Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Torek,
10. 9. 2013,
9.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

intervju

Torek, 10. 9. 2013, 9.33

8 let

"Mislijo, da smo majhni, ampak smo kot Tyson v najboljših časih"

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V drugem delu pogovora s koprskim županom Popovićem o tem, ali in koliko je pritiskal na nadzornike Luke Koper, o tem, da bi morali imeti pri nas manj občin, in o igri prvaka SD Igorja Lukšiča.

Boris Popović je na čelu mestne občine Koper tretji zaporedni mandat. Ko razpreda o dogajanju v lokalnem in državnem okolju, veliko besed namenja politično-gospodarskim lobijem, ki naj bi vladali Sloveniji. Obenem zavrača navedbe, da je lokalni šerif, nič manj primerjavo z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Tudi mafijski botri nimajo roke nad njim, pravi. Ko je na vrtu enega izmed lokalov v bližini koprske občine, kjer smo se pogovarjali dan pred primopredajo poslov v Luki Koper, razlagal o Gašparju Gašparju Mišiču in njegovem novem delodajalcu, se je Popović večkrat ozrl na levo in z roko pokazal na pomole v daljavi. "V Luki delajo 24 ur. Mesto Koper sploh nima teme. Luči gorijo vse noči. Če želimo iti na silo proti Luki Koper, ta ne more poslovati." Novemu šefu uprave bi z vztrajnostjo uspelo tudi v tujini, je prepričan Popović. "Postal bi vsaj multimilijonar, če že ne milijarder, medtem ko na primer Roman Abramovič, ki je po mojem mnenju popolnoma nesposoben, Luke Koper zagotovo ne bi mogel voditi."

Za Gašparja Gašparja Mišiča je lobiral, kolikor je lahko, na nikogar pa ni izvajal pritiska, zatrjuje Boris Popović. Luke Koper ne bodo dali, prav tako kot so se Sodu, bi se uprli tudi tujemu lastniku, pravi.

Pobudo za zmanjšanje števila občin župan Kopra podpira. Mestnim občinam bi dal večjo moč in nanje prenesel nekatere pristojnosti upravnih enot.

"Res je. Poklical me je in govorila sva o plinskih terminalih. On stoji za projektom plinskega terminala z gospodom Puklavcem, prizadevata si za to, da bi ga po vsej sili postavila v Kopru. Zanj bi naredil popolnoma vse," Popović odgovarja na vprašanje, o čem sta govorila s prvakom SD, ko ga je ta pred časom poklical po telefonu.

Pred dnevi ste rekli, da Zoran Janković pri imenovanju novega šefa Luke Koper ni imel nič. Koliko pa ste vi sami lobirali za to, da je Gašpar Mišič postal njen prvi krmar? Kolikor sem lahko. Vsakomur sem povedal, kaj si mislim o njem in kako ga ocenjujem. Nekaj mora biti jasno: pri Luki Koper smo imeli zelo slabo izbiro. Imeli smo edino Gašparja Mišiča, ki je izstopal iz povprečja. Čeprav so bili člani nadzornega sveta, lokalne skupnosti in zaposlenih v preteklosti na različnih bregovih in smo različno gledali na razvoj in na posamezne kandidate, smo se v primeru Gašparja Mišiča poenotili. K temu ste levji delež pripomogli ravno mediji, ko ste se tako močno spravili nanj. Najmočnejši lobisti za Gašparja Mišiča ste bili ravno vi, mediji.

Torej niste pritiskali na nadzornike, naj podprejo Gašparja Mišiča? Pritiskal sem toliko (s prstom se narahlo dotakne rame, op. p.). Na nikogar nisem pritiskal. Lokalna skupnost ima samo eno nadzornico in njej ni bilo treba reči popolnoma nič, saj ima sama zelo dobro mnenje o Gašparju Mišiču, ker je z njim sodelovala v preteklosti, ko je bil koordinator županov. Kar zadeva predstavnike delavcev, mi z njimi nimamo nobenih stikov, ker se v preteklosti v zvezi z glasovanji nismo razumeli. Njih ste prepričali vi, mediji. Niso neumni, videli so, da je v ozadju zgodba, ki je v nasprotju z vsako logiko. Sicer ne bi bilo takšnega pogroma proti človeku, ki se do tistega trenutka nikomur ni zdel sporen.

Bi se v primeru, da bi bil na mestu Soda tuji lastnik, ob nedavnih dogodkih okoli Gašparja Mišiča odzvali kako drugače? Če bi to počel tuji lastnik, bi lahko končal zgodbo in odšel domov. Nikoli več ne bi mogel delati tukaj.

Kaj mislite s tem? Preprosto. Lokalna skupnost mu ne bi dovolila delati 24 ur. Luka Koper posluje 24 ur in to je ključno. Razkladamo kontejnerje, avtomobile, les … Ponoči je to za krajane seveda zelo moteče. Po deseti zvečer hrup pomeni kaljenje nočnega miru. To pravico lahko zahtevamo kadar koli. Do tega imamo ustavno pravico. S tem bi nam uspelo na vseh instancah. Luka Koper je zažrta v mesto in je pravzaprav del mesta, poglejte (pokaže z roko proti pomolom, op. p.). Še ena stvar je zelo pomembna. Ker delajo vso noč, mesto Koper sploh nima teme. Reflektorji gorijo vse noči. In tu so še številni drugi negativni vplivi. Če bi želeli iti na silo proti Luki Koper, ta sploh ne bi mogla poslovati, kaj šele uspešno.

Kaj bo sledilo, če bo Sod vseeno izpeljal to, kar so se sprva namenili – zamenjal člane nadzornega sveta, verjetno tudi predsednika uprave Luke Koper? Kaj pa mislite, da lahko pričakujejo nagajivci iz Ljubljane? Kaj mislite? Če nekoga udarite v obraz, kaj lahko pričakujete? Če Tysona udarite v obraz, kaj pričakujete, da se bo zgodilo?

V zadnjih letih je postal bolj poduhovljen … Mislil sem na čas, ko je še boksal in bil na vrhuncu svoje moči. Oni mislijo, da smo majhni, ker imamo samo enega predstavnika v nadzornem svetu in malokrat povzdignemo glas. Ampak zagotavljamo vam, da nismo. Za Luko Koper smo največji. Smo Tyson v najboljših časih. Z nami ni šale. Brez lokalne skupnosti ne bodo naredili prav nič.

Če se bo zgodila privatizacija … Ne bo se zgodila. Dokler imamo svoj glas, tega ne bomo dovolili. Doslej nam je Luko Koper še vedno uspelo ubraniti. Poskušal jo je prodati Janša, pa smo jo ubranili. Potem je prišel vrli Borut Pahor s svojo vlado in tudi on jo je želel prodati. Prišel je tisti njegov Nemec in me na kosilu prepričeval, kaj vse bi naredil in kako bo on vse združil, rešil naše Slovenske železnice in Intereuropo ter vse to združil z Luko Koper. Pa smo mu rekli: hvala lepa, ne potrebujemo nobenega pametnjakoviča, da nas hodi učit. Če imamo nesposobne uprave, pa Luka Koper vseeno deluje zelo dobro, kaj šele bo, ko postavimo na čelo nekoga sposobnega. In zdaj imamo prvič to možnost.

Preseliva se mesec dni v prihodnost. Bo Gašpar Mišič takrat še predsednik uprave Luke Koper? Jaz mislim, da bo. Če ne bo več, bomo pa vsaj vedeli, kaj se dogaja v Luki Koper in kaj se dogaja v vseh drugih slovenskih podjetjih.

Pojdiva še malo k občinam. Imamo pobudo za zmanjšanje njihovega števila, minister Virant jo je predstavil včeraj (minulo sredo, op. p.). Število občin bi po tem predlogu prepolovili. Številni pravijo, da gre za poskus centralizacije. Ste se v zvezi s tem predlogom pogovarjali s kom z ministrstva ali iz obeh občinskih združenj, ZOS oziroma SOS? Sem predsednik Združenja mestnih občin Slovenije, nismo še reprezentativen organ, smo pa tik pred tem, da to postanemo. Imamo stike z ZOS in SOS. V našem združenju smo za zmanjšanje števila občin, saj jih je preprosto preveč. Edina pametna stvar je zmanjšanje njihovega števila.

Mestnim občinam bi morali dati večjo moč. Podeliti bi jim morali nekatere pristojnosti upravnih enot, na primer izdajanje gradbenih dovoljenj, izvajanje inšpekcijskih služb in podobno; potem bi bile toliko bolj učinkovite.

