Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 6. 2014,
16.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miro Cerar

Ponedeljek, 2. 6. 2014, 16.36

8 let

Miro Cerar bo stavil na politično čistost in povezovanje (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Nismo si znali predstavljati, da nam bodo lastni plenilci razvrednotili težko pridobljeno državo in uničevali našo lastno nacionalno substanco," je dejal ustanovitelj nove stranke SMC Miro Cerar.

Predsednik nove stranke SMC (Stranka Mira Cerarja) Miro Cerar je v govoru pred volitvami vodstva stranke dejal, da želijo povrniti upanje in zaupanje državljankam in državljanom vase in v državo. Ostro je nastopil proti delitvi na leve in desne ter proti zdajšnjim političnim elitam.

"Postali smo družba kraje in laži" "Nismo si znali predstavljati, da nam bodo lastni plenilci razvrednotili težko pridobljeno državo in uničevali našo lastno nacionalno substanco. V veliki, daleč preveliki meri smo postali družba kraje in laži. Družba nezaupanja. Družba manipulacij."

Če vlada ne bi padla, bi bili še naprej gibanje Cerar je poudaril, da bi bili še naprej gibanje, če se ne bi zgodil nepričakovan padec vlade. "Na stanje v državi lahko zdaj neposredno vplivamo le tako, da se organiziramo kot politična stranka in zmagamo na volitvah." Dejal je, da so do zdaj kot civilno družbeno gibanje delovali povsem neodvisno in samostojno, brez kapitalskih, klientelističnih, lobističnih ter finančnih in političnih ozadij.

Stranka, ki nikomur nič ne dolguje "Tako naša stranka nastaja kot povsem nova in neodvisna politična moč, ki nikomur nič ne dolguje – razen Sloveniji in Slovencem, če nam bodo zaupali vodenje države." Cerar pravi, da so v stranki večinoma novi politični obrazi, a bodo medse sprejeli tudi ljudi s političnimi izkušnjami, a le tiste, ki se niso politično kompromitirali.

Po izvolitvi je Cerar izrazil prepričanje, da bo stranka igrala pomembno in odločilno vlogo. Pri odgovorih na novinarska vprašanja je bil precej zadržan, češ da se morajo najprej sestati organi novo oblikovane stranke.

"Neodvisen politični subjekt, ki v ozadju nima botrov" Napovedal je sicer, da se bodo v prihodnjih dneh opredelili do pobud za povezovanje, ki jih je v zadnjih dneh veliko, eno od njih je spodbudila premierka v odstopu Alenka Bratušek, ki je v soboto ustanovila svojo stranko. A Cerar je tudi poudaril, da so nastali kot povsem neodvisen politični subjekt, ki v ozadju nima botrov ter odklanja "neprimerno delitev" na leve in desne.

Tudi na vprašanje, ali so sprejemljive povezave z voditelji strank, ki so pravnomočno obsojeni ali pod sumom korupcije, ni želel odgovoriti nedvoumno, češ da je to stvar organov stranke. "Naša stranka želi povezovati. Ker izhajamo iz povezovalne pozicije, smo odprti na vse strani, a smo tudi za širše povezovanje med državljani."

Je pa poudaril, da ima o omenjenem vprašanju svoje stališče in da se zavzema za sodelovanje s tistimi, ki niso politično kompromitirani.

Tudi vprašanje, ali bo mandatarski kandidat, pravi, da bo to odločitev organov stranke, seveda pa bo to v proporcialnem sistemu odvisno tudi od izidov volitev. Ne gremo na volitve zato, da bi bili poraženi, verjamemo, da lahko zmagamo," je še optimističen Cerar.

Kdo je v vodstvu stranke V vodstvu stranke med drugimi sedijo univerzitetna profesorja Milan Brglez in Bojan Dobovšek ter podjetnik Mitja Sojer.

Člani izvršnega odbora Stranke Mira Cerarja (SMC) so še odvetnica Vesna Györkös Žnidar, predstavnik za odnose z javnostmi ljubljanske univerze Gregor Jagodič, univerzitetni profesorji Erik Kopač, Janja Hojnik, Mitja Horvat in Simona Kustec Lipicer ter Jure Leben z zavoda za gradbeništvo.

Bojan Dobovšek, ki se raziskovalno ukvarja tudi s fenomenom korupcije, nam je dejal, da je bil aktiven že zdaj in da pomaga vsem družbenim gibanjem, ki delujejo za boljšo Slovenijo. "To družbeno gibanje, ki zdaj prerašča v stranko, zasleduje te vrednote."

Kaj pričakuje od stranke? "To, da uresniči to, kar Slovenija potrebuje, in da bomo šli v boljšo prihodnost."

Ustanovnega kongresa se udeležuje več kot 500 ljudi, med udeleženci pa smo opazili tudi nekdanjega generalnega sekretarja LDS Petra Jamnikarja, ki je med glavnimi organizatorji kongresa. Na Gospodarskem razstavišču je tudi ekonomist Aleksander Kešeljević.

Miro Cerar je v nagovoru na začetku kongresa dejal, da mu je všeč, da zamujajo. Dogodek se je namreč začel s polurno zamudo zaradi precejšnjega števila ljudi, tako da so v dvorano na Gospodarskem razstavišču prinesli dodatne stole.

"Združujemo neodvisne, strokovne, delavne posameznice in posameznike" Programska izhodišča SMC so predstavili programski koordinatorji Kešeljević, Kopač in ustanoviteljica podjetja Vibacom Violeta Bulc. "Združujemo neodvisne, strokovne, delavne ter druge prizadevne in Sloveniji predane posameznice in posameznike," piše v programu stranke.

O programu niso razpravljali, tako kot ne tudi o statutu. Predsednik delovnega predsedstva Brglez je pojasnil, da so dokumenti namenjeni ustanovitvi stranke, oba dokumenta pa se bosta še lahko dopolnjevala. Ravno tako niso razpravljali o imenu stranke in grafični podobi, vse so sprejeli soglasno.

Ne spreglejte