Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2013,
7.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Goran Klemenčič premoženje

Sreda, 6. 2. 2013, 7.10

8 let

MVK zaradi odsotnosti Klemenčiča preložila razpravo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mandatno-volilna komisija državnega zbora je razpravo o premoženjskem stanju predsednika protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča zaradi njegove odsotnosti preložila na eno od prihodnjih sej.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič se je predsednici MVK Sonji Ramšak pisno opravičil in hkrati izpostavil problem nasprotja interesov. Po eni uri so sejo sicer zapustili poslanci PS. Iz PS so sporočili, da je Ramšakova po njihovem mnenju zlorabila pooblastila in zaprla sejo za javnost, PS pa da "v takem inkvizicijskem procesu zoper predsednika komisije za preprečevanje korupcije ne bo sodelovala".

Klemenčič odsoten zaradi službenih obveznosti Klemenčič je sicer v torek Ramšakovi sporočil, da se seje ne bo mogel udeležiti zaradi vnaprej dogovorjenih službenih obveznosti.

"Obenem vas naprošam - čeprav se zavedam, da tega niste dolžni storiti - da razpravo o morebitnem sprejemu sklepa o izvedbi predmetnega nadzora preložite na drugo sejo, oziroma da od pristojnih služb pridobite ustrezna pravna pojasnila glede dopustnosti, obsega, postopka in načina izvedbe predlaganega nadzora," je zapisal Klemenčič.

V obravnavi le tožbi in besedila pripravljalnih vlog tožencev MVK je tako na današnji za javnost zaprti seji obravnavala zgolj tožbi oziroma besedila pripravljalnih vlog toženih strank, ki bodo posredovane pristojnemu sodišču.

Klemenčič sicer meni, da citirana pravna podlaga v predlogu sklepa, ki ga je vložil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, ne nudi temelja za sprejem ali izvršitev tovrstnega sklepa s strani MVK. Njegovo sprejetje, predvsem pa izvajanje, bi lahko predstavljalo tudi znake kaznivega dejanja, je dodal.

Poslanec SDS Jože Tanko in nasprotje interesov Klemenčič je v pismu izpostavil tudi problem nasprotja interesov. Predlagatelj je namreč uradna oseba oziroma poslanec SDS. Protikorupcijska komisija namreč vodi postopek glede suma korupcije pri zaposlitvi njegovega sina v državnem podjetju, je zapisal Klemenčič in spomnil še na nedavno objavljeno poročilo komisije, ki obremenjuje prvaka SDS Janeza Janšo. Zato so po mnenju Klemenčiča dejanja Tanka glede protikorupcijske komisije sporna z vidika določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije o izogibanju nasprotja interesov.

Pirnat: Gre za zlorabo MVK Ramšakova je sicer danes v DZ novinarjem povedala, da je MVK pristojna za nadzor nad premoženjskim stanjem članov in predsednika komisije za preprečevanje korupcije. MVK lahko po njenih ocenah iz uradnih evidenc pridobi posamezne podatke in ugotovi, ali gre za neskladje med dejanskim in prijavljenim premoženjskim stanjem Klemenčiča.

Predlagatelji se v zahtevi za nadzor sklicujejo na 21. člen zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki pravi, da nadzor nad premoženjem predsednika protikorupcijske komisije opravlja DZ.

Pravnik Rajko Pirnat je sicer že ocenil, da gre za zlorabo tega delovnega telesa DZ, saj, kot pravi, določba o nadzoru velja le za DZ, ne pa tudi mandatno-volilno komisijo DZ. Ramšakova je s tem mnenjem seznanjena, a pojasnjuje, da iz 21. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije izhaja, da je za nadzor nad delom in premoženjskim stanjem članov protikorupcijske komisije pristojen DZ. Ta je z odlokom to pristojnost podelil MVK, je pojasnila Ramšakova.

Pismo povod za zahtevo Kot je znano, v SDS izpostavljajo nejasnosti pri Klemenčičevem finančnem stanju, njegovih dolgovih in poroštvih. Očitajo mu, da hiše ni vpisal v register Geodetske uprave RS.

V SDS so kot povod za zahtevo navedli elektronsko sporočilo, ki so ga prejeli poslanci. Pismo problematizira nakup hiše, ki sta jo kupila Klemenčič in njegova soproga. Po izjavi slednje naj bi hišo kupila od družbe Doland nepremičnine, a je mesec dni pred podpisom pogodbe lastnica družbe postala ciprska družba SGSP Limited. Zato se po navedbah pisma postavlja dvom, s katero družbo je bila dejansko podpisana pogodba.

Prav tako se postavlja vprašanje, ali držijo navedbe Klemenčiča v poročilu o njegovem premoženjskem stanju, da ima 30.000 evrov posojila in da je za 30.000 evrov porok pri posojilu. Iz javnih evidenc namreč po navedbah pisma izhaja, da sta na hišo vpisani hipoteki po 170.000 in 25.000 evrov.

Hiše nista prijavila, ker jih geodetska uprava k temu ni pozvala Pismo navaja še, da Klemenčičeva hiša ni vpisana v register Geodetske uprave RS oziroma ima vrednost nič, zato se zastavlja vprašanje, ali je Klemenčič od geodetske uprave leta 2010 prejel informativni izračun vrednosti nepremičnine in ali je opustil dolžno ravnanje prijave dejanske vrednosti nepremičnine geodetski upravi ter se tako skušal izogniti davkom.

Klemenčičeva žena, Nina Zidar Klemenčič, je za časnik Finance povedala, da nepremičnine nista prijavila, ker jih geodetska uprava k temu ni pozvala. Tudi sam Klemenčič je vse očitke zavrnil. Izpostavil je tudi, da se nič od očitanega ni dogajalo v času njegovega opravljanja javne funkcije.

Ne spreglejte