Milanović napovedal: Odstopamo od arbitraže; Cerar odgovarja: To ni mogoče (video)

Hrvaški premier Zoran Milanović je po srečanju s predsedniki hrvaških parlamentarnih strank dejal, da so se strinjali, da naj Hrvaška odstopi od arbitražnega sporazuma s Slovenijo.

1 / 3

Foto: Bor Slana , Ana Kovač , Matej Leskovšek

2 / 3

Foto: Bor Slana , Ana Kovač , Matej Leskovšek

3 / 3

Foto: Bor Slana , Ana Kovač , Matej Leskovšek

Zoran Milanović na novinarski konferenci v Zagrebu ni želel povedati, ali ima hrvaška stran po izbruhu arbitražne afere kakršne koli stike s slovensko stranjo.

"Sestanek je bil kratek, bili smo soglasni, da moramo od arbitraže odstopiti in prekiniti arbitražni sporazum," je dejal Milanović. Pri tem je izrazil prepričanje, da se bo enako izrekel tudi sabor. "Proces je kontaminiran. Postopek zapuščanja arbitraže je dolgotrajen, a mi se bomo takoj vedli, kot da smo od arbitraže že odstopili," je še dejal.

Hrvaški sabor bo o tem razpravljal na izredni seji, ki je sklicana za sredo in četrtek, ob hkratnem delu hrvaške vlade pa bi lahko že v tem tednu prišlo do odločilnih potez.

Cerar pisal Milanoviću Premier Miro Cerar je danes ocenil, da hrvaška stran v skladu z mednarodnopravnimi pravili ter pravili v arbitražnem sporazumu ne more izstopiti iz arbitražnega procesa. Kot je dodal po pogovorih z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom, je to ugotovilo tudi arbitražno sodišče v Haagu, ko je sporočilo, da se bo arbitražni proces nadaljeval. Dodal je, da v Sloveniji že poteka postopek imenovanja novega arbitra. Cerar se je odločil tudi, da piše premierju Milanoviću, saj v zadnjih dneh z njim drugače ni mogel priti v stik. V pismu je izrazil obžalovanje slovenske vlade ob zapletu, ob tem pa je spomnil, da arbitražni sporazum vsebuje ustrezne mehanizme za rešitev nastalega položaja. Pozval je še, da se v tej zadevi vodi strpna in zadržana politika tako na slovenski kot hrvaški strani, da ne bi dodatno vznemirjali javnosti v obeh državah.

Vlada o imenih v sredo Slovenske parlamentarne stranke so imele do poznega popoldneva čas sporočiti svoje predloge kandidatov za slovenskega člana arbitražnega sodišča. V torek se bodo o kandidatu znova usklajevali predstavniki parlamentarnih strank, nato pa naj bi vlada predvidoma v sredo imenovala novega sodnika.

Največja opozicijska stranka, SDS, je sporočila, da ne bo predlagala svojega kandidata, saj tudi niso podprli arbitražnega sporazuma, je pojasnil predsednik SDS Janez Janša. Ob tem vprašuje, zakaj še ni prišlo do srečanja vodstev držav Slovenije in Hrvaške, ki bosta ne glede na razplet dogodkov vedno sosedi.

Po petkovem srečanju predstavnikov parlamentarnih strank s premierjem Cerarjem in sobotni izredni seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko se je slovenska politika odločila, da bo vlada v 15 dneh imenovala novega člana arbitražnega sodišča. V javnosti se poleg ustavnega sodnika in strokovnjaka za mednarodno pravo Ernesta Petriča kot možni kandidat omenja še pravnik in diplomat Borut Bohte.

Arbitraža o meji med Slovenijo in Hrvaško se je znašla na udaru pretekli teden, ko je hrvaški tisk objavil posnetke pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik. V pogovorih se dvojica pogovarja glede postopkov na arbitražnem sodišču, kar pomeni kršitev pravil in postopkov. Oba vpletena sta sicer že odstopila.

Zgodba o arbitraži se lahko zavleče globoko v leto 2016 Hrvaški pravni strokovnjak Davorin Lapaš je ocenil, da ne more biti nobenih pravnih posledic za Hrvaško zaradi zahteve za razveljavitev arbitražnega sporazuma, ker bo zgolj izkoristila svojo pravico sklicevanja na dunajsko konvencijo, ki je del mednarodnega prava. V tem okviru hrvaška odločitev ni enostranska, je še pojasnil. To med drugim pomeni, da bo Hrvaška o svoji zahtevi za prekinitev pogodbe obvestila Slovenijo, ki bo imela tri mesece časa za odgovor. Če bo Ljubljana nasprotovala prekinitvi, bi imeli državi še leto dni časa, da bi se dvostransko ali ob posredovanju tretje strani poskusili dogovoriti, ali je prišlo do kršitev arbitražnega sporazuma in ali je zaradi tega treba razveljaviti pogodbo. Tako bi se zgodba o arbitraži zavlekla globoko v leto 2016. Se bo ponovila zgodba s hrvaškimi generali? Takrat bo na Hrvaškem na oblasti že nova vlada in vprašanje je, ali bo njeno stališče v zvezi z arbitražo enako kot v tem trenutku. Podobno se je zgodilo pri še enem mednarodno-pravnem vprašanju - sodelovanju Hrvaške z mednarodnim sodiščem v Haagu v zvezi z zločini hrvaških generalov med vojno v nekdanji Jugoslaviji. Takratna opozicijska HDZ je zaradi tega vprašanja ostro kritizirala takratno hrvaško vlado Ivice Račana, po prihodu na oblast pa je stranka HDZ, ki jo je takrat vodil premier Ivo Sanader, kljub prejšnjemu nasprotovanju sodelovala s haaškim sodiščem. Opozicijska HDZ Tomislava Karamarka, sicer nekdanjega direktorja hrvaške obveščevalne službe in notranjega ministra, trenutno vodi v javnomnenjskih raziskavah pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo konec leta.

Erjavec ne bo odstopil

Zunanji minister Karl Erjavec, čigar položaj zaradi arbitražne obveščevalne afere problematizirajo v opoziciji, je v izjavi po današnji seji vodstva DeSUS dejal, da ne bo odstopil, pri tem pa ima tudi podporo predsednika vlade Mira Cerarja. Glede svojega odstopa je Erjavec ponovil, da s pogovori med Drenikovo in Sekolcem ni bil seznanjen, tako da se s predsednikom vlade strinjata, da zunanji minister ni objektivno odgovoren za škandal. V DeSUS bodo podprli predlog premierja Erjavec se je že zjutraj sestal s premierjem Cerarjem, s katerim sta govorila tudi o imenovanju slovenskega arbitra, čigar ime bo znano po jutrišnjem sestanku predsednikov vseh parlamentarnih strank. Erjavec pravi, da bodo v DeSUS podprli predlog predsednika vlade. O imenu arbitra ni želel govoriti. Ni bilo razloga, da bi prekinil dopust O svoji odsotnosti v zadnjih dneh je dejal, da sta bila s predsednikom vlade dogovorjena, da ne bo dajal izjav, zato ni bilo potrebe, da bi prekinil vnaprej dogovorjen in plačan dopust. Poleg tega pa je prek državne sekretarke vseeno dajal ustrezna navodila slovenskim veleposlanikom. Slovenija bo pripravila tudi brifing za tuje veleposlanike v Sloveniji. Enostranski odstop od arbitraže ni mogoč Erjavec je ponovil, da hrvaški enostranski odstop od arbitraže ni mogoč. Zunanji minister pravi, da ima EU kot porok arbitražnega sporazuma različne možnosti, da prisili Hrvaško k spoštovanju odločitve v arbitraži. Na pripombo, da so iz EU danes sporočili, da gre za dvostransko vprašanje med Slovenijo in Hrvaško, je Erjavec odgovoril, da se EU ne vtika v postopek arbitraže, a ko bo razsodba prišla, bo EU poskrbela za izvršitev odločitve sodišča.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano