Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2013,
12.40

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Igor Lukšič vlada

Sreda, 6. 3. 2013, 12.40

5 let, 7 mesecev

Lukšič: Prioriteta je, da se znebimo Janševe vlade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
SD bo o vstopu v novo koalicijo odločala v soboto, glede na današnje besede predsednika stranke Igorja Lukšiča pa je pričakovati pozitivno odločitev, saj je najpomembnejše, da Janševa vlada odide.

"Prva prioriteta je, da vlada pade, in s tem je dana možnost, da pride nova vlada, ki bo razumela, da mora iti, če nima podpore v parlamentu," je na novinarski konferenci dejal predsednik Socialnih demokratov. Plagiatorstvo, SDH, slaba banka? Lukšič je odgovoril tudi na novinarsko vprašanje, da je še pred tedni govoril zgolj o predčasnih volitvah, medtem ko gre SD zdaj v vlado mandatarke Alenke Bratušek ne glede na morebitno plagiatorstvo njenega magistrskega dela ter ne glede na razhajanja o Slovenskem državnem holdingu in slabi banki, ker je vse podrejeno rušitvi vlade Janeza Janše. "Z vsem tem se strinjam, ampak mi drugače ne moremo priti do predčasnih volitev." Predčasne volitve? Lukšič je spomnil, da so bili v SD pripravljeni počakati na odhod Janševe vlade, dokler se ne izpeljejo trije pomembni projekti – reforma trga dela, ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe k EU-ju in sprememba referendumske zakonodaje –, potem pa bi šli na volitve z odstopom vlade ali z glasovanjem o zaupnici. Ker Janša na to ni pristal, je ostala zadnja možnost, konstruktivna nezaupnica. Polom vlade Alenke Bratušek? Dogajanja v naslednjih mesecih pa predsednik SD vidi takole: "Najprej se moramo znebiti te vlade, ki dela slabo. Potem je nujno treba ratificirati hrvaški pridružitveni sporazum. Naslednja zadeva, ki bi jo tudi lahko naredili, je sprememba referendumske zakonodaje in ustave, ker je bilo o tem doseženo neko soglasje. Potem lahko ta vlada mirno odstopi in gre ali pa zbere 46 glasov tudi za spremembo smeri – da ne bomo šli v smer Janeza Janše, ampak v smer tega, kar predlagamo mi, dobrega za Slovenijo. Če ne bo 46 glasov, potem lahko verjamete, bo ta vlada zelo hitro 'skrahirala'."

Lukšičeva gesla so pravičnost, poštenost, solidarnost In kakšna bi morala biti spremenjena smer nove vlade? "Najprej močna, kredibilna, predana vlada z etično držo, ki bo strokovna in politično modra ter imela ustrezno mednarodno kredibilnost. Namesto razprodaje premoženja iskanje dolgoročnih partnerjev, namesto slabe banke naj si banke pomagajo same in naj se same ukvarjajo s slabimi terjatvami, država pa naj pomaga v takšni ali drugačni obliki z dokapitalizacijo. In kar je ključno, treba je na prvo stran vrniti gesla in vrednote – pravičnost, poštenost, solidarnost." V nasprotnem primeru bo vlada Bratuškove opravila le dve oziroma tri naloge, odstavitev Janševe vlade, ratifikacijo hrvaške pogodbe in morebiti še spremembo referendumske zakonodaje.

Država ne bo talec magisterija Glede magistrske naloge Bratuškove je Lukšič dejal, da država v tem trenutku ne bi smela biti talec te naloge. "Zdaj je prioriteta, da izpeljemo proces oblikovanja nove vlade, večja kot ona druga. Seveda pa bo ona druga obremenjevala novo vlado."

Kaj pa, če bodo sumi plagiatorstva potrjeni? Po besedah Lukšiča je treba počakati na konec postopka preverjanja na fakulteti za družbene vede, potem pa se bo SD jasno opredelila. Na vprašanje, kako se bo stranka odzvala, če bodo sumi o plagiatorstvu potrjeni, je predsednik SD odgovoril, da bodo o tem obvestili javnost.

Odločitev bo padla v Mariboru SD bo sicer o vstopu v koalicijo odločala na konferenci stranke v soboto v Mariboru, v torek pa bo predsedstvo SD odločalo o besedilu koalicijske pogodbe in o strankinih ministrskih kandidatih. O imenih ministrov in delitvi resorjev v SD še niso govorili, je zatrdil Lukšič.

Ne spreglejte