Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2017,
16.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

bolezen UKC Ljubljana

Sreda, 11. 1. 2017, 16.08

6 let, 6 mesecev

Ljubljanski UKC zaradi porasta okužb dihal odprl začasni oddelek za epidemije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
UKC Ljubljana Bolnica dr. Petra Držaja | Foto UKC Ljubljana

Foto: UKC Ljubljana

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je zaradi povečane obolevnosti za gripo in drugimi okužbami dihal danes v šišenski Bolnici dr. Petra Držaja odprl začasni oddelek za epidemije. Ob zdajšnji kadrovski zasedbi lahko na oddelku sprejmejo do 22 bolnikov, z dodatnimi kadri pa tudi do 40. Sicer na oddelku trenutno zdravijo šest bolnikov.

V ponedeljek smo poročali, da se v UKC Ljubljana v zadnjih dneh povečuje število bolnikov z okužbami dihal in obolelih z gripo. Ker se je povečal priliv bolnikov na internistični prvi pomoči (IPP) interne klinike, jim zmanjkuje tudi postelj. Danes so zato v Bolnici dr. Petra Držaja odprli začasni oddelek za epidemije.

UKC Ljubljana Bolnica dr. Petra Držaja | Foto: UKC Ljubljana Foto: UKC Ljubljana

Nadzorni zdravnik Peter Radšel je v izjavi za medije dejal, da do večera pričakujejo še 15 bolnikov, ki jih bodo premestili z oddelka na ortopedski kliniki. V večini primerov gre za starejše bolnike s kroničnimi boleznimi, ki se jim je zaradi gripe ali druge okužbe dihal zdravstveno stanje še dodatno poslabšalo in potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

Lani so zdravili 284 bolnikov, umrlo jih je 34

Bolnica dr. Petra Držaja oddelek za epidemije gosti že šesto leto zapored, vselej zaradi povečane obolevnosti za gripo in drugimi okužbami dihal v zimsko-spomladanskem času. Koordinatorica oddelka Mateja Klep Breskvar je dejala, da je bil oddelek v preteklih letih v povprečju odprt dva meseca in pol. Na oddelku so lani zdravili 284 bolnikov, umrlo jih je 34.

Cepljenje ostaja najboljša zaščita pred boleznijo, je poudaril nadzorni zdravnik Peter Radšel. | Foto: UKC Ljubljana Cepljenje ostaja najboljša zaščita pred boleznijo, je poudaril nadzorni zdravnik Peter Radšel. Foto: UKC Ljubljana

Zakaj tako visoka umrljivost?

Radšel je opozoril, da je visoka umrljivost predvsem posledica t. i. pridruženih bolezni. Večinoma gre namreč za starejše bolnike s kroničnimi boleznimi, katerih zdravstveno stanje je bilo že pred okužbo slabo. Težak potek gripe in drugih okužb dihal pa ni izključen niti pri mladih bolnikih, je dejal.

Cepljenje ostaja najboljša zaščita pred boleznijo, je znova poudaril Radšel. Prav tako se velja izogibati stiku z bolniki in javnih prostorov, kjer se zadržuje veliko število ljudi.

UKC Ljubljana Bolnica dr. Petra Držaja | Foto: UKC Ljubljana Foto: UKC Ljubljana

Klep Breskvarjeva je še dejala, da bodo po zaprtju začasnega oddelka za epidemije vso opremo vrnili na druge oddelke in jo prihodnje leto znova pripeljali. Letos so za vzpostavitev oddelka potrebovali dobra dva dneva. Zdravniki prihajajo z interne in infekcijske klinike, drugo medicinsko osebje pa z različnih oddelkov kliničnega centra.

Porast okužb dihal letos prej kot pretekla leta

Vodja internistične prve pomoči interne klinike ljubljanskega kliničnega centra Hugon Možina je v ponedeljek pojasnil, da je porast okužb dihal letos prišel prej kot v preteklih letih, a glavni naval obolelih za gripo še pričakujejo.

Ne spreglejte