Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 3. 2015,
10.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alenka Bratušek Darko Majhenič

Sobota, 28. 3. 2015, 10.27

7 let, 12 mesecev

Majhenič: Pri Bratuškovi smo našli, kar smo iskali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prvi mož Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič je dejal, da prvi izsledki potrjujejo, da so preiskovalci v hišnih preiskavah Alenke Bratušek našli, kar so iskali.

Darko Majhenič je v intervjuju za časnik Večer povedal, da so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v hišnih preiskavah zaradi kandidature Alenke Bratušek za evropsko komisarsko iskali gradivo, zapiske, korespondenco in druge dokaze, za katere so ocenili, da so lahko dokaz v kazenskem postopku. Poudaril je, da niso iskali in zasegli ničesar, kar ne bi bilo v skladu z izdano odredbo.

Znano je, da je odredbo izdal preiskovalni sodnik Andrej Baraga, ki pa je o Bratuškovi in tudi o NPU v preteklosti kritično pisal na Twitterju, zaradi česar je njegov predstojnik sprožil določene postopke, Baraga pa je tudi napovedal odhod iz sodniških vrst.

Sodnik naj se vede primerno svojemu poklicu Kot pravi Majhenič, bi se moral sodnik vesti primerno svojemu poklicu in se oddaljiti od takšnih mnenj. "Zagotovo pa blatenje državnih institucij in komentiranje političnega dogajanja in konkretnih politikov po socialnih omrežjih mečeta senco na delo državnih organov," je dodal. Sam je sicer prepričan, da je sodišče natančno pretehtalo razloge za izdajo odredbe.

Povedal je še, da se ta predkazenski postopek v popolnoma ničemer ne razlikuje od preostalih njihovih preiskav. Zadevo so po prejetju naznanila pripeljali do precej visoke ravni utemeljenega razloga za sum. Ker pa je bilo verjetno, da bodo našli predmete, ki so lahko dokaz v kazenskem postopku in jih preiskovanci ne bodo sami izročili, so podali pobudo za hišno preiskavo.

Presenečenje nad burnim odzivom politikov Del politike so hišne preiskave, ki so jih opravili tudi na vladi in v državnem zboru, zelo razburile. Majhenič pravi, da je bil tudi sam presenečen nad burnim odzivom in očitki nekaterih politikov na račun njihove preiskave, povezane s kandidaturo za položaj evropskega komisarja. Pri tem je ponovil, da je bila preiskava opravljena v skladu z odredbo okrožnega sodišča in določili zakona o kazenskem postopku in po zadnjem državni zbor iz tega nikakor ni izvzet.

Pritiski na delo NPU

Dodal je, da se pritiski na delo NPU pojavljajo, ne nazadnje so njihovi preiskovanci tako menedžerji kot politiki, župani, odvetniki. Po njegovih navedbah se ti pritiski odražajo v diskreditaciji – tako strokovni diskreditaciji dela urada kot v osebnih diskreditacijah njega kot direktorja in preiskovalcev. Po drugi strani pa tudi skozi prizvok vpliva politike na njihovo delo.

Ne spreglejte