Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 10. 2018,
20.20

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

6

Natisni članek

Andrej Šiško pripor Štajerska varda sodišče

Nedelja, 7. 10. 2018, 20.20

5 let, 6 mesecev

Mariborsko sodišče Šišku podaljšalo pripor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,47

6

Andrej Šiško | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Mariborsko sodišče je vodji samooklicane Štajerske varde Andreju Šišku podaljšalo pripor, v katerem se nahaja od sredine septembra. Zaradi nevarnosti vplivanja na priče naj bi mu pripor podaljšali za 30 dni. V omenjeni zadevi sicer še vedno ni znana odločitev glede zahteve tožilstva za uvedbo sodne preiskave.

Predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija in kandidat na zadnjih predsedniških volitvah Andrej Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora.

Po ugotovitvah kriminalistov je iz objav z zborovanja Štajerske varde na začetku septembra v bližini Apač razvidno, da je Šiško pozival k strmoglavljanju najvišjih predstavnikov države. Šiško obtožbe zavrača in vztraja, da je šlo pri spornem postroju le za provokacijo.

Andrej Šiško
Novice Kdo je Andrej Šiško, ki vodi oborožene moške

Sodišče je Šišku podaljšalo pripor

Šiško je v priporu od 12. septembra. Ker bi prihodnji teden minilo 30 dni, odkar so ga priprli, mu je preiskovalna sodnica mariborskega okrožnega sodišča po poročanju javne televizije v soboto podaljšala pripor do drugega tedna novembra.

Preiskovalna sodnica Šiška je v preučevanju zahteve tožilstva za uvedbo sodne preiskave zoper njega zaslišala 25. septembra, dan kasneje pa še soobtoženega Mateja Lesjaka, člana podmladka SDS. Odločitev sodnice o uvedbi preiskave še ni znana.

Andrej Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora. | Foto: Uroš Maučec Andrej Šiško je osumljen kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve v zvezi s kaznivim dejanjem oboroženega upora. Foto: Uroš Maučec

Kot so v petek povedali na sodišču, bo odločitev glede uvedbe preiskave znana v prihodnjih dneh. Še vedno se čaka tudi na odločitev vrhovnega sodišča glede zahteve za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil Šiškov zagovornik Viktor Osim.

štajerska garda
Novice Andrej Šiško: Naši člani se ne bodo pustili razorožiti #video #foto

Leta 2007 je bil pravnomočno obsojen zaradi poskusa umora

Pred mariborskim sodiščem so se danes ponovno zbrali Šiškovi podporniki in pozivali k njegovi izpustitvi na prostost. Ob tem so napovedali, da bo Šiško na jesenskih lokalnih volitvah kandidiral za mariborskega župana. V župansko tekmo se je Šiško sicer podal že pred štirimi leti in dobil manj kot odstotek glasov. Zanj je glasovalo 251 volivcev.

Prvi mož Štajerske varde je bil nekoč znan kot eden vidnejših pripadnikov Viol, navijačev mariborskega nogometnega kluba, hkrati pa predseduje tudi Zvezi domoljubnih društev Hervardi. Leta 2007 je bil pravnomočno obsojen zaradi poskusa umora. Iz zapora, kamor so ga odpeljali s soočenja kandidatov za poslance državnega zbora na lokalni televiziji, je Šiško prišel leta 2009.

Ne spreglejte