SiolNET. Novice Slovenija
0,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Le še danes čas, da predlagate kandidata za varuha človekovih pravic

0,05

termometer

varuh človekovih pravic
Foto: STA

Danes se izteka rok za oddajo predlogov možnih kandidatov za varuha človekovih pravic, ki ga je v pozivu določil predsednik republike Borut Pahor. Predloge zbirajo v predsednikovem uradu na Erjavčevi 17 v Ljubljani.

Predlogi možnih kandidatov za varuha morajo biti obrazloženi, posebej mora biti priloženo pisno soglasje možnega kandidata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti, in dokazila o izpolnjevanju pogojev. Za varuha je lahko izvoljen le slovenski državljan.

Potem ko bo predsednik republike Borut Pahor sprejel odločitev o izbiri kandidata oziroma kandidatov za varuha in pred glasovanjem v DZ je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata oziroma kandidatov. Državni zbor glede na zakon o varuhu odloči o predlogu predsednika republike v 45 dneh od predložitve predloga.

Vlasta Nussdorfer Novice "Rjuharice", "kultura posilstev ...": varuh proti ponižujočemu obravnavanju religij

Nussdorferjeva se za nov mandat ne bo potegovala

Aktualni varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer mandat poteče 23. februarja 2019. Postopek za izvolitev novega varuha pa se mora glede na zakon začeti najpozneje šest mesecev pred potekom mandatne dobe prejšnjega varuha.

Nussdorferjeva se na poziv, ki ga je Pahor objavil 3. avgusta, ne bo odzvala. Prav tako so pri varuhu napovedali, da ne bo podala soglasja k morebitnemu predlogu.

Državni zbor izvoli varuha z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev za dobo šestih let, po poteku mandatne dobe pa je lahko še enkrat izvoljen.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin