SiolNET. Novice Slovenija
1,30

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Kristjani 50. dan po veliki noči obeležujejo binkošti

1,30

termometer

duhovnik cerkev obred
Binkošti so v Katoliški cerkvi poleg velike noči, božiča in Marijinega vnebovzetja eden od štirih največjih praznikov. Foto: STA

Kristjani 50. dan po veliki noči obeležujejo binkošti, s katerimi zaključujejo velikonočni čas. S praznikom obeležujejo prihod Svetega Duha, ki je po navajanju Svetega pisma prišel nad zbrane učence in Marijo, ter ustanovitev Cerkve. V več evropskih državah obeležujejo tudi binkoštni ponedeljek, ki je dela prost dan.

Po učenju Katoliške cerkve Sveti Duh skupaj z Očetom in Sinom tvori sveto trojico, pri čemer gre za enega Boga v treh različnih naravah.

Po binkoštih - pojem izvira iz grške besede pentekoste, ki pomeni petdeseti - se v Katoliški cerkvi nadaljuje liturgični čas med letom, ki traja do konca cerkvenega leta oziroma do začetka adventnega časa. Na binkošti v cerkvah velikonočno svečo z oltarnega prostora odnesejo h krstnemu kamnu, duhovniki in drugi sodelavci pa pri bogoslužju nosijo liturgična oblačila v zeleni barvi.

Eden od štirih največjih praznikov

Binkošti so v Katoliški cerkvi poleg velike noči, božiča in Marijinega vnebovzetja eden od štirih največjih praznikov. V Nemčiji, Avstriji, Franciji, Švici in na Madžarskem pa imajo na binkoštni ponedeljek tudi dela prost dan.

Evangeličani binkoštni dan razumejo kot ustanovni dan Cerkve in ga zaradi njegove pomembnosti obhajajo dva dneva.

Prav tako so binkošti velik praznik pri pravoslavnih vernikih. Letos ga enako kot veliko noč obhajajo en teden pozneje kot katoliki in evangeličani.

Komentarji

11

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • uporabnik51 / 09.06.2019. ob 18:05 +1 0

  Ne vem, kaj se otroci učijo fizike in matematike, če nekdo kar pri živem telesu sfrči v neka nebesa in je ena in ena petindvajset. In da se en zanikrn predstavnik homo sapiensa, ki po Zemlji lazi drobec njenega časa, razglaša za namestnika Boga. Pa če to ni napuh - eden naglavnih grehov - ne vem, kaj je.

  +1 0
 • Mira / 09.06.2019. ob 10:04 +1 0

  Mene zanima, po kakšnem ključu se določajo ti verski prazniki. Božič je vedno na isti datum, ker se menda točno ve, kdaj je bil Jezus rojen. Zakaj pa se potem velika noč ravna po luni? Glede na vse zgodbe okoli Jezusovega križanja bi moral biti tudi dan njegove smrti vedno na isti dan, ne pa da je iz leta v leto drugačen.

  +1 0
 • tastar / 10.06.2019. ob 08:00 0 0

  Tudi je znanstveno dokazano da je celo vesolje nastalo iz NIČ. Ali natančneje po dozdaj znani matematiki je nastalo vse stv arstvo iz 10 na - (cca.) 59 / grama na cm kvadrat. Tudi to je znanstveno dokazano.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin