Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 12. 2007,
13.13

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 13. 12. 2007, 13.13

8 let, 2 meseca

Mandelson v Sloveniji zlasti o pogajanjih v okviru WTO

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropski komisar za trgovino Peter Mandelson se je s slovenskimi predstavniki pogovarjal o prioritetah na področju evropske trgovinske politike.

Pri tem je skupaj s sogovorniki, sestal se je med drugim z gostiteljem, ministrom za gospodarstvo Andrejem Vizjakom, in premierom Janezom Janšo, veliko pozornosti namenil zlasti razvoju pogajanj iz Dohe, ki potekajo v okviru Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

Slovenija prevzema predsedovanje v prelomnem obdobju

Slovenija namreč prevzema predsedovanje v prelomnem obdobju, v katerem bo postalo jasno, ali bodo ta pogajanja o liberalizaciji svetovne trgovine uspešna ali ne. "EU si bo s podporo slovenskega predsedovanja prizadevala, da bo ta krog pogajanj uspešen, saj je to ključnega pomena za zagotovitev trenutne odprtosti svetovnega gospodarstva in za ustvarjanje nove trgovinske menjave, kot tudi za spodbujanje razvoja v državah v razvoju," je povedal evropski komisar za trgovino.

Mednarodno gospodarstvo bo v letu 2008 priča določeni nestabilnosti

Po nedavnih pretresih na finančnih trgih v ZDA in Evropi se je sicer po Mandelsonovih besedah razširilo prepričanje, da bo mednarodno gospodarstvo v prihodnjem letu priča določeni nestabilnosti. Zato je toliko bolj pomembno dosledno izvajanje trgovinske politike EU. "Evropa je odvisna od izvoza, mednarodna trgovina poganja našo gospodarsko rast, zato je zelo pomembno, da podpremo nadaljevanje odprtosti svetovnega gospodarstva z odprtostjo svojega lastnega v Evropi," je pojasnil komisar.

Govorili so tudi o trgovinskih odnosih z ZDA, Rusijo in Kitajsko Mandelson se je ob tem dotaknil tudi trgovinskih odnosov z ZDA, Rusijo in Kitajsko. "Integriranje rastoče Kitajske je globalen izziv. Normalizirati moramo odnose ter biti pošteni drug do drugega, tako glede priložnosti kot trenj, ki jih prinašajo ti odnosi," je dejal in kot eno glavnih vprašanj izpostavil trgovinski primanjkljaj, za katerega so kitajski voditelji priznali, da je nevzdržljiv, vendar pa doslej niso sodelovali pri iskanju rešitev za njegovo odpravo.

Mandelson: Kitajska bo morala kmalu pokazati dejanja

Na nedavnem vrhu EU-Kitajska so se sicer dogovorili za vzpostavitev dialoga na visoki ravni, katerega cilj bo najti praktične rešitve, tako glede dostopa na trg in zaščite intelektualne lastnine kot drugih vprašanj. "Upam, da bo Kitajska hitro uresničila to ponudbo, postavila dialog oziroma mehanizem, tako da bi lahko začeli delati kar se da hitro v letu 2008," je povedal Mandelson, ki upa, da bo s tem odprto novo poglavje v odnosih med Kitajsko in EU. V zvezi s tem je tudi opozoril, da bo Kitajska morala kmalu pokazati tudi dejanja, sicer bo težko zagovarjal odprtost evropskih trgov za kitajske izdelke.

Komisar izrekel podporo Ruskemu prizadevanju za vstop v WTO Glede Rusije pa je komisar izrekel podporo njenemu prizadevanju za vstop v WTO. To bo namreč prispevalo tako k političnim kot gospodarskim odnosom, zlasti pri reševanju vprašanj, povezanih z energetsko oskrbo. Evropa in Rusija sta na energetskem področju kot ključni dobavitelj in ključni potrošnik energije soodvisni in imata dobre odnose, vendar pa morajo ti biti bolj pogodbeno osnovani.

Vizjak je ob tem izpostavil, da Slovenija v celoti podpira prizadevanja Evropske komisije, da doseže dogovor z Rusijo. "Slovenija lahko veliko pomaga v okviru predsedovanja pri teh prizadevanjih, saj ima razmeroma nevtralen položaj. Nima nikakršnih ambicij po individualnih dogovorih, nima nekih individualnih interesov in zagovarja celovit evropski pristop k dogovoru z Rusijo," je dejal.

Srečanje z Janšo, Lenarčičem in Ruplom Mandelson se je srečal tudi s premierom Janezom Janšo, državnim sekretarjem za evropske zadeve Janezom Lenarčičem in ministrom za zunanje zadeve Dimitrijem Ruplom. Z vsemi je govoril predvsem o prednostnih nalogah bližajočega se slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Hribar Milič: Slovensko gospodarstvo je preveč odvisno od trga EU Poleg tega se je komisar na Gospodarski zbornici Slovenije udeležil posveta s predstavniki najpomembnejših slovenskih izvoznih podjetij, s katerimi je izmenjal mnenja o najpomembnejših temah s področja trgovinske politike EU, s poudarkom na strategiji dostopa na tretje trge. Generalni direktor GZS Samo Hribar Milič je Mandelsonu pojasnil, da je slovensko gospodarstvo preveč odvisno od trga EU, medtem ko trgi zunaj unije niso dovolj vpeti v slovensko gospodarstvo. Zanimalo ga je, kako lahko pri tem pomaga Evropska komisija.

Mandelson za širšo javnost predaval na Ekonomski fakulteti v Ljubljani

Obenem je Mandelson za širšo javnost predaval na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, kjer je prav tako opisal prioritete in izzive, ki čakajo EU na gospodarskem področju v prihodnjem letu in v času slovenskega predsedovanja EU. Kot je poudaril, bo leto 2008 "leto negotovosti na globalnih trgih in leto politične tranzicije na Kitajskem, v Rusiji in v ZDA", za EU - še posebej pa slovensko predsedstvo EU - pa bo v letu 2008 glavni diplomatski izziv "vzpostavljanje stabilnosti in kontinuitete med temi spremembami".

Zavzel se je za "močno in integrirano EU" Pri tem se je zavzel tudi za "močno in integrirano EU" in izrazil prepričanje, da bo nova reformna pogodba, ki jo bodo voditelji članic EU podpisali v četrtek v Lizboni, ustrezno opremila institucije EU, da bodo lahko v svetu Evropejce predstavljale "bolj učinkovito in koherentno". "Ni sicer radikalna reforma, a je nujna. Naša naloga v letu 2008 oz. naloga za slovensko predsedstvo EU pa bo prepričati Evropejce, da je treba že začeti razmišljati o načinih, kako bi enotnejša Evropa lahko vplivala na dogajanja v svetu in odgovarjala na izzive, ki prihajajo," je še dejal evropski komisar za trgovino.

Ne spreglejte