Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 12. 2007,
19.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 12. 12. 2007, 19.11

8 let

Moskva za izboljšanje odnosov z EU med slovenskim predsedovanjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Odnosi med Rusijo in Evropsko unijo so v zadnjem času dosegli najnižjo raven doslej, Moskva pa upa, da bodo med slovenskim predsedovanjem uniji "začeli pot navzgor".

To je ob zaključku dvodnevne konference Rusija in EU: Razvoj skupne strategije na gradu Jable danes dejal vodja ruskega sveta za zunanjo in obrambno politiko Sergej Karaganov. Na srečanju, na kakršnih Rusija že od leta 1999 izmenjuje mnenja s prihodnjo predsedujočo uniji, sta strani predstavli svoja stališča glede aktualnih vprašanj.

EU in Rusija imata glede regionalne varnosti in energije različna stališča

Kot je pojasnil programski direktor Centra za evropsko prihodnost Denis Risman, se je predvsem prvi dan srečanja pokazalo, da imata EU in Rusija glede nekaterih vprašanj, kot sta regionalna varnost in energija, še vedno različna stališča, drugje, kot recimo glede trgovinske soodvisnosti pa se v večji meri strinjata. Risman je še napovedal, da se bo oblikovanje skupne strategije med Rusijo in EU nadaljevalo.

"Govorili smo o zadevah, ki nas združujejo, in tistih, ki nas ločujejo," je dejal Karaganov, ki je tokratno konferenco označil za "najbolj plodno doslej". Po njegovih napovedih se bodo med slovenskim predsedovanjem verjetno začela pogajanja o sporazumu o partnerstvu. Je pa Karaganov opozoril, da bi se morali pred pogajanji o vsebini dokumenta pogovarjati o ciljih, ki naj bi jih dosegel.

Rusija in EU bi morali sodelovati

Menil je tudi, da ni prav, da Rusija in EU tekmujeta med seboj, namesto da bi sodelovali. "Če ne bomo združili moči, bomo obji izgubili" nasproti Kitajski, Indiji in drugim silam, ki v svetu dobivajo vse večjo vlogo, je opozoril. Na konefrenci na Jablah, ki je potekala v ponedeljek in danes, so predstavniki Slovenije sogovornike iz Rusije in EU seznanili s slovensko strategijo vodenja unije. Med drugim so predstavili prednostne naloge predsedovanja - Zahodni Balkan, podnebne spremembe, energija in medkulturni dialog, na srečanju pa so govorili tudi o regionalnih varnostnih izzivih, s katerimi se danes soočata Rusija in EU, ter njuni soodvisnosti na področju trgovine.

Ne spreglejte