Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 3. 2012,
11.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 17. 3. 2012, 11.26

8 let

Na Bledu pogovori o prihodnosti smučišča Straža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kljub dovolj nizkim temperaturam za umetno zasneževanje je letošnjo zimo blejsko smučišče na Straži ostalo zeleno.

Blejska občina namreč ni več pripravljena nositi vseh stroškov zasneževanja. K sodelovanju je decembra pozvala turistična podjetja, ki pa so se odzvala negativno. Medtem so se že začeli pogovori o prihodnosti smučišča.

Hotelirji niso pripravljeni prispevati denarja za zasneževanje Kot je pojasnil blejski župan Janez Fajfar, zasneževanje Straže stane približno 25.000 evrov in doslej je vse te stroške vedno nosila občina oziroma javno podjetje Infrastruktura Bled kot upravljavec. "Letos smo pozvali glavne turistične dejavnike na Bledu, če so k temu kaj pripravljeni prispevati in prvič so vsi hotelirji enotno sporočili, da jim to niti na misel ne pride," je dejal Fajfar.

"Sedaj je pravi čas za konkretne dogovore za naslednjo zimo" Direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar pa je povedala, da se je občina o tem, kako finančno in organizacijsko speljati smučanje na Straži, s turističnim gospodarstvom začela pogovarjati šele nekaj ni pred božičem. Zato je bilo nerealno, da bi za letošnjo sezono dosegli kompromis. "Sedaj pa je pravi čas za konkretne dogovore za naslednjo zimo," je poudarila.

"Bled ni smučarska destinacija" Na problematiko Straže so na zadnji seji opozorili tudi občinski svetniki. Kot je tedaj pojasnil direktor občinske uprave Matjaž Berčon, Bled ni smučarska turistična destinacija. Statistika zadnjih let kaže, da prodajo premalo kart za rentabilno delovanje. V lanskih devetih dnevih zimskih počitnic je na Straži v povprečju smučalo 88 smučarjev, ki so večinoma kupili poldnevne karte. Tako je bilo prihodkov za 6000 evrov, medtem ko zasneževanje stane vsaj 20.000 evrov.

"To je čista računica, ki izhaja iz podatkov, s katerimi razpolaga Infrastruktura Bled," je dejal Berčon in dodal, da so se zato letos odločili, da bodo zasnežili samo spodnji del Straže, kjer so v času zimskih šolskih počitnic mladim omogočili sankanje.

Zagotovil je, da so se sedaj že začeli pripravljati na novo zimsko sezono, da se jim ne bi ponovila letošnja zima. Na pobudo smučarskega kluba Bled so oblikovali koordinacijo, v katero so vključeni občina, Infrastruktura Bled in Turizem Bled in v kateri bodo preučili različne projektne ideje. Tako naj bi Straža odslej delovala z bistveno drugačnim konceptom in ekonomiko.

Ne spreglejte