Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 1. 2018,
8.03

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

2

Natisni članek

2018 Ljubljana silvestrovanje novo leto ognjemet

Ponedeljek, 1. 1. 2018, 8.03

6 let, 4 mesece

Ljubljana zasijala ob dih jemajočem ognjemetu #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

2

Silvestrovanje v Ljubljani | Foto STA

Foto: STA

Prihod novega leta so po številnih slovenskih krajih pričakali na organiziranih praznovanjih na prostem. Največ ljudi se je tudi letos zbralo v prestolnici, kjer se je po prvih ocenah organizatorjev na trgih z glasbenimi prireditvami zabavalo okoli 55 tisoč ljudi. Nebo nad Ljubljano je tudi letos razsvetlil ognjemet.

Ljubljanske trge z organiziranim glasbenim programom je po prvih ocenah obiskalo približno 55 tisoč ljudi, na vseh drugih javnih površinah v prestolnici pa je novemu letu nazdravilo okoli sto tisoč ljudi, kar je približno toliko kot lani.

Osrednje silvestrovanje že tradicionalno na Kongresnem trgu

Tudi tokrat so poskrbeli za različne glasbene okuse. Nipke, Zlatko, Klemen Klemen in RecycleMan ter Happy Ol' McWeasel so greli zbrane na Trgu francoske revolucije, na Mestnem trgu pa so odmevale melodije Helene Blagne in Nuše Derenda.


Video: Planet TV

Video: Planet TV


Na Pogačarjevem trgu so nastopili Kvintet Danila Lukana in FKK Band, osrednje silvestovanje pa je bilo na Kongresnem trgu, kjer so zbrani lahko zaplesali tudi ob svetovnih glasbenih uspešnicah v izvedbi Klare Jazbec, Jane Šušteršič in Lee Sirk, skupine CoverLover in Grupe Vigor.

Prestolnico opolnoči razsvetlil veličasten ognjemet

Ko je ljubljanski župan Zoran Janković Ljubljano pospremil v leto 2018, pa je nebo nad ljubljanskim gradom zableščalo. Za ognjemet so se v Ljubljani odločili kljub pozivom agencije za okolje (Arso) k opustitvi novoletnih ognjemetov, ki so jim v nekaterih občinah sicer sledili.

Video: Planet TV


Pristojni so zatrdili, da so bili pri ljubljanskem ognjemetu uporabljeni izstrelki, ki so v skladu z zakonodajo EU in imajo ustrezen certifikat. Izdelki ne vsebujejo plastike, ampak so sestavljeni izključno iz papirja oziroma razgradljivih materialov.

Obenem menijo, da bi odsotnost ognjemeta v Ljubljani sprožila vrsto manjših, zasebnih ognjemetov, ki bi veliko bolj škodovali zraku in tudi precej bolj prestrašili živali. Praviloma zasebni ognjemeti tudi trajajo dlje kot zgolj nekaj minut po polnoči, so pojasnili na Turizmu Ljubljana.

Prodali manj kuhanega vina kot pred letom dni

Opolnoči je marsikatera petarda in raketa z zasebnega ognjemeta stresla tudi zbrane v središču mesta. Ti so ob polnoči veselo nazdravljali, nekateri so si penino prinesli s seboj, sicer pa so za praznično vzdušje znova poskrbeli tudi gostinci, ki so že v dneh pred novim letom zaznali več gneče predvsem pred stojnicami s kuhanim vinom.

Prodajalci na stojnicah so povedali, da so letos pred novim letom prodali manj vina kot leto poprej. Prodajalec Branko Maren s stojnice pri Snežkotu je za slabšo prodajo okrivil predvsem vreme, saj je v dneh pred novim letom precej deževalo. Največ so obiskovalci popili belega kuhanega vina, večina prodajalcev pa na novoletni večer ni dvignila cen.

Video: Planet TV


Tradicionalno dobra zasedenost hotelov na silvestrovo

Silvestrovanje v Ljubljano vsako leto privabi tudi veliko število tujih gostov. Največ jih po oceni Turizma Ljubljana prihaja iz Italije, Hrvaške, Avstrije, Srbije, Velike Britanije, Nemčije, ZDA, Španije in Francije. Tudi hoteli so bili ob koncu leta tradicionalno dodobra zapolnjeni, saj je po podatkih Turističnega informacijskega centra Ljubljana povprečna zasedenost hotelov za silvestrovo 92,7-odstotna.

Veliko turistov je v Ljubljano prišlo že pred silvestrskim večerom. Ena takih je bila skupina italijanskih turistov, ki se je v Ljubljani ustavila le za en dan. Povedali so, da so naredili postanek v Ljubljani, ker je na pol poti do Budimpešte, kjer so dočakali novo leto.

Dobro obiskana tudi silvestrovanja v drugih mestih

Novo leto so na organiziranih silvestrovanjih na prostem pričakali tudi drugod po Sloveniji, med drugim v Kopru, Mariboru, Celju, Kranju, Piranu, Portorožu in na Bledu. 

Veliko silvestrovanje na prostem v Mariboru so organizirali na Trgu Leona Štuklja, kjer opolnoči ni manjkal niti polnočni ognjemet. Zabavali so se tudi v Celju, kjer se je na Krekovem trgu po ocenah organizatorjev iz Zavoda Celeia zbralo več kot šest tisoč ljudi.

O dobrem obisku medtem poročajo tudi iz Kranja. Z okoli štiri tisoč obiskovalci je bilo silvestrovanje tam najbolje obiskano v zadnjih letih, so sporočili iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj. Silvestrovanje na prostem s polnočnim ognjemetom so pripravili tudi na Bledu. 

Veselo je bilo tudi v koprski Taverni, kjer se slavje ni končalo niti po polnočnem ognjemetu, medtem ko v piranski občini s pestrim prazničnim dogajanjem nadaljujejo tudi danes. Ob 14. uri bodo na osrednji portoroški plaži tradicionalni novoletni skoki v morje, kjer pričakujejo več sto udeležencev, ob 18. uri pa bo sledil še ognjemet.

Ne spreglejte