Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 6. 2022,
20.24

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

9

Natisni članek

start up podjetja start up Tomos Koper Tomos

Nedelja, 5. 6. 2022, 20.24

1 leto, 10 mesecev

Mladi koprski podjetniki vračajo Tomos, a potrebujejo vlagatelja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

9

Tomos je bil ponos nekdanje države. Staro slavo koprskemu motociklizmu danes vračajo mladi podjetniki, ki so ustvarili prvi električni dirkaški motor v Sloveniji. Intenzivno iščejo vlagatelja in upajo, da bodo čez dve leti v Kopru množično proizvajali izdelek, ki ga na trgu še vedno ni.

Tomos je bil nekoč ponos vse slovenske in jugoslovanske industrije. Skupina mladih entuziastov se je odločila mestu Koper vrniti staro slavo.

V majhni delavnici je večkrat nagrajeni motodirkač začel pisati novo poglavje industrijske zgodovine, saj je skupini mladih entuziastov iz Kopra v samo letu dni uspelo sestaviti prototip električnega dirkaškega motorja. Gre za prvi električni highperformance motor v Sloveniji, je povedal Marko Ukota iz podjetja Flux performance. 

"Dirkam že dobro desetletje in iz prve roke vidim, kakšne težave so v tem športu in motociklizmu na splošno. Mislim, da bi električni pogon prinesel rešitev za te težave. Trenutno komercialnih motorjev v tem rangu še ni. Mi gremo v segment highperformance. Torej električni motor, ki je hitrejši od vseh preostalih trenutno na trgu. Takšnih motociklov na trgu ni," je pojasnil Ukota.

Dosedanje naložbe so iz njihovega lastnega žepa 

Želja, znanje in odpoved prostemu času so bili recept za ustanavljanje startup podjetja, ki ima velik potencial. "Ideja je nastala lani na začetku leta, ko smo ustanovili podjetje. Meni roji po glavi že dolgo časa. Kot študent sem naredil električni motor, bilo je pred 12 leti. Takrat baterije in trg niso bili pripravljeni na nekaj takšnega. V času mojega inženiringa smo se spoznali z drugimi člani ekipe, ki so s področja elektronike. Začeli smo za šalo računati s podatki mojih telemetrij tekmovanj ter smo ugotovili, da je stvar izvedljiva," je še povedal.

Izkušnje Marka Ukote in podjetniški duh so bili gonilna sila novega projekta. Začel je predelovanje že obstoječih motorjev, cilj pa je, da jih bo v prihodnosti proizvajal. Ves denar, in ne govorimo o majhnem znesku, ki so ga mladi podjetniki vložili, je njihov lasten. Upajo, da jih bo država podprla ter da bodo v kratkem času našli vlagatelja. Prvi električni motorji iz Kopra naj bi bili kupcem iz vsega sveta dostavljeni že čez dve leti. Predvidena cena vozila bo 12 tisočakov.

Medex_Bite.Me_3_1200x800
Novice BiteMe Nutrition pridobil 330 tisoč evrov investicije za popularizacijo zdravih prigrizkov
evro denar
Novice Iščete denar za svoj startup? Slovenci so odprli nov sklad tveganega kapitala
Startup
Novice Bo naslednja tehnologija, ki bo krojila prihodnost športa, nastala prav v Sloveniji? #video
Kickstarter Alive
Novice Slovenca na Kickstarter s sistemom, ki bi lahko reševal življenja
Ne spreglejte