SiolNET. Novice Slovenija
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Narasle vode ponoči zalivale kleti, sprožilo se je več plazov #video

0,15

termometer

 | Foto: Ana Kovač
Foto: Ana Kovač

Po obilnem deževju, ki je v Pomurju in na Celjskem v torek povzročilo kar nekaj težav, se razmere počasi izboljšujejo. Padavine so po večjem delu države ponehale, reke pa se počasi vračajo nazaj v svoje struge. Učenci pomurskih osnovnih šol v Kuzmi in pri Gradu, ki so jih v torek predčasno odpeljali iz šol, so danes že pri pouku.

 

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje so imeli gasilci največ dela v Prekmurju in Prlekiji, kjer je ponekod v enem dnevu padla kar mesečna količina padavin.

Narasle vode so zalile številne kleti in poplavile posamezne odseke cest. Gasilci so izčrpavali meteorno vodo in nameščali protipoplavne vreče.

V Gornji Radgoni je meteorna voda ogrožala stanovanjski objekt, v Puconcih se je sprožil manjši plaz, v Ljutomeru pa je za hišo nastal zemeljski udor.

Video: Neurje.si


Ponoči največ težav na Celjskem, sprožili so se tudi plazovi

Ponoči je deževje težave povzročilo tudi na širšem celjskem območju. V Dobrni je meteorna voda že v torek zvečer zalila kletne prostore poslovno-stanovanjskega objekta, posredovati so morali gasilci.

V Rimskih Toplicah je podtalnica zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci so pri pregledu terena ugotovili, da glede na nivo podtalnice črpanje ni smiselno, zato so do nadaljnjega prepovedali uporabo električnih naprav v prostorih.

Težave so povzročala tudi podrta drevesa in zemeljski plazovi. Eden je v Paridolu na območju občine Šentjur zasul lokalno cesto.

Plaz v velikosti 250 kvadratnih metrov, ki se je sprožil v Zgornjem Tinskem v občini Šmarje pri Jelšah, so gasilci prekrili s folijo.

Hudo deževje je v torek popoldne zajelo tudi Avstrijsko Koroško. Poplavljene so bile številne kleti, nekatere prebivalce so morali evakuirati iz hiš. Gasilci so morali zaradi poplav posredovati okoli 30-krat. V Šentvidu so morali zaradi zemeljskega plazu evakuirati stanovalce iz dveh hiš, v Celovcu pa še stanovanjsko hišo.

Razmere se umirjajo, novih težav za zdaj ni na vidiku

Foto: Neurje.si


Vode po vsej državi se umikajo nazaj v struge, nekaj težav je le še na posameznih lokalnih cestah, ki so težje prevozne.

S pomurskega centra za obveščanje so sporočili, da je za približno pol metra upadla tudi reka Ščavnica, ki je v torek poplavila.

Mura, ki se je približala pretoku 600 kubičnih metrov na sekundo, ko se začne razlivati znotraj poplavnih nasipov, je medtem ostala v strugi.

Na Dolenjskem je Krka ponoči v spodnjem toku še naraščala, vendar ni dosegla pragov najnižje ležečih hiš kostanjeviškega otoka.

Video: Marko Rezelj


Po podatkih urada Krka še poplavlja v spodnjem toku, pretok pa se bo v prihodnjih urah ustalil pri okoli 360 kubičnih metrih na sekundo. V manjšem obsegu poplavljajo še nekatere reke v vzhodni Sloveniji ter Ljubljanica na Ljubljanskem barju.

Da se stanje normalizira, je potrdil tudi Anton Kustec z direkcije za vode. Dodal je, da bodo v dveh oziroma treh dneh izpraznili napolnjene zadrževalnike vode in očistili naplavine, novih težav pa za zdaj ne pričakujejo.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je po ogledu poplavljenih površin pri Motvarjevcih v Prekmurju ocenila, da morajo na terenu bolj intenzivno čistiti potoke in vodne jarke na kmetijskih površinah ter graditi zadrževalnike vode. V tesnejšem sodelovanju z občinami bi po mnenju ministrice s tem lahko izboljšali protipoplavno varnost.

Video: Neurje.si


 

Dež se počasi umika, ponekod še mogoči rahli nalivi

Po včerajšnjih nevšečnostih zaradi deževja v vzhodnem delu Slovenije se danes obeta razjasnitev, v prihodnjih dneh pa sončno vreme.

Danes se bo na zahodu delno zjasnilo, burja na Primorskem bo sredi dneva ponehala. Drugod bo pretežno oblačno, v vzhodni Sloveniji bo predvsem dopoldne občasno še rahlo deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 16, na Primorskem okoli 19 stopinj Celzija.

Jutri bo sončno, čez dan bo ponekod več oblačnosti. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, ob morju okoli 10, najvišje dnevne od 15 do 19, na Primorskem do 21 stopinj Celzija.

V petek in soboto bo povečini sončno. Več oblačnosti bo občasno v vzhodni Sloveniji. Po kotlinah osrednje Slovenije bo zjutraj in dopoldne nekaj megle. Jutra bodo hladna, dnevi pa nekoliko toplejši, sporočajo z agencije za okolje.

Sneg že povzročal prve težave

Nekaj težav je povzročilo tudi sneženje v nižje ležečih predelih. 

Včeraj zvečer je na regionalni cesti Zgornje Jezersko–Jezerski vrh, sneg podrl drevo na vozišče, gasilci pa so ga odstranili.

V višje ležečih predelih razmere sicer že spominjajo na pravo zimsko pravljico.

Foto: Neurje.si


 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin