Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 11. 2020,
11.43

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

27

Natisni članek

Tanja Petkovič Bojana Beović Zdenka Čebašek-Travnik

Sreda, 18. 11. 2020, 11.43

3 leta, 5 mesecev

Na čelu zdravniške zbornice se obeta sprememba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,53

27

Bojana Beović | Za Bojano Beović je glasovalo največ upravičencev. V drugem krogu se bo pomerila s Tanjo Petkovič. | Foto STA

Za Bojano Beović je glasovalo največ upravičencev. V drugem krogu se bo pomerila s Tanjo Petkovič.

Foto: STA

Na volitvah za predsednico Zdravniške zbornice Slovenije bo potreben drugi krog. Vanj sta se uvrstili infektologinja Bojana Beović, ki je v prvem prejela največ glasov, in predsednica sekcije domskih zdravnikov Tanja Petkovič, medtem ko aktualna predsednica Zdenka Čebašek-Travnik zapušča položaj, kažejo rezultati na spletni strani zbornice.

Volilna komisija zbornice je štetje po pošti prispelih glasov opravila v torek. Skupno je bilo oddanih 5.893 glasov, s čimer je bil dosežen potreben kvorum. Kot je navedeno na spletni strani zbornice, je bila udeležba 50,7-odstotna, piše STA.

Aktualna predsednica dobila najmanj glasov

Za Beovićevo, ki je v zadnjem obdobju znana predvsem kot vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, je glasovalo 2.895 upravičencev, za Petkovičevo 1.510, za Čebašek-Travnikovo pa 1.443 upravičencev. Med prispelimi glasovnicami je bilo 45 neveljavnih, navaja STA.

Aktualna predsednica Zdenka Čebašek-Travnik zapušča položaj. | Foto: STA , Aktualna predsednica Zdenka Čebašek-Travnik zapušča položaj. Foto: STA ,

Sprva so bile volitve, na katerih so poleg predsednice izbirali tudi poslance skupščine zbornice, predvidene za 12. maj, a so jih takrat zaradi epidemije covida-19 premaknili na poznejše obdobje, tako da so jih izvedli v torek. Mandat predsednika traja štiri leta z enkratno možnostjo ponovne izvolitve.

Čebašek-Travnikova: Rezultat je posledica organiziranosti protikandidatk
Zdenka Čebašek-Travnik je v odzivu na rezultat torkovih volitev svoj mandat ocenila kot uspešen. Kandidatka, ki bo položaj zasedla za njo, bo imela izhodišče, o kakršnem je sama lahko le sanjala, je prepričana Čebašek-Travnikova.

Poudarila je, da večino stvari, ki jih njeni protikandidatki obljubljata v svojih programih, v zbornici že imajo. "Tako, da se bosta morali sprijazniti s tem, da nadaljujeta moje delo, ali pa si izmisliti nekaj čisto novega," je dejala.

Razlaga si, da so rezultati prvega kroga volitev posledica organiziranosti njenih protikandidatk, saj da lahko Tanja Petković kot podpredsednica Sindikata zdravnikov družinske medicine dnevno nagovarja del volilne baze. Glede Beovićeve pa je dejala, da jo je podprl predsednik Fidesa, ima pa tudi močno podporo politične stranke, iz katere je pred kratkim izstopila.

"Vse to potegne za sabo določeno število volivcev, ki jih programi druge kandidatke v bistvu ne zanimajo, ampak jih zanima glasovat za osebo, ki spada v njihovo področje udejstvovanja," je svoje videnje rezultatov pojasnila Čebašek-Travnikova.
Ne spreglejte