornike Slovenskega državnega holdinga. PS predlaga Andreja Cetinskega, NSi Jovana Lukovca, DL Mirka Mušiča, DeSUS Andreja Polenca, SLS Marka Smoleta in SDS Aleša Štrancarja.

Slovenski državni holding bo imel v skladu z zakonom devet nadzornikov, od katerega enega predlaga komisija DZ-ja za nadzor javnih financ, v kateri ima večino opozicija. Od preostalih članov štiri predlaga vlada, od tega enega na predlog Ekonomsko-socialnega sveta, in štiri poslanske skupine. DZ bo glasoval o vsakem kandidatu posebej, imenoval pa jih bo z absolutno večino. Komisija DZ-ja za nadzor javnih financ sicer kot kandidatko predlaga predsednico uprave in generalno direktorico Ljubljanskih mlekarn Cvetano Rijavec, v petek pa naj bi svoje ime sporočili socialni partnerji na Ekonomsko-socialnem svetu. Petroviču podpora za namestnika predsednika Računskega sodišča Mandatno-volilna komisija je soglasno podprla predlog predsednika republike, da se za prvega namestnika predsednika Računskega sodišča imenuje vrhovnega državnega revizorja Jorga Kristijana Petroviča.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin