Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 4. 2019,
7.54

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

25

Natisni članek

velika noč praznik kristjani papež Frančišek

Nedelja, 21. 4. 2019, 7.54

4 leta, 12 mesecev

Slovenski škofje poudarili pomen vere v boju proti sovraštvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,96

25

Procesija ob veliki noči | Kristjani danes obeležujejo veliko noč. | Foto STA

Kristjani danes obeležujejo veliko noč.

Foto: STA

Kristjani danes praznujejo veliko noč, s katero se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Kristusovo vstajenje so naznanile jutranje maše, ki pomenijo vrhunec velikonočnega praznovanja. Slovenski škofje so maše darovali v stolnicah, pri tem pa poudarili pomen vere in upanja v boju proti zlu, sovraštvu, krivici, nasilju in pesimizmu.

Slovenski škofje so maše darovali v stolnicah, pri tem pa so poudarili pomen vere in upanja v boju proti zlu, sovraštvu, krivici, nasilju in pesimizmu. "Nekam znani so nam koraki, s katerimi so se hoteli znebiti Jezusa. V vseh časih, tudi v našem, skušajo s podobnimi metodami odstraniti tiste, ki so postali moteči, ker govorijo resnico in se ne menijo za očitno ali prikrito postavljene lestvice družbene moči in veljave ter ne upoštevajo plotov družbene korektnosti," je v ljubljanski stolnici poudaril ljubljanski nadškof Stanislav Zore.

Papež Frančišek
Novice Papež v Vatikanu vodil obrede velikega petka

Zore: Vsako zlo se prej ali slej izčrpa samo v sebi

Po njegovih besedah so pri Jezusu verjeli, da so dosegli cilj, ko so ga izročili v roke Rimljanom, češ da ogroža obstoječo politično oblast: "S tem so ga obsodili na smrt. A zlo vedno ostane negotovo samo v sebi. Ne verjame, da je katerikoli korak, katerikoli ukrep dovolj učinkovit, dovolj trden in dovolj dokončen, da bodo doseženi cilji zavarovani."

"Nekam znani so nam koraki, s katerimi so se hoteli znebiti Jezusa," je v ljubljanski stolnici poudaril ljubljanski nadškof Stanislav Zore. | Foto: STA , "Nekam znani so nam koraki, s katerimi so se hoteli znebiti Jezusa," je v ljubljanski stolnici poudaril ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Foto: STA ,

"Hudobija in sovraštvo, zlo in smrt lahko živijo samo kot zajedavci, ki se šopirijo na plemenitem in dobrem, ki parazitirajo na ljubezni. Sami v sebi nimajo možnosti preživetja. Vsako zlo, vsaka krivica in vsaka hudobija se prej ali slej izčrpajo sami v sebi. Čeprav se zdi, da je njihova zgradba trdna in da bo trajala še stoletja, se že naslednji trenutek sesuje v prah," je nadaljeval Zore.

Kot je dejal Zore, poslušamo in beremo o dogodkih, ki v marsičem govorijo o enakih poskusih, kot jih je doživel Jezus: "Odstraniti krščanstvo z obličja zemlje. Ne bojte se. Ljubiti Kristusa ni odvisno ne od zgradb in ne od vpliva in moči v družbi. Ljubiti Kristusa pomeni verovati v vstalega in živega. In dokler bosta na zemlji samo dva kristjana, ki bosta v srcu živela to ljubezen, bo tudi Jezus sredi med njima."

Križev pot
Novice Papež Frančišek na križevem potu: Cerkev je napadena

Cvikl: Znamenje upanja, ki je močnejše od pesimizma

Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl je v tamkajšnji stolnici poudaril, da je praznovanje velike noči tudi vabilo vsakemu od nas, da iščemo sledi vstalega Gospoda med nami: "To pomeni iskati znamenje upanja, ki je močnejše od pesimizma, s katerim se soočamo vsak dan; močnejše od nasilja, ki je vse prevečkrat prisotno med nami."

Takih pričevalcev upanja je po njegovih besedah med nami veliko, a na žalost o njih pogosto ne govorimo: "Prve strani novic polnijo slabe novice, ki se dobro prodajo, kajti z njimi se da z ljudmi manipulirati, jih ustrahovati in usmerjati."

Papež Frančišek je v sobotni velikonočni vigiliji pozval vernike, naj ne izgubijo upanja. | Foto: STA , Papež Frančišek je v sobotni velikonočni vigiliji pozval vernike, naj ne izgubijo upanja. Foto: STA ,

Evangeličanski škof Geza Filo je velikonočno bogoslužje vodil v evangeličanski cerkvi v Ljubljani. V pridigi je poudaril, da Jezusova smrt in zmaga nad smrtjo je in ostaja središče, ki nam zagotavlja premoč dobrega nad zlom, zmago ljubezni nad sovraštvom in življenja nad smrtjo. Kot je poudaril, velikonočno sporočilo namreč razodeva, da človeška usoda ni le potovanje k smrti, "ampak nas vodi novemu življenju naproti".

Opozoril je, da si z vprašanjem o Jezusovi smrti in njegovim vstajenjem zadajamo zelo težko nalogo, saj moramo najti odgovor, zakaj je toliko trpljenja v našem življenju in zakaj ga Bog dopušča. Odgovoril je z mislijo švicarskega teologa in filozofa Hansa Künga, da tudi takrat, ko je trpljenje navidezno nesmiselno, Bog ostaja skrito navzoč. Zato je potrebno po njegovih besedah kljub vsem težavam in skrbem iskati novo življenje ter nove poti.

Stanislav Zore
Novice Zore: Svobode si ne pustimo vzeti

Papež v velikonočni vigiliji pozval vernike, naj ne izgubijo upanja

Papež Frančišek je medtem v soboto zvečer v velikonočni vigiliji v Baziliki svetega Petra v Vatikanu vernike pozval, naj se ne vdajo nezadovoljstvu in brezupu. "Ko začnemo razmišljati, da je vse slabo in da stvari ne morejo biti še slabše, izgubimo srce in začnemo verjeti, da je smrt močnejša od življenja," je Frančišek sporočil vernikom.

"Postanemo cinični, negativni in potrti. Toda v tistem trenutku znova slišimo večno vprašanje velike noči - zakaj iščete žive med mrtvimi? Gospoda ne boste našli sredi ravnodušja," je nadaljeval Frančišek. Papež je ob začetku vigilije ponesel prižgano svečo skozi baziliko, nato pa so sveče prižgali še verniki. "Prosimo za milost, da nas ne odnese tok, morje naših težav, milost, da ne nasedemo na plitvinah grehov ali da ne treščimo v čeri malodušja in strahu," je še dejal papež.

Ne spreglejte