Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
16. 4. 2014,
13.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

sprava Joseph Mussomeli

Sreda, 16. 4. 2014, 13.01

6 let, 6 mesecev

Ob 23. avgustu, Evropskem dnevu spomina na žrtve nacizma in stalinizma

Mussomeli: Pomanjkanje sprave največja prepreka slovenski enotnosti #izarhiva

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Ob 23. avgustu, Evropskem dnevu spomina na žrtve nacizma in stalinizma ponovno objavljamo članek o postavitvi spominske table v čast slovenskim žrtvam vseh totalitarnih režimov pred stavbo ameriškega veleposlaništva v Ljubljani.

Ljudje ne bi smeli živeti v preteklosti. Ker jo poskušajo ignorirati ali popačiti, so obtičali v njej. To je treba preseči, da si bo Slovenija lahko zgradila boljšo prihodnost, meni ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli.

Ameriški veleposlanik v Sloveniji je ob odkritju spominske table v čast slovenskim žrtvam vseh totalitarnih režimov poudaril, da so si datum 16. april izbrali namenoma, ker v slovenski zgodovini ta datum nima nobenega globljega pomena.

Joseph Mussomeli je dejal, da imajo zgodovinski dogodki vedno nasprotujoče si zgodbe: zgodbo zmagovalca in poraženca. "Nobena ni čisto prava zgodovina, obe pa sta vredni refleksije in upoštevanja." Poudaril je, da je ključ za razumevanje zgodovine pogumno vztrajanje pri spoznavanju resnice, kar pa ni mogoče brez ponižnosti: "Brez sočutja in medsebojnega spoštovanja so vsi poskusi sprave neuspešni. Prava sprava se bo začela s sprejetjem, da je vsaka žrtev nacionalna tragedija."

"Glede na ameriško zgodovino se postavlja vprašanje, kako si upamo postavljati vprašanja o slovenski zgodovini? Ravno zaradi naukov, ki smo se jih naučili znova in znova, zaradi našega boja, da bi bili bolj pravičen in sočuten narod, je pravo vprašanje: Kako si drznemo biti tiho, kako si drznemo ne počastiti spomina na tiste, ki so bili žrtve krivice?" je nadaljeval.

Joseph Mussomeli je v času bivanja pri nas pričakoval, da bomo Slovenci sami zgradili spomenik sprave. Prepričan je, da se bo to nekoč tudi zgodilo.  | Foto: Ana Kovač Joseph Mussomeli je v času bivanja pri nas pričakoval, da bomo Slovenci sami zgradili spomenik sprave. Prepričan je, da se bo to nekoč tudi zgodilo. Foto: Ana Kovač

"Preteklosti ne smemo ignorirati, hkrati pa ne smemo živeti v njej"

Ambasador, ki je bil v času svojega mandata v Ljubljani večkrat deležen očitkov o vmešavanju v slovenske notranje zadeve, po več kot treh letih bivanja v Sloveniji meni, da je pomanjkanje sprave največja prepreka slovenski enotnosti: "Preteklosti ne smemo ignorirati, hkrati pa ne smemo živeti v njej. Edina pot naprej je, če se najprej ozremo nazaj, se sprijaznimo in pomirimo s preteklostjo. Vsi Slovenci so trpeli, tako na levici kot desnici. Trpljenje pa je ustvarilo sovražnost."

Dodal je, da je prava težava v tem, ker v Sloveniji dolgo nismo govorili o povojni zgodovini. Ta ima še vedno prevelik vpliv na današnje življenje Slovencev: "Do zdaj bi morala biti to davna zgodovina, a ni. Kot da bi se zgodilo včeraj. Mlajša generacija ni toliko obremenjena, a nekatere med njimi starši in stari starši zastrupljajo s starimi zgodbami o tem, kako dobra je ena stran ali kako slaba je druga. Čas je za odprto, spoštljivo razpravo."

Joseph Mussomeli je optimističen, ker mlajše generacije niso več toliko obremenjene s povojno zgodovino, čeprav "nekatere med njimi starši in stari starši zastrupljajo s starimi zgodbami o tem, kako dobra je ena stran ali kako slaba je druga". | Foto: Ana Kovač Joseph Mussomeli je optimističen, ker mlajše generacije niso več toliko obremenjene s povojno zgodovino, čeprav "nekatere med njimi starši in stari starši zastrupljajo s starimi zgodbami o tem, kako dobra je ena stran ali kako slaba je druga". Foto: Ana Kovač

"Nekatere mlade starši in stari starši zastrupljajo s starimi zgodbami"

Hkrati dodaja, da bi morali preteklost pustiti v preteklosti, saj je njen vpliv na sedanjost in prihodnost Slovenije resen: "Ljudje ne bi smeli živeti v preteklosti. Ker pa poskušajo ignorirati ali popačiti preteklost, so obtičali v preteklosti. Treba se je osredotočiti na današnje težave. To je treba preseči, da si bodo Slovenci lahko zgradili boljšo prihodnost." Sam je optimističen, ker mlajše generacije niso več toliko obremenjene s povojno zgodovino, čeprav "nekatere med njimi starši in stari starši zastrupljajo s starimi zgodbami o tem, kako dobra je ena stran ali kako slaba je druga".

Ali se ne boji, da bo odkritje spominske plošče kdo razumel kot vmešavanje v slovenske zadeve? Mussomeli odgovarja, da bi kdo res to lahko tako razumel, a opozarja na temeljno razliko med vmešavanjem in komuniciranjem. Odkritje plošče razume kot komuniciranje, sodelovanje s Slovenci, zato na slovesnost namenoma niso povabili nobenih politikov ali vlade.

V času svojega bivanja v Sloveniji je pričakoval, da bomo Slovenci sami zgradili spomenik sprave. Prepričan je, da bo nekoč prišlo tudi do tega. "Politiki in vlada bi morali narediti več. Nekateri to delajo, na primer predsednik Pahor trdo dela na tem, celo Janez Stanovnik je nedavno naredil nekaj pogumnih stvari, ko je šel k maši za spravo."

Ne spreglejte