Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 7. 2015,
8.48

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Ernest Petrič vlada Jernej Sekolec Simona Drenik Zoran Milanović Hrvaška

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 7. 2015, 8.48

5 let, 2 meseca

Milanović napovedal: Odstopamo od arbitraže; Cerar odgovarja: To ni mogoče (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Hrvaški premier Zoran Milanović je po srečanju s predsedniki hrvaških parlamentarnih strank dejal, da so se strinjali, da naj Hrvaška odstopi od arbitražnega sporazuma s Slovenijo.

Zoran Milanović na novinarski konferenci v Zagrebu ni želel povedati, ali ima hrvaška stran po izbruhu arbitražne afere kakršne koli stike s slovensko stranjo.

"Sestanek je bil kratek, bili smo soglasni, da moramo od arbitraže odstopiti in prekiniti arbitražni sporazum," je dejal Milanović. Pri tem je izrazil prepričanje, da se bo enako izrekel tudi sabor. "Proces je kontaminiran. Postopek zapuščanja arbitraže je dolgotrajen, a mi se bomo takoj vedli, kot da smo od arbitraže že odstopili," je še dejal.

Hrvaški sabor bo o tem razpravljal na izredni seji, ki je sklicana za sredo in četrtek, ob hkratnem delu hrvaške vlade pa bi lahko že v tem tednu prišlo do odločilnih potez.

Cerar pisal Milanoviću Premier Miro Cerar je danes ocenil, da hrvaška stran v skladu z mednarodnopravnimi pravili ter pravili v arbitražnem sporazumu ne more izstopiti iz arbitražnega procesa. Kot je dodal po pogovorih z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom, je to ugotovilo tudi arbitražno sodišče v Haagu, ko je sporočilo, da se bo arbitražni proces nadaljeval. Dodal je, da v Sloveniji že poteka postopek imenovanja novega arbitra. Cerar se je odločil tudi, da piše premierju Milanoviću, saj v zadnjih dneh z njim drugače ni mogel priti v stik. V pismu je izrazil obžalovanje slovenske vlade ob zapletu, ob tem pa je spomnil, da arbitražni sporazum vsebuje ustrezne mehanizme za rešitev nastalega položaja. Pozval je še, da se v tej zadevi vodi strpna in zadržana politika tako na slovenski kot hrvaški strani, da ne bi dodatno vznemirjali javnosti v obeh državah.

Vlada o imenih v sredo Slovenske parlamentarne stranke so imele do poznega popoldneva čas sporočiti svoje predloge kandidatov za slovenskega člana arbitražnega sodišča. V torek se bodo o kandidatu znova usklajevali predstavniki parlamentarnih strank, nato pa naj bi vlada predvidoma v sredo imenovala novega sodnika.

Največja opozicijska stranka, SDS, je sporočila, da ne bo predlagala svojega kandidata, saj tudi niso podprli arbitražnega sporazuma, je pojasnil predsednik SDS Janez Janša. Ob tem vprašuje, zakaj še ni prišlo do srečanja vodstev držav Slovenije in Hrvaške, ki bosta ne glede na razplet dogodkov vedno sosedi.

Po petkovem srečanju predstavnikov parlamentarnih strank s premierjem Cerarjem in sobotni izredni seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko se je slovenska politika odločila, da bo vlada v 15 dneh imenovala novega člana arbitražnega sodišča. V javnosti se poleg ustavnega sodnika in strokovnjaka za mednarodno pravo Ernesta Petriča kot možni kandidat omenja še pravnik in diplomat Borut Bohte.

Arbitraža o meji med Slovenijo in Hrvaško se je znašla na udaru pretekli teden, ko je hrvaški tisk objavil posnetke pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik. V pogovorih se dvojica pogovarja glede postopkov na arbitražnem sodišču, kar pomeni kršitev pravil in postopkov. Oba vpletena sta sicer že odstopila.

Ne spreglejte