Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2011,
16.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zastrupitev

Četrtek, 1. 9. 2011, 16.22

8 let

Letos so zaradi zastrupitve z gobami zdravili že štiri osebe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V lanskem letu so na Centru za zastrupitve Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana zdravili 11 oseb, v letošnjem letu pa so bile zdravljene štiri osebe.

Do smrtnih žrtev ni prišlo, v UKC pa svarijo pred nevarnostjo nabiranja in uživanja nepoznanih gob.

V enem primeru je šlo za zastrupitev z zeleno mušnico

V letu 2010 so na Centru za zastrupitve UKC zdravili 11 odraslih oseb zaradi zastrupitev z gobami, od tega je bilo nekaj zastrupitev z zeleno mušnico, smrtnih žrtev pa ni bilo. Letos so zaradi zastrupitev z gobami zdravili že štiri osebe, v enem primeru je šlo za zastrupitev z zeleno mušnico, pri ostalih treh pa najverjetneje za njene sorodne strupene gobe. Smrtnih žrtev zaradi gob tudi letos še ni bilo. Števila bolnikov, ki so bili obravnavani zgolj ambulantno zaradi težav po zaužitju gob, v UKC nimajo.

Veliko bolnikov se obravnava zgolj ambulantno Število hospitalizacij zaradi zastrupitve z gobami po posameznih letih niha, eden od vzrokov za to so tudi različne gobje sezone, navajajo v UKC. Ob tem navajajo, da se v zadnjih letih veliko bolnikov obravnava zgolj ambulantno. Hospitalizira se le tiste bolnike, za katere se sumi na zastrupitev s smrtno nevarnimi gobami ali v primeru hudih prebavnih težav oziroma resnih zapletov po zaužitju sicer užitnih gob.

Vnetje trebušne slinavke, žolčni kamni, izguba tekočine ...

Zapleti, ki se lahko pojavijo po zaužitju užitnih gob, so sicer vnetje trebušne slinavka, napad žolčnih kamnov z zlatenico in velika izguba tekočine pri bruhanju ali driski, predvsem pri otrocih in starejših.

"Gobe naj se uživa le kot začimbo oziroma prilogo" Marija Jamšek s Centra za zastrupitve Interne klinike UKC svetuje, da se pri nabiranju držimo nekaj pomembnih pravil. Nabira in uživa se le gobe, ki jih dobro poznamo, uživanju gob naj se izogibajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi bolezni, kot so žolčni kamni, vnetje trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku. Gobe naj se uživa le kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, prav tako naj se jih ne uživa pred spanjem, gobe pa morajo biti zdrave in ne razpadle ali črvive. Nabrane gobe se ustrezno pripravi čim prej (v prvih 24 urah).

V primeru kakršnih koli težav po zaužitju gob se moramo takoj posvetovati z zdravnikom, ki bo ocenil ali je potrebna ambulantna oziroma hospitalna obravnava. Z obiskom zdravnika ne smemo odlašati, če se namreč zastrupite z zeleno mušnico ali njej sorodnimi gobami, lahko pride po prehodnem izboljšanju prebavnih težav do hude okvare organov, predvsem jeter in ledvic, lahko pa nastopi tudi smrt.

Ne spreglejte