Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 5. 2016,
9.19

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

11

Natisni članek

Tone Krkovič

Nedelja, 15. 5. 2016, 9.19

7 let, 11 mesecev

Krkovič v torek na še eno zaslišanje zaradi sestrelitve helikopterja junija 1991

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

11

Tone Krkovič | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Brigadir Tone Krkovič bo moral v torek na okrožnem sodišču dodatno pojasnjevati sestrelitev helikopterja JLA nad Ljubljano junija 1991. Kot zasebna tožilka ga preganja vdova v helikopterju umrlega pilota. Preiskovalna sodnica je sicer mnenja, da ni pogojev za začetek sodne preiskave, a bo morala o tem odločati znova.

Krkovič je bil pred ljubljanskim okrožnim sodišče zaslišan že konec marca. Takrat je povedal, da je sestrelitev vojaškega helikopterja z oznakami JLA med osamosvojitveno vojno 27. junija 1991 ukazal, ker je preletel položaje specialne brigade Moris. Pri tem, kot je dejal, ni vedel, kdo je v njem, prav tako ne, da naj bi se umrli pilot dogovarjal za prestop v Teritorialno obrambo (TO).

Kazensko ovadbo zoper Krkoviča je podala vdova umrlega pilota Tonija Mrlaka Emilija Mrlak. Tožilstvo je ovadbo zavrglo, a je Mrlakova pregon prevzela kot zasebna tožilka. Krkoviču očita dva umora. Prepričana je, da kot poveljnik ne bi smel izdati ukaza o sestrelitvi, ker njen mož na dan sestrelitve ni bil del JLA, ampak del TO, pa tudi, da ne bi smel ravnati ofenzivno, ker predsedstvo RS takrat ni izdalo nobenega ukaza za ofenzivno bojevanje, ampak samo za obrambo.

Preiskovalna sodnica konec marca presodila, da ni pogojev za začetek sodne preiskave

Sodišče se mora zdaj odločiti, ali bo zoper Krkoviča uvedlo sodno preiskavo. Kot je razvidno iz dokumenta sodišča, ki ga je objavil spletni portal Nova24tv, je preiskovalna sodnica po Krkovičevem zaslišanju konec marca presodila, da ni pogojev za začetek sodne preiskave, saj Krkovič naj ne bi mogel vedeti, kdo je v helikopterju. Po zakonu je svoje mnenje v potrditev poslala tričlanskemu senatu sodišča, ki pa je odločil, da se mora sodnica izreči še o nekaterih novih očitkih Mrlakove. V torek bo zato Krkovič zaslišan še enkrat.

Obtožnica dopolnjena

Mrlakova je namreč obtožnico dopolnila; med drugim z dokazi, da naj bi bil Mrlak v času sestrelitve že prestopil v TO. O prestopu naj bi se Mrlak pogovarjal s takratnim ministrom za informiranje Jelkom Kacinom. Ta je v petek na vprašanje STA, ali se je Mrlak z njim res dogovarjal za prestop in ali je Krkovič za to vedel, odgovoril le, "da te teme pred dnevom Slovenske vojske ne želi odpirati", da pa je stvar do zdaj že večkrat pojasnil.

Pred zaslišanjem bo sklical novinarsko konferenco

Ministrica za obrambo Andreja Katič je konec marca v DZ napovedala, da bo ministrstvo Krkoviču, če se bo sodišče odločilo za začetek postopka, zagotovilo potrebno podporo. Krkovič je ministrstvo zanjo prosil, še preden je sodišče sprejelo odločitev o začetku sodne preiskave, in sicer v začetku maja, a se ministrstvo, kot je v soboto povedal za STA, na njegovo prošnjo še ni odzvalo.

Pred torkovim zaslišanjem napoveduje tudi novinarsko konferenco. Na njej bo njegov gost poročnik Zoran Dernovšek, ki je 27. junija 1991 nad Igom sestrelil helikopter JLA z devetimi člani posadke.

Reporter: Tožilstvo zavrglo obtožbe o mučenjih in likvidacijah zoper Krkoviča

Tožilka Dragica Abrahamsberg je po skoraj dveh letih, odkar so na ljubljanskem tožilstvu prejeli anonimno prijavo, zavrgla kazensko ovadbo zoper brigadirja Toneta Krkoviča, na svoji spletni strani piše revija Reporter. V anonimnem pismu so neznanci trdili, da so se v času osamosvojitve v Krkovičevi hiši na Kočevskem dogajala mučenja in likvidacije.

Anonimka ni bila podprta z nobenimi dokazi ali pričevanji, z zadevo pa so se ukvarjale tri tožilke in tožilec, navaja Reporter.

Krkoviča je nato policija v zvezi z obtožbami iz anonimnega pisma zaslišala šele septembra lani. Že tedaj je Krkovič izrazil začudenje, da se tožilstvo s tako anonimko ukvarja že več kot leto dni.

Na Reporterju so zdaj od tožilstva prejeli odgovor, da je tožilka Abrahamsbergova ovadbo s sklepom 21. aprila zavrgla.

 
Ne spreglejte