Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 5. 2014,
13.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Miro Cerar

Ponedeljek, 26. 5. 2014, 13.23

7 let, 12 mesecev

Miro Cerar: Potrudili se bomo, da bomo državljanom ponudili nekaj novega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ustanovni kongres stranke, ki jo je napovedal pravnik Miro Cerar, bo prihodnji ponedeljek v Ljubljani. Kot je zatrdil Cerar, je edini kandidat za predsednika.

Dobil je tudi že nekaj namigov o koristnosti povezovanj, a vsaj do kongresa o tem ne želi govoriti. Po volitvah pa bodo povezovanja strank zaradi volilnega sistema neizogibna, meni. Omenjena nova stranka bi se sicer po zadnji anketi Mediane uvrstila na drugo mesto, kar je po Cerarjevih besedah dobra spodbuda, hkrati pa tudi dodatna zaveza, da k delu pristopijo skrajno resno - tudi po volitvah. "Državljani pričakujejo nekaj novega v politiki, mi se bomo potrudili, da jim to ponudimo," je dodal.

Kot civilnodružbeno gibanje delujejo povsem samostojno Ob tem je Cerar potrdil, da je že dobil nekaj namigov o tem, da bi se bilo koristno pogovarjati o povezovanjih z drugimi strankami, gibanji ali združenji, a je "za zdaj zavrnil z argumentom, da za to še ni čas". Najprej namreč želijo oblikovati organe stranke, ki bodo tudi sprejemali odločitev o tem, ali bodo šli na državnozborske volitve samostojno ali ne. Poudaril pa je, da so doslej kot civilnodružbeno gibanje delovali povsem samostojno in da še vedno delujejo tako.

Ne pristajajo na "to poenostavljeno delitev na leve in desne" Tako se Cerar v tej fazi ne želi opredeljevati do tega, ali je povezovanje primerno. Je pa opozoril, da ne pristajajo na "to poenostavljeno delitev na leve in desne, ki smo jo vzpostavili v Sloveniji in nas ideološko razkraja". Po njegovem mnenju so delitve na leve in desne precej poenostavljene in popačene, zato je težko reči, kaj je povezovanje na desno in kaj na levo. Glede na volilni sistem v državi pa je vendarle velika verjetnost, da se bodo stranke po volitvah morale povezovati v koalicijo, zato je razmislek o povezovanju po volitvah neizogiben, je pristavil.

"Slovenija na politični ravni potrebuje več sodelovanja" Osebno pa Cerar meni, da Slovenija na politični ravni potrebuje več sodelovanja - ne v vseh, pač pa v najbolj ključnih zadevah. "Zato smo tudi mi nek bodoči politični dejavnik, ki bo težil k višji stopnji sodelovanja in politične kulture. Pa ne le sodelovanja med strankami, pač pa tudi s civilno družbo, ki mora biti vpeta v odgovornost določenega dela politike," je še dejal Cerar.

Ne spreglejte