Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 6. 2014,
7.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Slovenija poročilo

Četrtek, 12. 6. 2014, 7.53

6 let, 7 mesecev

Korupcija črn madež Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenija si je glede na napredek demokracije v primerjavi z lani prislužila nekoliko slabšo oceno, a je še vedno najbolje ocenjena med 29 državami v tranziciji, razkriva poročilo Freedom Housa.

Sodeč po poročilu Države v tranziciji newyorške nevladne organizacije Freedom House, ki zajema države od srednje Evrope do srednje Azije, se je Slovenija malenkost slabše kot lani odrezala na področju svobode medijev in področju korupcije. Freedom House z ocenami od ena (najboljša) do sedem (najslabša) ocenjuje različna področja delovanja demokracije, od volilnega procesa do sodstva. Skupna ocena Slovenije se je v primerjavi z lani malenkost dvignila z 1,89 na letošnjih 1,93. Najbolje se je naša država odrezala ob prvih meritvah leta 2005, ko je prejela oceno 1,68. Na področju korupcije, ki je črn madež Slovenije, je lani prejela oceno 2,25, letos pa 2,5. Na področju svobode medijev je bila Slovenija letos ocenjena z 2,25.

Protesti proti korupciji Slovenijo poročilo omenja med državami v srednji Evropi – izpostavljeni sta še Bolgarija in Češka –, v katerih so ljudje lani s protesti opozarjali na zakoreninjenost politične korupcije. Protesti so bili uperjeni tudi proti vladi premierja Janeza Janše, ki se je na začetku lanskega leta morala posloviti s položaja. Janša je bil istega leta obsojen v odmevnem korupcijskem primeru, še omenja poročilo.

Poleg Slovenije je Freedom House med t. i. konsolidirane demokracije (države z oceno med 1 in 2,99) uvrstila še Estonijo (1,96), Latvijo (2,07), Poljsko (2,18), Češko (2,25), Litvo (2,36), Slovaško (2,61) in Madžarsko (2,96). Hrvaško (3,68) je uvrstila med t. i. na pol konsolidirane demokracije. Med vsemi v poročilo zajetimi državami imata najslabšo oceno Turkmenistan in Uzbekistan (6,93).

Poslabšanje v Evraziji Vodja poročila Sylvana Habdank-Kolaczkowska poudarila, da je pred desetimi leti v Evraziji pod avtoritarno oblastjo, kot jo definira poročilo, živel eden od petih ljudi, danes pa že štirje od petih.

Nazadovanje na področju demokratičnega vladanja je trend tako v Evraziji kot na Balkanu in tudi v nekdanjih komunističnih državah srednje Evrope. Kot že vsa leta v zadnjem desetletju se je tako povprečna ocena ravni demokracije tudi tokrat znižala in znaša 4,35.

Boljše ocene za tri države Boljše ocene kot leto prej so v poročilu prejeli Kosovo, Albanija in Gruzija zaradi volilnih izboljšav in mirnega prenosa oblasti.

Ne spreglejte