SiolNET. Novice Slovenija
2,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mesec: Vlado vleče v desno #video

2,36

termometer

V Levici vladi očitajo, da se ne drži sporazuma z njimi in da jo tudi vsebinsko vse bolj vleče na desno, je na novinarski konferenci opozoril koordinator Levice Luka Mesec. Do poletja želijo izpeljati vsaj štiri od 13 projektov, ki so jih predlagali, sicer v sodelovanju z vlado ne vidijo več smisla, je povedal. Medtem je predsednik vlade Marjan Šarec, ki se danes mudi na obisku v Vatikanu, zagotovil, da so odnosi z Levico dobri.

Luka Mesec Novice Luka Mesec ne priznava krivde, ker je Brščiča označil za fašista #video

Po besedah Marjana Šarca so pogovori in usklajevanja z Levico ves čas v teku. Se je pa po drugi strani treba zavedati, da "če bi imeli vsi stališče Levice, potem bi bili vsi Levica", je dodal in spomnil, da je tudi v koaliciji pet strank, ki se morajo ves čas usklajevati.

V Levici kljub odprtju dialoga s predstavniki LMŠ v minulih dneh z nezadovoljstvom gledajo na opravljeno delo vlade Marjana Šarca. Zlasti jih moti, da ni bil uresničen niti eden od 13 projektov, ki so jih predlagali v stranki. "Zatika se na drugi strani, kjer zmanjkuje politične volje in se poskuša razvodeniti naše predloge," je danes dejal Luka Mesec.

Želijo si korektnega sodelovanja z vlado

Tako je po njegovih besedah denimo padel njihov predlog spremembe zakona o zdravstveni dejavnosti, s katero so poskušali "zamejiti privatizacijo zdravstva od znotraj". Zatika se tudi pri prenosu stanovanj s slabe banke na stanovanjski sklad. Kot je pojasnil Mesec, bi vlada namesto vseh nepremičnin na sklad želela prenesti samo tri, kar niti približno ne bi rešilo stanovanjske problematike oziroma zadostilo potrebam mladih po stanovanjih.

Marjan Šarec Luka Mesec Foto: STA

Zagotovil je, da je Levica dober partner vlade, želijo pa si korektno sodelovanje pri njihovih prizadevanjih za odpravljanje izkoriščanja in prekarnih zaposlitev, za zagotovitev dostopa do ustreznih stanovanj, za pravično obdavčitev kapitala in za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Od uspešnosti projektov bo odvisno nadaljnje sodelovanje

Do poletja želijo v tej luči izpeljati vsaj štiri od 13 zastavljenih projektov, in sicer spremeniti zakon o zdravstveni dejavnosti, določiti minimalno urno postavko za študentsko delo, zagotoviti neodplačen prenos nepremičnin z Družbe za upravljanje terjatev bank na stanovanjski sklad in zakonsko omejiti prejemke nepremičninskih posrednikov, je pojasnil.

Če bodo navedene rešitve potrjene, bo Levica po besedah Mesca dobila pozitiven signal, da je sodelovanje smiselno, v nasprotnem primeru pa tega smisla ne vidijo. Prav od uspešnosti teh projektov bo tudi odvisno, v kakšni smeri bodo glede prihodnosti sodelovanja z vlado razmišljali organi sveta stranke.

Projekti v polnem teku

Kot je ob robu obiska v Vatikanu v izjavi za medije dejal predsednik vlade, so odnosi z Levico dobri, tako da sam zagotovo ne vidi težav v takem obsegu, kot ga vidi ta zunajkoalicijska partnerica. Ob tem je ponovil stališče, da je razlika med "delati nekaj v praksi ali pa teoretično nekaj pripraviti".

Marjan Šarec Foto: STA

Zagotovil je, da so projekti, za katere se je z Levico dogovorila koalicija, začeli teči, zato ne morejo trditi, da se ni zgodilo nič, kar koaliciji očitajo v Levici. "Seveda pa smo imeli dogovor, da se bodo projekti začeli odvijati, ne da bo zadeva končana," je dodal.

Po drugi strani pa mora Levica vedeti, da ima devet poslancev, da je podpornica zunaj koalicije in da so temu primerni tudi rezultati, je še opozoril premier. Spomnil je, da je tudi v koaliciji pet strank, ki se morajo usklajevati.

13. slovenska vlada. Foto: Bojan Puhek

Tako da po njegovih besedah nikakor ne gre za to, da ne bi želeli izpeljati dogovorjenih projektov, saj jih je nekaj tudi zaveza koalicije. Po njegovih besedah namreč ne drži, da "če ne bi bilo Levice, pa mi ne bi znali ničesar narediti in ne bi imeli nobene ideje".

Uskladiti toliko partnerjev je po njegovih besedah nekoliko težje, zato po njegovi oceni konflikta ni in ga tudi ne more biti, ker pogovori ves čas tečejo. Ob tem je dodal, da je v politiki pač treba imeti potrpljenje.

"Kupili so čas do ponedeljka"

Mesec je komentiral tudi sredino preložitev obravnave novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, s katero ministrstvo za izobraževanje predlaga spremembe financiranja zasebnih osnovnih šol. Boji se, da bo predlog ministrstva v drugem branju postal nekaj čisto drugega in da bo prišlo do "pakta med vlado in desnico. "Kupili so se čas do ponedeljka, da se pogodijo z desnico o kompromisnem predlogu," je ocenil.

Luka Mesec Foto: STA

Tudi poskusi finančnega ministra Andreja Bertonclja po dohodninski reformi, ki bi razbremenila bolje plačane, pa kažejo, da vlado tudi vsebinsko vse bolj vleče na desno, je še ocenil Mesec.

V Levici so sicer razočarani tudi nad današnjo odločitvijo vlade, ki je na seji predlagala ukinitev dodatka za delovno aktivnost. Če bo tak predlog sprejet, se bo po navedbah Levice vsaj 19 tisoč upravičencem, ki med drugim prostovoljno delajo za humanitarne organizacije, znižal znesek denarne socialne pomoči ali pa bodo ostali brez socialne pomoči, vključno s plačilom zdravstvenega zavarovanja. S takšnimi predlogi vlada "mnoge potiska še globlje v revščino in socialno izključenost", so opozorili.

Marjan Šarec, kongres LMŠ, april 2019 Novice Šarec o nezadovoljni Levici: Če ne bo dovolj glasov, bo vlada pač razpadla #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin