SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lani skoraj pol manj državnih štipendistov kot leto prej

1

termometer

Med prejemniki državne, kadrovske ali Zoisove štipendije je bilo konec lanskega leta 22,5 odstotka vseh dijakov in študentov. Državnih štipendistov je bilo skoraj pol manj kot leto prej.

Konec lanskega leta je 22,5 odstotka vseh dijakov in študentov v Sloveniji prejemalo državno, kadrovsko ali Zoisovo štipendijo. Skupaj je bilo štipendiranih 41.994 dijakov in študentov. Ob tem velja, da je bilo zaradi nove politike štipendiranja podeljenih skoraj pol manj državnih štipendij kot leto pred tem.

Štipendijo prejemalo skoraj 10 tisoč študentov več kot dijakov Konec lanskega leta je bilo po podatkih statističnega urada v Sloveniji v srednješolsko in terciarno izobraževanje vpisanih 78.208 dijakov in 97.706 študentov. Med njimi je bilo 39.503 štipendistov, in sicer približno petina vseh dijakov (15.290) in približno četrtina študentov (24.117).

Poleg tega je Slovenija podelila še skoraj 2500 štipendij Slovencem v zamejstvu in po svetu ter v okviru programov Ad Futura za spodbujanje mednarodne mobilnosti.

Manj štipendij zaradi nove politike Lani je bilo podeljenih 3416 manj študentskih štipendij kot leto pred tem. Podeljenih je bilo tudi precej manj državnih štipendij dijakom. Zaradi nove politike štipendiranja, ki omejuje število državnih štipendij dijakom do 18. leta, je število državnih štipendij dijakom upadlo za tri četrtine. Skupaj je bilo prejemnikov državnih štipendij skoraj pol manj kot prejšnje leto.

Čeprav je število podeljenih državnih štipendij zelo upadlo, je bil delež teh štipendij še vedno največji med vsemi podeljenimi štipendijami in je znašal skoraj 60 odstotkov. Zoisovih štipendij je bilo 26 odstotkov, kadrovskih pa deset odstotkov.

Manj nesofinanciranih kadrovskih štipendij Upadlo je tudi število nesofinanciranih kadrovskih štipendij, ki jih podeljujejo podjetja. Tako je konec lanskega leta kadrovske štipendije prejemalo 647 študentov in dijakov manj kot konec leta 2011.

Povprečna štipendija za dijaka je znašala 146 evrov, za študenta pa 217 evrov. Najvišje so bile štipendije Ad Futura, ki so znašale v povprečju za dijake 264, za študente pa 345 evrov. Državne štipendije so v povprečju znašale 182, Zoisove pa 141 evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin