Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 11. 2011,
13.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 25. 11. 2011, 13.12

8 let

Medijska prepoznavnost kot adut v volilni tekmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Med kandidati za letošnje predčasne volitve v DZ se je znašlo precej znanih imen z različnih področij, s katerimi stranke želijo pritegniti volilce.

Tako na listah v vseh volilnih enotah najdemo znane ljudi, ki opravljajo pomembne funkcije v gospodarstvu in v javni upravi, znane športnike, sicer predvsem nekdanje, pa bolj ali manj znana imena iz kulture, estrade in drugih področij javnega življenja. Seveda je kategorija, kdo je znan in kdo ne, tudi relativna stvar in stvar osebne presoje posameznika. Zato je tudi naš izbor tako imenovanih znanih javnih in medijsko prepoznavnih imen na listah kandidatov za predčasne volitve v državni zbor izrazito arbitraren, seveda pa dopuščamo možnost, da smo koga izpustili, vendar pa ne namenoma. Kot kriterij za izbor imen smo poskušali upoštevati, kdo od teh kandidatov in kandidatk je izrazito medijsko znan in to ne samo v lokalnem okolju. Pri tem v našem izboru nismo upoštevali prvakov strank, aktualnih ministrov in poslancev državnega zbora, katerih medijska pojavnost in prepoznavnost naj bi bili očitni in samoumevni (seveda pa je tudi ta kriterij zelo relativen, še zlasti ko govorimo o nekaterih aktualnih poslancih, ki so se bolj malo pojavljali za govorniškim odrom parlamenta, in je zelo vprašljivo, koliko so znani splošni javnosti). Po sprehodu med znanimi po posameznih volilnih enotah o vlogi tako imenovane "medijske prepoznavnosti" kot adutu za uspeh na volitvah navajamo tudi mnenje strokovnjaka iz agencije, ki se ukvarja z raziskavami javnega mnenja. Zaradi velikega števila (znanih) kandidatov prispevek objavljamo v dveh delih, in sicer tokrat najprej kandidate za volilne enote 1, 2, 3 in 4. Kandidate v preostalih volilnih enotah pa bomo objavili v soboto.

Comeback Darje Radič v DZ? V 1. volilni enoti, ki zajema pretežni del gorenjskih občin in del občin v osrednji Sloveniji, se za poslanske stolčke poteguje 17 kandidatov. Med kandidati na listi stranke Zares tako najdemo nekdanjo ministrico za gospodarstvo Darjo Radič, ki je z odhodom stranke iz vlade predčasno končala svoj mandat. Med znanimi kandidati pa na listi SDS zasledimo še Bojana Homana, podžupana MO Kranj, in Marka Pogačnika,, nekdanjega predsednika uprave SOD-a, Evo Štravs Podlogar, direktorico Turizma Bled, ki kandidira na listi SD, Ljuba Jasniča, generalnega sekretarja stranke Desus in znanega smučarskega delavca, Hermino Krt, ki je eden od vodilnih obrazov Stranke za trajnosti razvoj Slovenije (TRS) in kandidatka za županjo na lanskih lokalnih volitvah v Kranju, na listi Nove Slovenije pa Antona Kokalja, nekdanjega poslanca v prejšnjem sklicu.

Kot znana nekdanja smučarka v tej volilni enoti na listi Pozitivna Slovenija kandidira Špela Pretnar, na isti listi pa najdemo še Alenko Bratušek, generalno direktorico direktorata za proračun pri ministrstvu za finance. Na listi LDS zasledimo Franca Ekarja, dolgoletnega predsednika Planske zveze Slovenije, na listi Gregorja Viranta Bojana Starmana, ki je po stečaju Mure uspešno vodil njen preostanek, družbo Mura in partnerji. Franc Čebulj, župan občine Cerklje, Mihael Prevc, župan Železnikov, in nekdanji škofjeloški župan Igor Draksler so aduti na listi SLS, Gojko Stanič, ki se je v zadnjem trenutku ponudil za mandatarja, potem ko je prenovljena Pahorjeva vlada dobila nezaupnico, pa skuša prepričati na listi Stranke enakih možnosti (SEM-Si).

Tudi Marjan Poljšak bi rad znova v poslanske klopi V 2. volilni enoti, ki zajema območje Primorske in Krasa, se za mandate poteguje 19 list, med znanimi kandidati pa zasledimo pevca Vilija Resnika (SMS – Zeleni), ajdovskega župana in nekdanjega poslanca Marjana Poljška (Demokratična stranka dela – DSD), ekonomista Janeza Šušteršiča, ki je član ožje skupine Gregorja Viranta (Lista Gregorja Viranta), in Olgo Franco, lansko kandidatko za županjo Kopra na listi SLS. Na listi Zares najdemo nekdanjega okoljskega ministra Janeza Kopača, gledališkega režiserja Primoža Beblerja, nekdanjega goriškega župana Črtomirja Špacapana in direktorico Pilonove galerije v Ajdovščini Ireno Mislej, na listi DeSUS nekdanjega župana občine Piran Tomaža Gantarja in enega vodilnih slovenskih enologov Iztoka Klenarja, na listi SDS nekdanjega direktorja Elesa in brata predsednika države Vitoslava Turka in na listi Pozitivne Slovenije podžupana občine Piran Gašparja Gašparja Mišiča.

Največ znanih imen v ljubljanskih volilnih enotah V 3. volilni enoti, ki obsega del območja MO Ljubljana in občin Cerknica, Logatec in Vrhnika, se za mandate poteguje 15 list.

Na listi Gregorja Viranta opazimo Andrejo Grlič, glavno tržno inšpektorico, Aleksandro Markovič Predan, nekdanjo strokovno direktorico v UKC Ljubljana, Jelko Stergel, nekdanjo direktorico Filmskega sklada Slovenije, na listi SMS – Zeleni Miho Jazbinška, ljubljanskega mestnega svetnika, ki so mu zaradi njegovega znamenitega zakona lahko danes hvaležni lastniki nekdanjih družbenih stanovanj. Na list SDS najdemo nekaj ključnih ljudi v Janševi vladi, nekdanje ministre, Dimitrija Rupla, Dragutina Mateja in Žigo Turka, pa nekdanjega državnega sekretarja Andreja Širclja, pa tudi glasbeno legendo Eldo Viler Dežman. Na listi Pozitivne Slovenije kandidirajo nekdanja odlična atletinja Alenka Bikar, nekdanji kandidat za predsednika države Jožef Kunič, dolgoletni odgovorni urednik Dela Mitja Meršol in nekdanja voditeljica 24 ur Tamara Vonta. Na Desusovi listi zasledimo Luja Šproharja, pisatelja in sekretarja na ministrstvu za zdravje, na listi Nove Slovenije Mojco Kucler Dolinar, nekdanjo visokošolsko ministrico, in Milana Matosa, nekdanjega direktorja Mladinske knjige, na listi LDS znanega ljubljanskega ravnatelja in pisatelja Dušana Merca, pa nekdanjega kulturnega ministra Jožefa Školča, na listi SLS Draga Čeparja, nekdanjega direktorja Urada za verske skupnosti, Janeza Remškarja, nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje, in Janeza Čadeža, nekdanjega generalnega direktorja RTV Slovenija. Na listi Gibanja za Slovenijo pa Gorazda Drevenška, ki se je prav tako že potegoval za predsednika države in Slobodana Subotiča, nekoč odličnega košarkarja Olimpije in slovenske reprezentance.

Športna 4. volilna enota Kandidati za območje Ljubljane so zbrani še v 4. volilni enoti, ki obsega del MO Ljubljana in še nekaj občin iz ljubljanskega zaledja, med drugim Domžale, Trzin, Grosuplje, Ivančno Gorico, Kočevje in tako naprej.

Tu na listi Nove Slovenije najdemo Mihaela Jarca, ki se sicer na lokalnih volitvah pojavlja s svojo Listo za čisto pitno vodo, na listi SLS najdemo nekdanjega poslanca in župana Litije Francija Rokavca, na listi LDS Slavka Ziherla, predstojnika katedre za psihiatrijo medicinske fakultete. Kar precej znanih imen v tej volilni enoti zasledimo na listi Pozitivne Slovenije, med drugim Romana Jakiča, direktorja zavoda Tivoli, ki upravlja tudi športni kompleks Stožice, Janija Möderndorferja, podžupana MO Ljubljana, in Britto Bilač, nekdanjo odlično atletinjo, evropsko prvakinjo v skoku v višino. Na listi Gibanja za Slovenijo sta se znašla še nekdanji odličen košarkar Olimpije in reprezentance Dušan Hauptman in Nada Pavšer, ki zadnja leta vodi projekt Eko šol. Na listi SDS kandidirajo evropska poslanka Romana Jordan Cizelj, znani odvetnik Franci Matoz in Anže Logar, nekdanji direktor urada za informiranje v Janševi vladi, na listi Zares pa nekdanji poslanec Vito Rožej in strankin sekretar Bogdan Biščak.

Kot omenjeno, bomo drugi del seznama znanih javnih osebnosti in medijsko prepoznavnih kandidatov, ki kandidirajo na volitvah v državni zbor, in mnenje strokovnjaka za merjenje javnega mnenja objavili jutri.

Ne spreglejte