Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 11. 2014,
10.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NSi kongres Ljudmila Novak Matej Tonin Janez Janša Janez Janša Lojze Peterle Milan Kučan

Sreda, 5. 11. 2014, 10.24

7 let, 12 mesecev

Ljudmila Novak znova na vrh NSi, Matej Tonin mora še dozoreti (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nova Slovenija bo 29. novembra na volilnem kongresu volila novo vodstvo. Predsednica NSi Ljudmila Novak se je odločila za ponovno kandidaturo, kot naslednika pa vidi Mateja Tonina.

Po šestih letih se je vprašala, ali je čas za spremembo. Posvetovala se je s članstvom in se vprašala, ali ima dovolj moči in motivacije. Odločila se je kandidirati, ker je dobila tudi podporo kolegov v stranki. Po obisku "terena" še ocenjuje, da si v stranki ne želijo bistvenih sprememb pri vodenju.

Krščanski demokrati nimajo težav z nasledniki Poudarila je, da vodja poslanske skupine Matej Tonin ostaja pomemben del njene ekipe. Novakova pravi, da ima NSi mlade in perspektivne člane, ki bodo odigrali pomembnejšo vlogo v prihodnosti, in da stranka nima težav z nasledniki kot nekatere druge stranke.

Ljudmila Novak kot najtesnejšo sodelavko poleg Tonina vidi še Ivo Dimic. O drugih najožjih sodelavcih pa se še ni odločila. Statut namreč določa, da predsednica NSi svetu stranke predlaga izvolitev dveh podpredsednikov, glavnega tajnika in treh članov izvršilnega odbora.

Zakaj Novakova ne obira kislih jabolk? Očitno pa Novakova Tonina vidi kot njenega naslednika na čelu stranke, a je ocenila, da je prezgodaj za prenos oblasti, ki bi lahko povzročil tudi razkol v stranki: "Če prezgodaj obereš in poješ najbolj kakovostno jabolko, je lahko kislo. Potrebno je, da dozori, omedi in potem je kakovostno in dobro. Gospod Tonin je zagotovo eden od najbolj perspektivnih politikov v Sloveniji in tudi zato je doživel mnogo spotikanj in udarcev, a se je tudi že dokaj utrdil."

Čas za utrjevanje krščanske demokracije in spravo Novakova pravi, da je po treh letošnjih volitvah prišel čas, da se posvetijo utrjevanju krščanske demokracije. Med prednostnimi nalogami stranke je omenila kmetijstvo, turizem, družinsko politiko in pravosodje. V sklepni fazi pa je pisanje zakona o dostojnem pokopu žrtev vojnega in povojnega nasilja. "Želimo, da bi ta zakon podprlo čim več strank, ker je pripravljen na podlagi strokovnih mnenj in iskanja pravih rešitev, da se Slovenija premakne s te mrtve točke."

Zlonamerni napadi destruktivne SDS "Dovolj je destruktivnosti," pravi predsednica NSi, ki je s tem mislila na politiko SDS. Čas je, da postane stranka še močnejša na desni sredini, da predstavlja jasne vrednote in program ter da daje upanje in prihodnost desnim volivcem.

Novakova se je odzvala tudi na napade SDS, ko se predstavniki NSi pogovarjajo s strankami levice. Nazadnje je bil napadov deležen evroposlanec Lojze Peterle, ki se je udeležil razprave Foruma 21, ki ga vodi nekdanji predsednik Milan Kučan. "To delajo zlonamerno. Najprej morajo pri sebi razčistiti, od kod prihajajo in kam gredo s takšno destruktivnostjo."

Tonin je v zvezi z napadi na Peterleta dodal, da SDS pravi, da se bori proti totalitarizmu, a sama uporablja zelo podobna načela, kot je "če nisi z nami, si proti nam".

Tonin bi bil vesel Hojsove kandidature Tonin, ki bo kandidiral za člana izvršilnega odbora, je dejal, da si mora stranka postaviti cilj zmagati na parlamentarnih volitvah v prihodnjih desetih letih. V NSi se ne bi smeli več spraševati, kaj si o njeni politiki misli SDS Janeza Janše. Spraševati bi se morali, kaj je dobro za državo.

Pot podpredsednika NSi Aleša Hojsa, ki razmišlja o kandidaturi za predsednika stranke, je pot podporne stranke SDS, pravi Tonin, ki poudarja, da se morajo krščanski demokrati kot stranka "osvoboditi". "Aleša Hojsa spodbujam, da kandidira, ker bo v stranki končno prišlo do soočenja konceptov. Mediji so nas z ene in druge strani obdelovali, katera linija je bolj prava. Prav je, da se v stranki stehtamo in pomerimo, katera usmeritev ima večjo težo in podporo."

Krščanski demokrati so na julijskih parlamentarnih volitvah s 5,59 odstotka za dobro odstotno točko izboljšali rezultat v primerjavi z volitvami leta 2011 in dobili pet poslancev, torej enega več.

Ne spreglejte