SiolNET. Novice Slovenija
3,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ministrstvo za finance nima denarja za zahteve DeSUSa

3,89

termometer

Ministrstvo za finance
Foto: STA

Predlog DeSUS, da bi se pokojnine zvišale, tudi če bi bila gospodarska rast 2,5-odstotna, po mnenju ministrstva za finance ne vsebuje predloga o dodatnem viru, ki bi bil potreben za financiranje povečanih odhodkov pokojninske blagajne.

DeSUS je konec septembra, po tem, ko je vlada potrdila predlog zakona, s katerim omejujejo nekatere izdatke na področju plač javnih uslužbencev in urejajo izredno uskladitev pokojnin v letu 2020, vložila dopolnilo.

V predlogu zakona je zapisano, da bi izredno uskladitev pokojnin izvedli decembra leta 2020, vendar v primeru, če bo letos gospodarska rast presegla tri odstotke. V tem primeru bi se pokojnine dvignile za dva odstotka.

Predlog DeSUS pa predvideva, da bi pokojnine zvišali tudi v primeru, če bo gospodarska rast višja od 2,5 odstotka. V tem primeru bi se po predlogu DeSUS pokojnine morale dvigniti za en odstotek. Predlog je bil na seji vlade zavrnjen, prvak DeSUS Karl Erjavec pa je napovedal, da bo DeSUS amandma vložil, ko se bodo obravnavali proračunski dokumenti.

Marjan Šarec Novice Vlada potrdila interventni zakon, pri uskladitvi pokojnin sledi koalicijski pogodbi

Ukrepi bi lahko poslabšali dolgoročno vzdržnost javnih financ

Svoje mnenje na predlog je podalo ministrstvo za finance, ki meni, da bi lahko sprejetje imelo pomembne dolgoročne posledice za vzdržnost javnih financ.

"Srednjeročno in dolgoročno povečanje sredstev, ki izhajata iz predloga omenjene novele, bi lahko brez sprejetja ukrepov, ki bi takšni povečanji nevtralizirali, poslabšali dolgoročno vzdržnost javnih financ v Sloveniji," so zapisali v mnenju.

"Vlada meni, da bi bilo treba predlog zakonskih rešitev na področju pokojninske politike obravnavati v luči pritiskov staranja prebivalstva na javnofinančne izdatke in s tem v zvezi z ukrepi za zagotavljanje dolgoročne vzdržnosti javnih financ. Dolgoročne projekcije namreč kažejo, da bodo izdatki za pokojnine leta 2070 dosegli 14,9 % BDP, kar Slovenijo uvršča takoj za Belgijo in Luksemburgom, ki v projekcijah dosegata najvišje vrednosti izdatkov," je med drugim zapisano v mnenju.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 43
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin