Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 9. 2021,
12.30

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

83

Natisni članek

Levica LMŠ SD SAB

Torek, 28. 9. 2021, 12.30

2 leti, 6 mesecev

LMŠ, SD, Levica in SAB podpisale sporazum o povolilnem sodelovanju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

83

Vodje strank LMŠ, SD, Levica in SAB so danes podpisali sporazum o povolilnem sodelovanju. Kot piše v sporazumu, je to podlaga za nadaljnje aktivno sodelovanje, pripravo skupnih programskih vsebin, način delovanja in postopkov, ki bodo na volitvah omogočili vzpostavitev trdne, uspešne, učinkovite in razvojno naravnane vlade. "Ta sporazum bomo komentirali, ko bodo znova razpadli," se je odzval premier Janez Janša.

Ves sporazum si lahko preberete tukaj.

V sporazumu se podpisniki zavezujejo, da bodo po prihodnjih parlamentarnih volitvah sklenili sporazum o oblikovanju vladne koalicije in skupnem oblikovanju vlade. Za mandatarja bodo izvolile predsednika oziroma predsednico oziroma koordinatorja stranke tiste partnerice, ki bo na volitvah dosegla največji delež glasov. Sicer pa bodo omenjene štiri stranke na naslednjih volitvah nastopile s samostojnimi listami in lastnimi programi.

Katera od KUL strank bo po vaši oceni najuspešnejša na prihodnjih parlamentarnih volitvah?

  • SD.
    19,14 %
    1335 glasov
  • Levica.
    35,84 %
    2500 glasov
  • LMŠ.
    3,63 %
    253 glasov
  • SAB.
    18,78 %
    1310 glasov
  • Morebitna stranka Igorja Zorčiča.
    22,62 %
    1578 glasov
Oddanih 6976 glasov

Načela opredelili v desetih točkah

K oblikovanju koalicije se lahko ob soglasju vseh podpisnic sporazuma pridružijo druge stranke, ki se strinjajo z osnovnim namenom sporazuma in so v svojem dozdajšnjem delu izkazale spoštovanje do načel, ki izhajajo iz dokumenta.

Ta načela so opredeljena v desetih točkah. Med drugim se zavezujejo k učinkovitejšemu, bolj konsistentnemu in strokovno podprtemu spopadanju s pandemijo covida-19 ter nedotakljivosti načela delitve oblasti med zakonodajno, izvršno in sodno.

Zavezujejo se tudi h krepitvi neodvisnosti ustanov, ključnih za transparentno delovanje družbe, ter javnih medijev, nevladnih organizacij, civilne družbe in depolitizaciji nacionalnovarnostnega sistema.

Med točkami so tudi boj proti revščini, vlaganje v kakovost in dostopnost sistemov javnega zdravstva, šolstva in dolgotrajne oskrbe ter odmik od prepuščanja izvajanja zasebni iniciativi in prostemu trgu.

Janša: Ta sporazum bomo komentirali, ko bodo znova razpadli

Predsednik vlade Janez Janša ob robu današnjega vladnega obiska v zasavski regiji ni želel komentirati sporazuma o volilnem sodelovanju, ki so ga danes podpisale opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. "Ta sporazum bomo komentirali, ko bodo ponovno razpadli," je dejal.

Izključevanje je nesprejemljivo 

"Današnji podpis o povolilnem sodelovanju je znova dokaz, da se ob čustvu, kot je sovraštvo do drugače mislečih, lahko nekaj dogovorijo, kadar pa je treba zagotavljati programska izhodišča, pa ni soglasja. To izključevanje polovice volilnega telesa je za nas nekaj nepredstavljivega. V teh časih nekaj nedoumljivega. Bojim se, da pot ni dobro tlakovana, Treba je namreč vedeti, da je ta koalicija v prejšnjem mandatu tudi začela z besedami združevanja in sodelovanja, na koncu pa se niso mogli dogovoriti niti o tem, koga bi kam imenovali ali kakšen zakon bi vložili," pa se je na sporazum odzval Danijel Krivec iz poslanske skupine SDS. 

Branko Grims pa je dejal, da je nastala koalicija sovraštva, saj temelji na izključevanju Slovenske demokratske stranke in Janeza Janše ter vseh, ki z njimi sodelujejo.

"Ko je prihajala pandemija, so strahopetno vrgli puško v koruzo, danes pa se ponujajo kot rešitev za Slovenijo, kar pa niso, so pa bistvo slovenskega razvojnega vprašanja. V resnici so cokla razvoja. Izključevalnost v politiki je vedno slaba, vodi do slabih rešitev in zavira slovenski razvoj. Stranke, ki so tako izključevalne, da vnaprej izločijo zmagovalko volitev, tistega, ki vodi vlado, in vse, ki z njim sodelujejo, so stranke, ki niso vredne zaupanja, in volivci jim ne bi smeli nameniti svojih glasov," je dejal Grims.

Merilo za volilno izbiro bi po njegovem morala biti naša varnost, blaginja za Slovenijo, "to pa je tisto, kar gradimo sedaj in pri čemer je vlada Janeza Janše izjemno uspešna", še meni Grims. 

Tonin: Upam, da bo ta sporazum mnogo bolj trden kot prejšnji

Predsednik NSi Matej Tonin je ob robu današnjega obiska v Zasavju čestital podpisnikom sporazuma o povolilnem sodelovanju - strankam LMŠ, SD, Levica in SAB. "Modri ljudje se vedno kaj naučijo iz preteklih napak. Upam, da bo ta sporazum mnogo bolj trden ko njihov prejšnji," je dejal.

Glede morebitnega sodelovanja z omenjenimi strankami v prihodnji vladi pa je dejal, da je NSi stranka dialoga in povezovanja, "ker se zavedamo realnosti slovenskega političnega prostora, ki ima proporcionalni volilni sistem, in za sestavo stabilnih vlad vedno potrebuješ sodelovanje preko sredine".

Po njegovem mnenju brez tega ni mogoče sestaviti stabilne vlade. "Od tega bo tudi odvisna naša prihodnost. Če bomo uspeli sestaviti trdno in močno vlado, ki bo vključevala čim več političnih strank, ki so etablirane, tradicionalne in močne, bo ta vlada stabilna in v prihodnost usmerjena. Če pa bomo delovali na podlagi izključevanja, pa bodo rezultati drugačni," je prepričan.

Luka Mesec, Janez Janša in Tanja Fajon
Novice Kdo je močnejši? Takšna so najnovejša razmerja med političnimi strankami.
LMŠ Levica SAB SD
Novice Stranke KUL tik pred podpisom sporazuma. Katera med njimi bo najuspešnejša? #video

 

Ne spreglejte