Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 4. 2015,
12.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janko Veber

Četrtek, 9. 4. 2015, 12.59

8 let

Minister Veber je padel. Podprlo ga je le 11 soborcev.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poslanci in poslanke so na izredni seji podprli predlog predsednika vlade Mira Cerarja za razrešitev ministra za obrambo Janka Vebra. Za razrešitev je glasovalo 68 poslancev, proti pa 11.

Državni zbor je na izredni seji obravnaval predlog predsednika vlade Mira Cerarja za razrešitev ministra za obrambo Janka Vebra, ker naj bi ta kot minister prekoračil pooblastila s tem, da je pri obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo naročil analizo tveganj prodaje Telekoma Slovenije. Po predstavitvi stališč poslanskih skupin so sicer sejo zaprli za javnost. DZ se je tudi že seznanil z Vebrovo vrnitvijo v poslanske klopi, ki jih zato zapušča nadomestni poslanec Franc Križanič.

Za razrešitev je glasovalo 68 poslancev, proti pa 11. Poslanci SD in ZL so glasovali proti premierjevemu predlogu, poslanci iz ostalih poslanskih skupin so predlog za razrešitev podprli.

Ministrstvo bo začasno prevzel Židan Vodenje obrambnega resorja bo zdaj začasno prevzel predsednik SD ter minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan. Kot je še povedal Židan, kandidata za novega ministra sicer še nimajo, saj se niso še z nikomer pogovarjali.

Židan bi ostal v koaliciji Po seji DZ pa je Židan dejal, da bo predsedstvu stranke SD v petek predlagal, da stranka tudi po razrešitvi Vebra ostane v koaliciji. Če bodo ostali v koaliciji, kar bo kolektivna odločitev, bodo prihodnji teden začeli pogovore s kandidati za novega ministra za obrambo. "Slaba novica za slovensko državo" "Z žalostjo ugotavljam, da je DZ danes razrešil ministra, ki je delal dobro, učinkovito in po našem mnenju tudi zakonito. To je slaba novica za slovensko državo, ker je ves čas ščitil njene interese," je dejal Židan. A je hkrati spomnil, da so v zadnjih dneh prejeli zavezo predsednika vlade, da bodo pri prodaji podjetij ocenili tudi, kaj ta pomeni s stališča obrambnega, državnega in drugih interesov. Te dni se je začelo tudi usklajevanje nacionalnega reformnega programa, je izpostavil Židan in dodal, da so bile pripombe SD v veliki meri upoštevane.

Po Janši, Ruplu in Drobniču še Veber Veber je sicer šele četrti minister, ki ga je na predlog predsednika vlade razrešil DZ. Po podatkih DZ se je to doslej zgodilo Janezu Janši, Dimitriju Ruplu in Janezu Drobniču.

"Minister je odgovoren subjektivno in objektivno" Predsednik vlade Miro Cerar je na začetku današnje seje predstavil predloge za razrešitev: Veber predsednika vlade o svojih namerah ni informiral. Iz predloženih dokumentov ni bilo razbrati neposrednega ogrožanja obrambnega interesa države, slovenske vojske ali ministrstva. Minister vladi nikoli ni predlagal gradiva ali dokumenta s tem v zvezi. Minister je dokumente pripravljal neustrezno in nestrokovno.

Nalogo analiziranja je odredil celotni OVS, tudi obveščevalnemu delu, čeprav ta lahko deluje je v tujini. Vsebina tega dokumenta, za katerega trdi, da pojasnjuje legitimnost, ne daje nobenih pravih argumentov za delovanje OVS. Postopki so bili vodeni nepregledno in v nasprotju z načelom pravne varnosti.

Ne drži, da vlada ni opravljala svojega dela. Vlada dela v pristojnih organih, ministrstvih. Minister je odgovoren subjektivno in objektivno.

Minister za obrambo Janko Veber se je zagovarjal: Ljudstvo nas je izvolilo, da bomo skrbeli za njegovo blagostanje in varnost. V skladu s tem sem ravnal tudi pri naročilu analize prodaje Telekoma OVS. Pri tem sem deloval zakonito in državotvorno.

Če me danes vprašate, sem v tem času opravil vse, kar sem si želel opraviti kot minister v celem mandatu, zato sem ponosen na opravljeno delo in tudi moteč v vladi.

Minister lahko vedno ustno naroči analizo in zahteva, da se mu tudi poroča ustno.

Slovenska vojska je v veliki meri odvisna od omrežja slovenskega Telekoma. Med drugim gre tudi za povezave skritih lokacij, pomembnih za varnost državljanov.

Tudi zaradi te infrastrukture, ki jo je zgradila slovenska oblast še v času SFRJ, smo lahko zmagali v vojni za Slovenijo leta 1991. Tudi zato so bile žrtve neprimerno manjše, kot so bile.

Odločanje o prodaji Telekoma Slovenije, ne da bi ocenili finančne in varnostne posledice, ni le kršenje zakonodaje, ampak tudi zavajanje ljudstva.

Ne želim si, da bi se znašli v enaki situaciji kot Hrvati, ki so ugotovili, da nimajo več nobene kontrole nad svojim obrambnim sistemom.

Kaj so v predstavitvi stališč poslanskih skupin povedale stranke:

Ne spreglejte