Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 3. 2018,
11.22

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

26

Natisni članek

drugi tir referendum Vili Kovačič vlada

Torek, 27. 3. 2018, 11.22

6 let

Kovačič od vlade že zahteval denar za kampanjo

O drugem tiru bomo še enkrat odločali 13. maja #referendum #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

26

Drugi tir

Ponovljeno glasovanje na referendumu o zakonu o drugem tiru bo 13. maja, je odločila državna volilna komisija. Vlada, ki opravlja tekoče posle, še ni sprejela dokončne odločitve o tem, ali bo sodelovala v kampanji. Ali bo sodeloval v kampanji, za zdaj ne ve niti pobudnik referenduma Vili Kovačič, ki pa je na vlado kljub temu že naslovil zahtevo za 96.300 evrov proračunskih sredstev za kampanjo.

Možnosti, da bi glasovanje izvedli skupaj s prihajajočimi državnozborskimi volitvami, tako ni več. Pobudnik referenduma Vili Kovačič je že napovedal ustavno pritožbo zoper današnji sklep komisije.

Člani Državne volilne komisije so sicer na današnji seji glasovali tudi o predlogu člana komisije Draga Zadergala, da bi ponovno glasovanje izvedli 27. maja, s čimer bi po njegovih besedah volivcem vsaj teoretično omogočili, da bi glasovanje na predčasnih volitvah in referendumu izvedli na isti dan. Možni datumi za predčasne volitve so sicer od 27. maja do 10. junija.

Saša Zagorc je medtem pojasnil, da še ni jasno, kdaj bodo predčasne volitve. Slutimo, da bo prišlo do predčasnega razpusta parlamenta, a DZ še deluje in postopki še niso stekli. Teoretično so lahko volitve tudi po 10. juniju, je dejal. (STA)

Video: Planet TV

Z ministrstva za infrastrukturo so za Siol.net sporočili, da odločitev o tem, ali se bo vlada oziroma ministrstvo za infrastrukturo vključilo v referendumsko kampanjo ob ponovljenem referendumu o zakonu o drugem tiru, še ni bila sprejeta.

Kovačič se še ni odločil, ali bo sodeloval v kampanji

Prav tako za zdaj še ni jasno, ali bo v ponovljeni kampanji sodeloval pobudnik referenduma o drugem tiru Vili Kovačič, ki so mu po njegovih besedah grozili z likvidacijo. "Bi se vi spustili v to, če bi vam tako grozili? Verjetno ne," na vprašanje o tem, ali bo kljub grožnjam sodeloval v kampanji, odgovarja Kovačič.

Kovačič na vlado naslovil zahtevo za 96.300 evrov sredstev za kampanjo

Na vprašanje, ali računa na to, da bo po odločitvi vrhovnega sodišča dobil proračunska sredstva za kampanjo, Kovačič pojasnjuje, da je njegova zahteva za omenjena sredstva trenutno še v postopku: "Na vlado sem naslovil zahtevo, da 97 tisoč evrov minus 700 evrov, kolikor sem jih zbral sam, za tokratno kampanjo dodelijo meni. Predlog je v postopku na finančnem ministrstvu."

Pobudnik referenduma o drugem tiru si sicer želi, da bi vlada sodelovala v referendumski kampanji in da bi se soočil z njo, vendar pa poudarja, da v novi kampanji ne bi smela spet uporabiti davkoplačevalskega denarja: "97 tisoč evrov so porabili že v prvi kampanji. Oni so svoj denar že potrošili in nimajo več kaj vzeti iz našega žepa."

Pobudnik referenduma o drugem tiru Vili Kovačič je že včeraj napovedal, da se bo pritožil zoper odločitev DVK, saj si želi, da bi referendum izpeljali hkrati z volitvami. | Foto: STA , Pobudnik referenduma o drugem tiru Vili Kovačič je že včeraj napovedal, da se bo pritožil zoper odločitev DVK, saj si želi, da bi referendum izpeljali hkrati z volitvami. Foto: STA ,

SMC za kampanjo ne bo namenila več kot 26 tisoč evrov

Medtem so sodelovanje v referendumski kampanji že napovedali v največji vladni stranki SMC. Stranka bo tako na ponovljenem referendumu spet nastopila v vlogi organizatorke volilne kampanje.

"Sredstva, ki jih bomo namenili zanjo, ne bodo presegala zneska, ki smo ga namenili za kampanjo pred prvim referendumom, to je približno 26 tisoč evrov," so poudarili v SMC.

SD v referendumsko kampanjo z minimalnimi stroški

V kampanji bodo z minimalnimi stroški sodelovali tudi v drugi največji vladni stranki SD. Kot poudarjajo, bodo zagovarjali stališče, da je drugi tir na obstoječi trasi potrebno začeti graditi čim prej.

“Kljub pomislekom glede vloge Madžarske in modela financiranja, smo v SD podprli zakon o drugem tiru. Prepričani smo, da mora Slovenija izkoristiti svojo geostrateško lego in postati logistična platforma za centralno in jugovzhodno Evropo. Drugi tir vidimo kot pomemben dejavnik razvoja, ne samo za Luko Koper, ampak celotno slovensko Istro ter Slovenijo," so sporočili iz stranke.

Zaradi pomembnosti projekta za razvoj Slovenije, njenega gospodarstva in turizma v SD menijo, da je bil referendum o drugem tiru v prvi vrsti politični projekt, s katerim se je želelo vladni projekt rušiti ne glede na visoko ceno tega početja.

DeSUS podpira projekt drugi tir, a ga ne bo med organizatorji kampanje

V kampanji ob ponovljenem referendumu medtem ne bo sodelovala vladna DeSUS. "Stranka DeSUS že prvič ni sodelovala v volilni kampanji, tudi naši ministri v vladni kampanji niso sodelovali in tako bo tudi tokrat," so sporočili iz stranke upokojencev.

V stranki sicer poudarjajo, da podpirajo projekt gradnje drugega tira, a hkrati ne verjamejo, da je zanjo res potreben poseben zakon. "Smo pa ves čas opozarjali, da mora biti projekt voden maksimalno transparentno, tudi z jasno opredeljeno vlogo Madžarske pri projektu," so še sporočili iz DeSUS.

Kovačič napovedal pritožbo, referendum bi rad izpeljal z volitvami

Pobudnik referenduma Viki Kovačič, ki zagovarja stališče, da bi referendum izpeljali hkrati s predčasnimi parlamentarnimi volitvami ali z jesenskimi lokalnimi volitvami, je že v ponedeljek napovedal pritožbo na današnjo odločitev DVK.

"Glede na grožnje, ki sem jih prejel, in dejstvo, da bo volilna abstinenca očitno glavni medijski hit, ne računam, da bi lahko dobili ta referendum. To je treba izpodbijati," je pojasnil Kovačič.

Vlada, ki opravlja tekoče posle, se še ni odločila, ali bo sodelovala v referendumski kampanji. | Foto: STA , Vlada, ki opravlja tekoče posle, se še ni odločila, ali bo sodelovala v referendumski kampanji. Foto: STA ,

Kovačič je poslance državnega zbora na današnji seji DVK zato že pozval, naj spremenijo referendumsko zakonodajo tako, da sprejmejo člen, s katerim se lahko datum referenduma, če je časovni interval med tem in datumom volitev manjši od treh mesecev, neposredno premakne na datum volitev.

"Če imamo dvojne volitve, pa se datum referenduma premakne na tiste volitve, ki so najmanj povezane s temo referenduma," svoj predlog za rešitev pojasnjuje Kovačič.

Ministrstvo: Državljani bodo podprli odločitev s prvega referenduma

Na ministrstvu za infrastrukturo so medtem poudarili, da verjamejo, da bodo državljanke in državljani na ponovljenem glasovanju ponovno podprli odločitev, ki je bila na referendumu prvič že izglasovana.

"Z uveljavitvijo zakona o drugem tiru bo potrjena finančna konstrukcija projekta, katere pomemben del so že pridobljena evropska sredstva. Tako bi lahko začeli črpati 109 milijonov nepovratnih evropskih sredstev," pojasnjujejo na ministrstvu.

Dodajajo, da je Evropska komisija omenjena sredstva zamrznila do uradnih rezultatov ponovljenega referenduma. "Zlasti pomembno je, da zakon prinaša vire za poplačilo kapitalskih vložkov in posojila, s tem pa se bistveno razbremenjuje davkoplačevalce," so še pojasnili.

Ne spreglejte