Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2014,
15.42

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 11. 7. 2014, 15.42

8 let, 6 mesecev

Mobilni operaterji bodo morali uničiti podatke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ustavno sodišče je razveljavilo člene zakona o elektronskih komunikacijah, ki telekomunikacijskim operaterjem nalagajo hrambo t. i. prometnih podatkov.

V omenjeno kategorijo spadajo podatki o klicih in lokacijah uporabnikov mobilne telefonije. Sodišče je hrambo prepoznalo kot nesorazmerno, operaterjem pa naložilo uničenje zbranih podatkov.

Ustavno sodišče je o zadevi odločilo v začetku tega meseca, potem ko je sodišče EU aprila razveljavilo evropsko direktivo o hrambi podatkov, ki je bila podlaga za sporne člene v slovenski zakonodaji. Ustavno sodišče prepoznalo pomen varstva osebnih podatkov Kot so danes sporočili iz urada informacijske pooblaščenke, je sodišče ukrep obvezne hrambe prepoznalo kot nesorazmeren z več vidikov - z vidika posega v pravice državljanov, ki niso dali povoda za takšen poseg, z vidika neobrazloženosti razlogov za relativno dolgo hrambo podatkov - podatki o telefonskih storitvah so se namreč hranili za obdobje 14 mesecev -, ter zaradi dejstva, da hranjenje prometnih podatkov ni bilo omejeno na zgolj huda kazniva dejanja.

"Ustavno sodišče je prepoznalo pomen varstva osebnih podatkov v odnosu do modernih komunikacijskih tehnologij, še posebej ko so te uporabljene s strani samih državnih organov oziroma za namen izvajanja njihovih pristojnosti," so odločitev pospremili v uradu, kjer so marca lani sprožili ustavno presojo spornih členov zakona. Operaterji bodo morali uničiti podatke V skladu z odločitvijo sodišča morajo operaterji podatke uničiti nemudoma po objavi odločitve v Uradnem listu RS.

Ne spreglejte