Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 4. 2016,
7.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Natisni članek

Julijana Bizjak Mlakar Miro Cerar

Torek, 19. 4. 2016, 7.54

8 let

Cerar državnemu zboru predlagal razrešitev ministrice Julijane Bizjak Mlakar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

1

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar svoje odločitve ni spremenila in ni odstopila, zato je premier Miro Cerar državnemu zboru že predlagal njeno razrešitev.

"Za polno uveljavljanje kulturne politike vlade je odgovorna ministrica za kulturo. S svojimi strokovnimi kompetencami in vodstvenimi sposobnostmi mora oblikovati in voditi vladno politiko. Ta se mora odražati v angažiranem, učinkovitem delovanju za kulturo in z njo, v uspešnem povezovanju s ključnimi soustvarjalci na področju kulture, v sodelovanju z drugimi ministrstvi, organizacijami, strokovno javnostjo in mediji," je v obrazožitvi svoje zahteve zapisal Cerar.

"Žal pristojna ministrica pri opravljanju svoje funkcije tega ni izkazala. Celo več, s svojim delovanjem, predvsem pa nedelovanjem, je povzročila oziroma sprožila za slovensko kulturo negativne posledice in procese," je dodal.

Ministrica se bo verjetno vrnila v DZ

Iz dozdajšnjih odzivov poslanskih skupin je sicer malo verjetno, da bi ministrica ostala na položaju. Odločanje o ministričini funkciji bi bilo že v prihodnjih dneh mogoče s sklicem izredne seje v DZ, a je bolj verjetno, da bo DZ o razrešitvi odločal na izredni seji po prvomajskih praznikih.

Kulturni resor naj bi po najverjetnejši razrešitvi prevzel minister iz vrst DeSUS za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc. V DeSUS tudi že iščejo naslednika Bizjak Mlakarjeve, neuradno se med resnejšimi kandidati omenjata državni sekretar na ministrstvu za kulturo Tone Peršak in ravnatelj novogoriške gimnazije Bojan Bratina. 

Čeprav je jasnejše odgovore koalicije o podpori Bizjak Mlakarjevi še pričakovati, za zdaj kaže, da se bo vrnila v DZ. Ni pa še povsem jasno, ali se bo usedla v poslanske sklopi stranke DeSUS.

 

SMC podpira Cerarjev predlog

V SMC stojijo za odločitvijo premierja Mira Cerarja, ki je DZ predlagal razrešitev ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, ter napovedujejo enotno podporo predlogu. Menijo, da ministrica ni izpolnjevala osnovnih nalog, ob tem pa še opozarjajo, da ministrov za nedoločen čas v tej vladi ni.

Ne spreglejte