Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 4. 2016,
11.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Odvetniška zbornica Slovenije

Četrtek, 28. 4. 2016, 11.20

6 let, 6 mesecev

Nova Slovenija nad elitizem odvetniške zbornice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
odvetniška zbornica | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Potem ko je odvetniška zbornica podražila vpisnino za 260 odstotkov, je Nova Slovenija vložila zakonodajni predlog za omejitev vpisnine na povprečno mesečno bruto plačo.

Na dvig vpisnine v Odvetniško zbornico Slovenije z 2.500 na devet tisoč evrov so se odzvali v Mladi Sloveniji in pripravili predlog novele zakona o odvetništvu, ki ga je poslanska skupina NSi že vložila v parlamentarno obravnavo.

V Mladi Sloveniji predlagajo, da vpisnina za vpis v imenik odvetnikov ne bi smela presegati zneska povprečne slovenske mesečne bruto plače zadnjega meseca v preteklem letu. Ta je lani decembra znašala 1.594,93 evra.

Vpisnina v višini devet tisoč evrov po njihovem mnenju omejuje konkurenco na področju odvetništva, saj odvetniška zbornica s tem ustvarja monopol. Predlagana omejitev bi višino vpisnine uskladila s primerljivimi državami in sposobnim mladim pravnikom omogočila opravljanje poklica ne glede na njihove finančne zmožnosti. V MSi tako pričakujejo podporo koalicijskih in opozicijskih strank.


50 odvetnikov odločalo v imenu 1.600 članov zbornice

Skupščina Odvetniške zbornice Slovenije je sredi aprila izglasovala povišanje vpisnine v odvetniški imenik, ki je pogoj za opravljanje tega poklica. Izmed okoli 1.600 slovenskih odvetnikov, med katerimi po naših informacijah mnogi za skupščino sploh niso vedeli, jih je za tako povišanje glasovalo okoli 50, kar je med prisotnimi na skupščini pomenilo veliko večino.

Ob burnih odzivih nekaterih odvetnikov, češ da gre za elitizem, so na ministrstvu za pravosodje odvetniško zbornico zaprosili za pojasnila in napovedali, da bo morebitna neprepričljivost argumentov zbornice narekovala premislek in pripravo ustreznih zakonodajnih sprememb. Za pojasnilo so zbornico zaprosili tudi v uradu varuha človekovih pravic, zlasti jih zanimajo merila, ki so jih upoštevali pri določitvi višine vpisnine, je poročala STA.

Na odziv odvetniške zbornice še čakamo.

Akademsko društvo Pravnik: Visoka vpisnina privilegira posameznike z ugodnejšim finančnim ozadjem

Zaradi danega ukrepa bo za številne odvetniške kandidate, kljub doseženi ustrezni izobrazbi in večletnim poklicnim izkušnjam, ki so kolegom do zdaj omogočale začetek samostojne in neodvisne poklicne poti, pot do odvetniškega poklica v prihodnje precej daljša, obenem pa bodo primorani dlje časa delati za nižje plačilo, kot bi jim, glede na lastne sposobnosti, prizadevnost in vloženo delo, pripadlo na trgu.

V Akademskem društvu Pravnik zagovarjamo vzpostavitev družbenega okolja, ki mladim omogoča razvoj in uresničevanje njihovih delovnih ter intelektualnih sposobnosti. Prepričani smo, da odločitev Odvetniške zbornice, v prid katere ne vidimo ustrezno utemeljenih argumentov, tega cilja ne zasleduje oziroma je z njim v diametralnem nasprotju. Zaradi navedenih razlogov pozivamo Odvetniško zbornico Slovenije, da svoj sklep o nesorazmernem dvigu zneska vpisnine v imenik odvetnikov ustrezno spremeni.

Ne spreglejte