Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 11. 2013,
21.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slovenci v tujini

Sobota, 30. 11. 2013, 21.20

8 let

Lina Gantar: Moj edini načrt je bil uspeti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"S Slovenijo ni nič narobe, ko sem doma, mi je všeč, a ko poslušam o razmerah in kako prijatelji ne najdejo službe, sem vesela, da sem odšla že zgodaj, ko še ni bilo težko zaradi navezanosti."

Lina Gantar je svojo strast našla v tujini. "Odkar pomnim, sem imela rada tujino, predvsem me je tja vleklo zanimanje za tuje jezike, kulturo, priložnosti in spoznavanje novih ljudi." Nad tem so jo zagotovo navdušili starši, ki niso imeli zadržkov, da z majhno deklico ne bi kampirali na Korziki, dopustovali na Majorki in si ogledovati Monaka.

Zato jo tudi podpirajo pri njenih odločitvah. Lina celo pravi, da prav starši najbolj uživajo v njenem življenju v tujini, saj je to zanje izvrsten izgovor za potovanje. Samo v Monaku, kjer je 10 mesecev študirala, sta jo obiskala kar sedemkrat.

Večja izbira kot doma Sama je v tujino prvič odpotovala pri 15 letih, in sicer na enomesečni tečaj angleščine v Oxford. Odtlej je ni nič več ustavilo. Jezikovni in glasbeni tečaji, krajša potovanja, študijska izmenjava v Parizu, študij v Monaku, pripravništvo v Londonu, zaposlitev v Dublinu. Pod vse to se lahko podpiše Lina, ki je minuli teden dopolnila komaj 25 let.

Lina je spoznala, da ima v tujini precej več izbire kot v Sloveniji, poleg tega tam spoznava ljudi, ki jo zelo motivirajo. "Pogosto sem se srečala kakšnega 22-letnika in je imel za sabo že dve fakulteti, veliko delovnih izkušenj in prepotoval že ves svet. Ko pa si v Sloveniji, poslušaš le o 30-letnikih, ki še vedno stanujejo doma, pacajo skupaj diplomsko nalogo in veliko časa preživijo na kavah s prijatelji. Brez zamere, ne mislim, da je to tako zelo narobe, le zame to ni okolje, ki bi me motiviralo."

V mednarodnem okolju preprosto uživa, zato se v Sloveniji, vsaj za zdaj, ne vidi.

Poklicno pot začela graditi v Dublinu Dogodki v Lininem življenju se odvijajo bolj ali manj po naključju, tako je tudi po spletu okoliščin prišla do zaposlitve v mednarodnem podjetju v Dublinu (imena, zaradi poslovne skrivnosti, ne sme razkriti), kjer zadnjih osem mesecev med drugim skrbi za podporo strankam v Sloveniji. Službe tam ni iskala, saj je po končanem pripravništvu pri londonski reviji Chartwell Magazine želela ostati v britanski prestolnici. Med pregledovanjem oglasov pa je naletela na ponudbo v irskem glavnem mestu, ki je ni mogla izpustiti iz rok.

Njen dom je zdaj v Dublinu, kjer se predvsem zaradi redne službe in finančne neodvisnosti počuti najbolj domače. Poleg tega si tu zdaj lahko privošči stanovanje "človeške velikosti", medtem ko je v Parizu in Londonu živela na 17 kvadratnih metrih – v Parizu je za to vsak mesec odštela 800, v Londonu pa 1.440 evrov. Najemnina za enosobno stanovanje v Dublinu medtem znaša okoli 1.200 evrov.

Bolj kot Slovenci jo zanimajo tujci Stikov s Slovenci v tujini nima, saj je njen cilj v tujini izboljšati jezikovne sposobnosti in navezati stike z ljudmi iz mednarodnega okolja. "Do tega intervjuja na to niti nisem pomislila. V Parizu sem šla na Magnificov koncert , kjer tudi nisem spoznala nobenih Slovencev razen njega." Šele zdaj v Dublinu ima nekaj prijateljev iz Slovenije in držav nekdanje Jugoslavije.

Načrtov za prihodnost nima. "Ker mi nikoli ni bilo treba načrtovati, je bil vedno edini načrt uspeti, biti samostojna in preizkusiti tujino. Zdaj ko sem to odkljukala, moram znova začrtati cilje," pravi Lina Gantar, ki se v svojem življenju prepušča toku.

Ne spreglejte