Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 5. 2011,
16.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dorjan Marušič ZZZS

Ponedeljek, 23. 5. 2011, 16.41

8 let

Marušič in Radičeva proti predlogu ZZZS o zvišanju prispevne stopnje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predlog ZZZS o dvigu prispevne stopnje za obvezno zdravstveno zavarovanje v vladnih vrstah, kot kaže, ni naletel na plodna tla.

Minister za zdravje Dorjan Marušič pravi, da ta predlog ni v skladu z usmeritvami nadgradnje zdravstvenega sistema do leta 2020, ideji nasprotuje tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić.

Razprava o spremembah osnov in višine prispevkov Strokovna služba Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je pripravila delovno gradivo za razpravo o spremembah osnov in višine prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Po predlogu, s katerim se je pretekli teden seznanil upravni odbor ZZZS in so ga nato poslali na ministrstvo za zdravje, bi se samostojnim podjetnikom, lastnikom zasebnih podjetij, kmetom, brezposelnim na denarni pomoči, upokojencem in vrhunskim športnikom prispevna stopnja dvignila s 6,36 odstotka na 13,45 odstotka.

Predlog ni v skladu z usmeritvami nadgradnje zdravstvenega sistema Marušič je na novinarski konferenci po srečanju s premierom in kriznimi ministri potrdil, da se je seznanil z vsebino predloga ZZZS. Ob tem je dejal, da predlog ni v skladu z usmeritvami nadgradnje zdravstvenega sistema do leta 2020.

Kot pravi, so mu na današnjem kolegiju z vodstvom ZZZS povedali, da je predlog zdravstvene zavarovalnice dokument, ki ga je pripravila ožja delovna skupina, na pobudo članov upravnega odbora. "V kolikor bi ga sam želel resneje sprejeti v obravnavo, bi pričakoval potrditev upravnega odbora, še bolje pa bi bilo, če bi ga potrdila skupščina," je dodal.

Ideji o dvigu prispevne stopnje kot nesprejemljivi nasprotuje tudi ministrica za gospodarstvo Darja Radić. "Tak ukrep bi poslabšal konkurenčnost slovenskega gospodarstva," poudarja Radičeva, ki odločno nasprotuje kakršnemu koli dodatnem obremenjevanju gospodarstva, dokler gospodarska rast v Sloveniji ne bo dosegla vsaj treh odstotkov.

"Bil bi že skrajni čas, da bi javni sektor končno doumel, da gospodarstvo za nov zagon potrebuje spodbude, ne pa dodatne obremenitve," je še dodala ministrica za gospodarstvo.

Ne spreglejte