Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2019,
21.29

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

8

Natisni članek

Lendava prebežnik begunski center begunec

Petek, 8. 3. 2019, 21.29

5 let, 1 mesec

Center za begunce sameva, država pa zanj še naprej mastno plačuje #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,09

8

Od vrhunca begunske krize, ko so bili tudi v Prekmurju nastanjeni številni prebežniki, je minilo že več kot tri leta. Država za namestitvene prostore v Lendavi, četudi so danes prazni, še naprej mastno plačuje. Čeprav se je begunska kriza že zdavnaj končala in v Prekmurju že lep čas ni bilo nobenega prebežnika, ki bi potreboval omenjeno infrastrukturo, država namreč ostaja najemnica zemljišča in skladišč.

Pokrito halo z vstopnim hodnikom in stopniščem ter del zemljišča v Lendavi še vedno najema urad za oskrbo in integracijo migrantov, so poročali v oddaji Danes na Planetu. "Denar se brez zveze nekam meče. Boljše bi bilo, če bi ga dali drugam, da bi na primer pomagali revnim," je prepričan domačin Albin Rajh.

Prebežniki
Novice Dogovor o migracijah "ni zavezujoč in pravno nima nobenih učinkov"

Center za prebežnike več kot tri leta od vrhunca begunske krize sameva

Sledi, da so bili nekoč tukaj nameščeni begunci, ostajajo, o tem na tleh zgovorno priča tudi poziv Združenih narodov. Prve šotore v sprejemno-namestitvenem centru Lendava, ki je naenkrat lahko sprejel 200 prebežnikov, so v obdobju prve begunske krize postavili septembra 2015.

Šotorov, ki so državo mesečno stali več kot 50 tisoč evrov, od novembra 2017 tam ni več. Mnenja domačinov o tem so bila in ostajajo deljena tudi danes. "Jaz bi pomagala vsem. Moramo jim pomagati. Kaj mislite, čemu je v Siriji podobno mesto, ki je zrušeno," je dejala Jelena Schefer.

Begunec
Novice Poklukar: Center za prebežnike v Brežicah le ob okrepitvi ilegalnih migracij #video

Občina si želi razvoja, zanimanja države ni

Lendavska občina si na Industrijski ulici želi razvoja. Ograjeno zemljišče in objekti ob vstopu v industrijsko cono v bližini uvoza na avtocesto niso v lasti občine, ampak podjetja Avto Krka.

"Občina si želi, da bi se na tem območju nekaj dogajalo in glede na to, da gre za območje, na katerem je industrijska cona, si želimo, da bi se tam v prihodnje razvijala naprej industrijska dejavnost. Državne oblasti želim opozoriti, naj se odločijo, kako naprej s tem centrom, da bi tam lahko nadaljevali razvoj," je dejala vršilka dolžnosti direktorice lendavske občinske uprave Aleksandra Kreslin.

A zanimanja države, kot kaže, ni. Urad za oskrbo in integracijo migrantov podjetju Avto Krka vsak mesec plačuje nekaj več kot deset tisoč evrov. Iz podjetja sicer odgovarjajo, da nameravajo na omenjeni lokaciji odpreti oskrbovalni center za vsa vozila in spremljajoče dejavnosti. Kdaj se bo to zgodilo, ne razkrivajo, so poročali na Planetu.

Ne spreglejte