Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
11.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 11.57

7 let, 12 mesecev

Na komisiji za peticije pričevanja o Udbi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Komisija za peticije se je seznanila s pričevanji posameznikov o delovanju nekdanje Službe državne varnosti (SDV), znane kot Udba.

Na začetku današnje nujne seje komisije DZ za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti, ki je bila sicer sklicana šele v petek, je Irglova najprej poudarila, da je bil na sejo vabljen tudi predsednik republike Danilo Türk, vendar komisija ni prejela niti opravičila za odsotnost. Prav tako je po njenem zgovorno, da se današnje seje ni mogel udeležiti noben član komisije iz koalicijskih vrst. Irglova: Udba je bila "kriminalna združba" Kot je še opozorila Irglova, je bila Udba "kriminalna združba", njene grozote pa sta dve priči, ki sta nastopili danes, doživeli tudi za časa, ko je službo vodil Tomaž Ertl. Kovačič: Manipulacija s posamezniki in organiziranje terorističnih skupin Nekdanji uslužbenec policije v času, ko je Ertl vodil takratni republiški sekretariat, Alojz Kovačič, je v daljšem zgodovinskem ekskurzu podal sliko delovanja jugoslovanske politične policije v poznih 40. letih prejšnjega stoletja. Udbi je za tisto obdobje pripisal manipulacijo s posamezniki in organiziranje terorističnih skupin, ki so delovale onkraj meja SFRJ.

Udba je imela v svojih rokah popolno oblast in razpolagala z razširjeno mrežo delovanja, s katero je obvladovala vse družbene strukture, je še dejal Kovačič.

"Pridržanje je moral podpisati Ertl" Samega Kovačiča so nato aretirali konec 80. let, potem ko se je začel družiti z nekdanjim zapornikom z Golega otoka. "Moje pridržanje je moral podpisati Ertl," je poudaril ter opisal, kako so ga tri dni izpraševali ob odsotnosti zagovornika.

Cveta Stepanjan je podala svoje pričevanje o procesu, ki ga je njen pokojni mož skupaj še s sedmimi obtoženimi civilisti prestal pred vojaškim sodiščem v Ljubljani leta 1984. Stepanjanova je pojasnila, da se je mož kljub političnim spremembam z letom 1991 moral še leta boriti za pravico, oprostilno sodbo pa je prejel komaj 19 dni pred smrtjo.

Petan: Za poštenost moraš biti pošten Kulturnik Žarko Petan, ki je bil v prejšnjem režimu nekajkrat aretiran, je povedal, da smo Slovenci vedno želeli biti uspešni, "ampak za poštenost moraš biti pošten". Kot narod nas pri stopanju v prihodnost po njegovem "ustavlja" prav dejstvo, da nismo rešili določenih vprašanj.

Do kdaj bo iz zgodovinskih ran "kapljala kri"?

Član komisije Branko Marinič (SDS) je na podlagi današnjih pričevanj poudaril, kako žrtve Udbe še danes nosijo v sebi toliko gneva in podoživljajo nekdanje krivice prav zaradi ljudi, ki so v samostojni Sloveniji prejeli visoko državno odlikovanje.

To poglavje zgodovine bomo Slovenci po njegovem zaprli le po sprejemu določenih sprememb zakonodaje, do tedaj pa bo iz zgodovinskih ran "kapljala kri".

Z njim se je strinjal tudi Franc Bogovič (SLS), po mnenju katerega v Sloveniji "enostavno nočemo spregovoriti" o določenem poglavju narodove zgodovine, prav v tem pa tiči največja težava naše družbe.

V torek pred DZ tudi Türk DZ bo o ustavni obtožbi Türka zaradi odlikovanja Ertla odločal v torek.

Ne spreglejte