Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 7. 2014,
11.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

UKC Maribor stavka

Petek, 11. 7. 2014, 11.05

8 let

Mariborskim kardiologom prekipelo, napovedali so stavko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kardiologom v UKC Maribor je prekipelo. Po več kot letu dni trajajočem sporu so za 21. julija napovedali stavko.

Kardiologi, zaposleni v UKC Maribor, že dlje časa opozarjajo na problem plačila za delo zunaj rednega delovnega časa, ki je po uvedbi elektronskega evidentiranja delovnega časa nižje od plačila njihovih kolegov v UKC Ljubljana. Zahtevo po spremembi plačnega sistema so želeli doseči z grožnjami o napotitvah bolnikov v druge bolnišnice.

Z grožnjami in pogajanji jim ni uspelo, zato jim ni preostalo drugega kot stavka. Kot poroča Večer, jim je glavni odbor sindikata Fides včeraj prižgal zeleno luč, kar jim omogoča, da lahko stavkati začnejo deset dni po uradni napovedi. Uradno napoved so sporočili danes dopoldne – stavkali bodo v ponedeljek, 21. julija.

Pet stavkovnih zahtev Glavno jedro spora z vodstvom kliničnega centra je plačilo kardiologov za interventne posege. "Zahtevamo plačilo po storitvi in ne po beleženju minut," je pojasnil vodja Fidesa v Mariboru Boris Rižnar in zahteval 200 evrov plačila bruto ali 100 evrov neto za poseg.

Prav tako zahtevajo plačilo parkirnine med vpoklicem v službo, neoviran dostop do laboratorija v stanju, ko je klic na urgenco, ko tudi umik odredbe za neprekinjeno zdravstveno oskrbo bolnikov, ki je bila odrejena trem zdravnikom, ki so umaknili soglasje za delo v pripravljenosti. "V želji po premostitvi nekajletnega zaostajanja v razvoju kardiologije, še posebej interventne, zahtevamo tudi, da se opremi še en prostor za opravljanje tovrstnih posegov," je še dodal Rižnar.

Za nujne primere bo poskrbljeno, nenujni bodo morali počakati Med stavko bodo zagotavljali nujno medicinsko pomoč in neprekinjeno zdravstveno varstvo 24 ur na dan, vse programske stvari pa bodo pomaknjene na poznejši čas. "Ne bomo nikogar vozili po Sloveniji," je poudaril predstojnik oddelka Vojko Kaniča. To pomeni, da bi vsi pacienti, ki niso urgentni oziroma njihova napotnica nima stopnje nujno, morali počakati, da se zadeve umirijo. Kljub temu upajo, da jim bo z vodstvom uspelo najti rešitev.

Stavko namreč lahko prepreči le še dogovor z vodstvom UKC Maribor, s katerim imajo sestanek napovedan za ponedeljek. "Dogovor iz prejšnjega tedna je, da se v ponedeljek dobimo z vodstvom, kjer bo sodeloval tudi stavkovni odbor. Upam, da bomo našli do 21. julija rešitev za nastalo situacijo," je pojasnil Rižnar.

Vodstvo zavoda poudarja, da delo na oddelju poteka nemoteno Vodstvo UKC Maribor je napoved stavke skupno 15 kardiologov na oddelku pospremilo s pojasnilom, da bo stavkovne sklepe preučilo. Predstavnike stavkovnega odbora in Fidesa je povabilo na sestanek, ki bo v ponedeljek ob 10. uri. "Delo na oddelku za kardiologijo in angiologijo poteka nemoteno," so ob tem še sporočili iz kliničnega centra.

Ne spreglejte