Razvoj majhnih občin, ki ga nekateri omenjajo, se je zgodil z evropskim denarjem, namesto da bi šel ta za druge stvari, da bi se lahko ustvarjala dodana vrednost. Tega pri nas ne ustvarjamo, na to smo popolnoma pozabili. Z evropskimi sredstvi gradimo obrtniške in industrijske cone po vaseh. Kjerkoli je bil župan iz SLS ali NSi, so naredili obrtno ali industrijsko cono po vaseh. Kaj ni škoda teh ruralnih območij? To nikakor ne more biti pozitivno.

Pri nas naj bi torej nekateri ukinili občine, ki imajo do pet tisoč prebivalcev. V Nemčiji in Avstriji imajo občine povprečno po tri, štiri tisoč prebivalcev, pa jim gre zelo dobro. Tudi tam se občine združujejo. Spoznali so, da to morajo narediti. Ni res, da jih ne ukinjajo. Ne morete primerjati Švice, kjer živijo od bank, od tujega denarja. Slovenija mora živeti od realnega gospodarstva, tega se moramo začeti zavedati in pika.

Po predlogu zakona o financiranju občin bi občinam vzeli skupaj 100 milijonov denarja. Kako bi občine nadomestile izpad tega denarja? Ne bomo dovolili, da nam vzamejo ta denar. Dohodnina po navadi v normalnih državah v celoti pripada lokalnim skupnostim. Mislim, da tega zmanjšanja ne bodo dosegli.

Vaša občina je imela lani najvišji presežek v Sloveniji ... Tako pozitivne občine, kot je naša, če pogledamo zadnjih 11 let, v Sloveniji ni. Naša občina je zelo dobro stoječa.

Če bo obveljal Virantov predlog, potem se območje Ankarana ne bo moglo izločiti iz vaše občine in postati samostojna občina … Seveda, saj je to edino normalno. Kaj pa imajo tam? Za tistim projektom stoji izključno interes nekaterih posameznikov za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč v stavbno, s tem pa je povezan ogromen zaslužek te elite. Naj ponovim, da v vseh 11 letih mojega županovanja nismo spremenili namembnosti niti enemu samemu kvadratnemu metru. Dokončno bi radi izpeljali krajo Adrie Ankaran in zavrli razvoj Luke Koper. Skoraj polovica pristanišča namreč leži na območju krajevne skupnosti Ankaran, skoraj ves razvoj po obstoječem državnem prostorskem načrtu pa je načrtovan prav na tem ozemlju. V primeru krajevne skupnosti Ankaran za Luko Koper in našo ubogo državo Slovenijo to ni strel v koleno, ampak v glavo.

Ste se, ko ste bili v bolnišnici, kaj pogovarjali z Igorjem Lukšičem iz SD? Je res, da ste govorili o plinskem terminalu v Kopru? Res je. Poklical me je in govorila sva o plinskih terminalih. On stoji za projektom plinskega terminala z gospodom Puklavcem, prizadevata si za to, da bi ga po vsej sili postavila v Kopru. Zanj bi naredil popolnoma vse. To je njegov največji interes. Zanimalo ga je, kaj je treba narediti za to, da se terminal zgradi. Povedal sem mu, da sem absolutno proti temu, saj zelo ostro nasprotujemo že Italijanom in njihovemu plinskemu terminalu v Žavljah in na morju. In da, dokler sem jaz župan, terminala v Kopru ne bo.

Lukšič je pred časom dejal, da se je treba ostro postaviti po robu Žavljam. Po drugi strani zdaj pravite, da si prizadeva za terminal na območju Kopra. Kakšno igro torej igra po vašem mnenju? Nisem mogel verjeti svojim ušesom, da neki profesor, član SD, stoji za plinskim terminalom. Tukaj ima on, kot sem že povedal, velikanski interes. Očitno so tu v igri spet lobiji iz ozadja, ki ves čas pritiskajo na aktualno politiko in imajo očitno v svojem portfelju tudi profesorja Lukšiča. Na zunaj se Lukšič kaže kot poštenjak. Če se spomnite, je bil najbolj goreč nasprotnik imenovanja Gašparja Gašparja Mišiča v Luko Koper. Zdaj je tudi vam jasno, zakaj.

So to spet lobiji, o katerih govorite? Ti isti lobiji? Seveda. Isti, ki so se spravili name oziroma na nas že pred 11 leti in zdaj tudi tako brezglavo na gospoda Gašparja Mišiča.

Ne spreglejte