SiolNET. Novice Slovenija
6,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poklukar: V Sloveniji potrdili prvo okužbo z južnoafriško različico koronavirusa #video

6,13

termometer

Minister za zdravje Janez Poklukar je sporočil, da smo danes v Sloveniji dokončno potrdili prvi primer okužbe z južnoafriško različico koronavirusa. Obolela oseba je bila odkrita v mariborski regiji po povratku iz Afrike. Ob tem je Poklukar pozval vse državljane, naj ne potujejo v tujino, če nimajo nujnih poti. 

Infekcijska klinika Novice V četrtek odkrili 912 novih primerov okužbe

Kot je na popoldanski novinarski konferenci o izzivih bolezni covid-19 še pojasnil novi minister za zdravje Janez Poklukar, je epidemiološka služba s terena ugotovila vse visokorizične stike. Štiri osebe je napotila na testiranje in v karanteno, še dodatnih šest pa v karanteno. Dve osebi, ki sta se s prvo vrnili iz Afrike, sta oboleli, najverjetneje imata tudi ti osebi južnoafriško različico novega koronavirusa.

Pri zdravniku potrdili okužbo po povratku iz Afrike

"Epidemiološka služba zagotavlja, da je na terenu opravljeno vse, da so prepoznani vsi visokorizični stiki, ki so v karanteni, zato za zdaj dodatni ukrepi niso potrebni," je ob tem povedal Poklukar in dodal, da so se z nacionalnim laboratorijem in inštitutom za mikrobiologijo iz previdnostnih razlogov dogovorili, da bodo s področja mariborske regije namesto dozdajšnjih deset odstotkov pozitivnih testov tedensko sekvencionirali 30 odstotkov. 

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so sicer pred dnevi potrdili, da se je pri njih z novim koronavirusom okužil zaposleni, ki je bil pred tem cepljen z dvema odmerkoma cepiva proti koronavirusu in se je pred kratkim vrnil s počitnic v Namibiji. Po neuradnih informacijah naj bi šlo za kirurga z oddelka za nevrokirurgijo.

O tem so poročali tudi v oddaji Planet 18. Več v prispevku zgoraj.


Glede okužbe navkljub cepljenju pa je Poklukar dejal, da je okuženi res še v obdobju, ko ima zaradi cepljenja zaščito proti koronavirusu. "Vendar nekateri podatki po svetu kažejo, da kljub temu, da si cepljen ali si prebolel koronavirus druge različice, lahko zboliš za južnoafriško," je navedel.

O tej različici koronavirusa je po navedbah ministra ta trenutek znano, da se bistveno lažje oziroma hitreje širi kot različica, ki jo imamo v najvišjem odstotku zaznano pri nas. Kar zadeva bolezen, ki jo prinaša, pa je še precej neznank. Nekateri viri opisujejo tudi težje poteke bolezni, drugi podatki pa govorijo o tem, da naj bi bile posledice okužbe z južnoafriško različico blažje, če je okuženi pred tem že prebolel bolezen covid-19 oziroma se je cepil proti bolezni. "Več od tega za zdaj ni znanega," je po pisanju STA dejal.

Cepljenje covid-19 Digisvet Znanost se želi prepričati, da je pri zatiranju epidemije treba vključiti prav vse starostne skupine

Poklukar: Epidemije še ni konec

V luči potrjenega primera južnoafriške različice koronavirusa oziroma tako imenovane različice B1351 pa je Poklukar opozoril, da današnji primer priča o tem, da epidemije ni konec. "Kaže na to, da pomladansko rajanje, ki ga gledam po mestnih ulicah, ni najboljši zgled situacije, v kateri smo se znašli, zato še naprej vsem apel, da izvajamo osnovne ukrepe," je izpostavil.

Poudaril je, da je treba še naprej upoštevati vse varnostne in preventivne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. "Nosimo maske, držimo distanco, zračimo prostore, razkužujemo roke in v primeru, da zbolimo, se umaknimo v samoizolacijo, če pa smo v visokorizičnem stiku, se umaknimo v karanteno," je dejal.

Epidemije še ni konec, je na današnji novinarski konferenci opozoril minister za zdravje Janez Poklukar. Epidemije še ni konec, je na današnji novinarski konferenci opozoril minister za zdravje Janez Poklukar. Foto: STA

Ob tem Poklukar poziva vse državljane, da če nimajo nujnih poti, ne potujejo v tujino. "Številne države okoli nas imajo težke, slabše epidemiološke razmere, predvsem pa imajo pomembno višje deleže novih različic koronavirusa, ki jih za zdaj v Sloveniji na srečo nimamo, kar nam pomaga obvladovati epidemijo na ravni, kot jo imamo ta trenutek, se pravi, da smo pod pomembno manjšim bremenom virusa, kot smo bili v novembru, decembru in januarju," je med drugim še povedal minister.

Na novinarsko vprašanje, ali bo potrditev te različice morda povod za kakršnekoli nove ukrepe v smeri zaostrovanja vstopa v Slovenijo iz tretjih držav, je Poklukar pojasnil, da bodo v naslednjih dneh zagotovo potekali pogovori tudi v tej smeri. Z notranjim ministrom Alešem Hojsom je o tem danes že govoril. Poklukar tudi računa, da bo praviloma najpozneje v začetku naslednjega tedna svetovalna skupina za covid-19 pretresla to vprašanje in podala pravilno usmeritev, ki ji bodo nato sledili.

Sicer pa so v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano ter Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo doslej potrdili 35 primerov angleške različice novega koronavirusa, medtem ko brazilske različice še niso zaznali.

pisarna delo Digisvet Samo vsak osmi v tehnološki panogi želi po epidemiji nazaj v pisarno vsak delovni dan

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin