Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 1. 2016,
17.28

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

SMC DeSUS SD Dejan Židan

Sreda, 13. 1. 2016, 17.28

7 let, 12 mesecev

Matjaž Han: Prav je, da ima besedo tudi minister, ne le lobiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V koaliciji je zafrčalo perje. Predlog zakona o gospodarjenju z gozdovi v državni lasti, s katerim bodo ukinili koncesijski sistem in ustanovili novo podjetje, je na okope spravil SMC in SD.

Koalicijska partnerja SMC in SD so razdelila dopolnila stranke predsednika vlade Mira Cerarja SMC, ki se nanašajo na upravljanje podjetja. Gre predvsem za to, ali bo vlogo skupščine podjetja opravljala vlada in ali bo tudi s to državno naložbo upravljal Slovenski državni holding. Na popoldanskem sestanku so se predstavniki koalicije še enkrat sešli, da bi stališča zbližali, kar jim je po poročanju STA tudi uspelo.

Han: Dokler zakon ni sprejet, ni nič dogovorjenega Vodja poslanke skupine SD Matjaž Han pa nam je povedal, da dokler zakon oziroma njegovi členi niso sprejeti, ni nič dogovorjenega. "Glede zakona smo bili že velikokrat dogovorjeni, pa je vedno prišlo do nekih sprememb." V zadnjih urah so po njegovih besedah le uspeli koalicijski partnerici SMC še enkrat pojasniti, da podjetje, ki ga država ustanavlja, nima in ne sme imeti čiste ekonomske logike, kot jo imajo druga podjetja, ki se ukvarjajo samo z dobičkom.

Židan ne želi imeti glavne besede Po Hanovih besedah je treba tukaj upoštevati ekološki vidik, Naturo 2000, v tem primeru gre za obnovo gozdov. Prav je, da je vlada skupščina in da bo kot taka imenovala nadzorni svet, še dodaja Han. Vodja poslancev SD se tudi ne strinja s tistimi, ki pravijo, da želi glavno besedo pri tem imeti minister za kmetijstvo in predsednik SD Dejan Židan. Vlada bo imenovala nadzorni svet tako, da bo vsako resorno ministrstvo (za kmetijstvo, okolje …) imenovalo po enega ministra, pojasnjuje.

Kaj pa, če bo SMC vztrajala pri svojem? Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če bodo v SMC vztrajali pri svojih dopolnilih, pa je Han dejal, da amandmajev SD seveda ne bo podprla. "SDH ne moremo dovoliti, da bo ustanavljal podjetje, ker ne vemo, kako hitro ga bo ustanovil in kaj mu lahko mi nalagamo," je povedal vodja poslancev SD, ki sicer upa, da se bodo dogovorili in bo SMC amandmaje umaknila.

Prav je, da ima besedo tudi Židan, ne le lobiji Pa se zaradi tega maje tudi koalicija? Han odgovarja, da o tem še ne bi govoril. "Minister za kmetijstvo je minister, ki obvladuje svoj resor in je tudi prav, da ima kakšno besedo, da je nimajo le lobiji," je še dodal.

Ne spreglejte