Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 9. 2017,
13.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

18

Natisni članek

arbitraža Slovenija Hrvaška Žan Mahnič Slovenska vojska Miro Cerar

Sreda, 20. 9. 2017, 13.06

6 let, 6 mesecev

Mahnič se brani: Hrvaški je z vojno grozil Cerar #arbitraža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,90

18

Žan Mahnič | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Predsednik parlamentarnega odbora za obrambo Žan Mahnič je v pogovoru za zagrebški tednik Globus slovenskega premierja Mira Cerarja obtožil, da je on tisti, ki z orožjem grozi Hrvaški, saj si prizadeva za enostransko uveljavitev arbitražne sodbe. Poslanec SDS je hkrati zavrnil trditve, da sam rožljal z orožjem.

Če je kdo rožljal z orožjem, so to politiki na obeh straneh meje, trdi Mahnič ter poleg predsednika vlade Mira Cerarja obtožuje tudi slovenskega zunanjega ministra Karla Erjavca in hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović.

Preberite še: Na seji le Mahnič in dva njegova kolega iz SDS

Spopad Cerarja in Mahniča: kakšna naj bo vloga vojske pri arbitraži? #video

Splitski mestni svetnik: Mahnič naj se z menoj pomeri v ringu

Mahnič: Merila očitno niso enaka za vse

Mahnič navaja, da sta Cerar in Erjavec v zadnjem času govorila, da jima zmanjkuje potrpežljivosti ter da Hrvati razumejo samo grožnje in da bo Slovenija uveljavila arbitražno sodbo.

Omenja tudi julijsko izjavo Grabar-Kitarovićeve, da Hrvaška ne bo dovolila slovenske enostranske uveljavitve arbitražne sodbe ter da ima moč in sredstva, da to prepreči.

"Kako je mogoče, da takrat nihče ni dejal, da rožljajo z orožjem in pozivajo k vojni? Če bi obstajala enaka merila za vse, bi to tako ocenili," je za Globus povedal Mahnič.

Spomnil je, da je Erjavec zahteval nakup dveh policijskih ladij, ki bi jih namestili v Piranskem zalivu, in da ima informacije o razmestitvi hrvaških vojaških ladij ob obali hrvaške Istre.

Mahnič premierju Cerarju očita, da je on tisti, ki je Hrvaški grozil z orožjem. | Foto: STA , Mahnič premierju Cerarju očita, da je on tisti, ki je Hrvaški grozil z orožjem. Foto: STA ,

"Vlada odvrača pozornost od svoje nesposobnosti"

Kot je dejal, je zaradi tega sklical sejo parlamentarnega odbora, na kateri je želel od vlade slišati, kakšen je scenarij za izvajanje arbitražne sodbe in kako naj bi ravnali v primeru incidentov v Piranskem zalivu, če Slovenija namerava uveljaviti sodbo, Hrvaška pa to zavrača.

Cerar si ni upal povedati, da ne pričakuje incidentov in da ne potrebuje pomoči Slovenske vojske, ki ima lahko tudi v miru pooblastila za nadzor državne meje, je razložil Mahnič. Poudaril je, da slovenski premier tega ni povedal, ker "resnično ne ve, kaj se bo zgodilo".

Dejal je, da je slovenska vlada šibka in nepripravljena ter da je z ignoriranjem seje parlamentarnega odbora za obrambo "nameravala odvrniti pozornost od svoje nesposobnosti".

Ideja o ponovitvi arbitraže je nerealna in pravno ne zdrži

Mahnič opozarja, da so se razmere v Piranskem zalivu v treh mesecih od arbitražne razsodbe poslabšale. | Foto: Tina Deu Mahnič opozarja, da so se razmere v Piranskem zalivu v treh mesecih od arbitražne razsodbe poslabšale. Foto: Tina Deu

Mahnič je spomnil, da je "premier Cerar pred vstopom v politiko izjavil, da je arbitražni sporazum slab, zdaj pa ga želi uveljaviti za vsako ceno, tudi če bo to pripeljalo do incidentov in spopada s sosedno državo".

Poudarja, da so minili trije meseci od arbitražne sodbe oziroma polovica časa za njeno uveljavitev, rešitve spora pa ni videti. Dodaja, da se je stanje v Piranskem zalivu vmes poslabšalo.

Med drugim je dejal, da se strinja z ocenami, da Slovenska vojska nima zadostnih sredstev za vzdrževanje svoje pripravljenosti in bojne sposobnosti.

Današnji Globus v ločenem prispevku pred napovedanim Cerarjevim obiskom v Zagrebu omenja neuradne informacije iz Slovenije, da bi predlagali novo arbitražo, če bo veljavna propadla. Izkušeni hrvaški diplomati sicer menijo, da je ideja o ponovljeni arbitraži nerealna, pravno neutemeljena, v praksi pa tudi neizvedljiva, še piše zagrebški tednik.
Ne spreglejte