Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 4. 2020,
13.19

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

98

Natisni članek

Koronavirus

Sobota, 4. 4. 2020, 13.19

4 leta

Vlada: To je največji paket pomoči v zgodovini samostojne Slovenije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

98

banka denar | Po prvem svežnju pomoči vlada pospešeno pripravlja že drugega, katerega glavni cilj je zagotoviti likvidnost gospodarstva, ko bo epidemija mimo. | Foto Getty Images

Po prvem svežnju pomoči vlada pospešeno pripravlja že drugega, katerega glavni cilj je zagotoviti likvidnost gospodarstva, ko bo epidemija mimo.

Foto: Getty Images

Število potrjenih okužb s covid-19 se je povzpelo na 977, ob tem smo v Sloveniji zabeležili dve novi smrtni žrtvi virusa. Skupno je tako pri nas zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo 22 ljudi. Vlada medtem že pospešeno pripravlja drugi sveženj pomoči, katerega namen je zagotoviti likvidnost našega gospodarstva.

  • 18:18

    Porast okužb v domovih

    Število oskrbovancev domov za starejše, okuženih z novim koronavirusom, se je v petek povzpelo na 195, kar je 16 več kot v četrtek. Več okuženih je tudi med zaposlenimi v domovih. Po podatkih za petek jih je bilo 42, v četrtek sedem manj, kažejo podatki ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

    Največ prijavljenih primerov je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer je bil do vključno petka skupaj med oskrbovanci in zaposlenimi 101 primer okužbe. V metliškem domu starejših občanov jih je bilo 48, v ljutomerskem pa 42.

  • 16:10

    Zaščitne opreme še ni dovolj

    V skladišče civilne zaščite v Rojah je danes prispelo 336 tisoč troslojnih mask in 10.800 zaščitnih plaščev, je prek Twitterja sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Že v petek je s tvitom javnost obvestil o dostavi milijona troslojnih zaščitnih mask, v četrtek pa 19.500 mask FFP2.

    A tudi po dobavah zaščitne opreme v preteklih dneh stanje ni bistveno boljše, je za STA dejal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. "Gre za pokrivanje rednih potreb, zalog si še ne moremo ustvarjati," je poudaril. Interesenti, kot so podjetja, zaščitne opreme tako še ne bodo mogli prejeti.

    Trenutno ima prednost pri razdeljevanju še vedno zdravstvo - bolnišnice, zdravstveni domovi, domovi za starejše, lekarne in zobozdravstvene ordinacije. "Zraven so tudi nekatere druge službe, kot je oskrba na domu, ki sodijo pod ministrstvo za delo, a zaščitno opremo zaradi narave svojega dela kljub temu prejemajo prednostno," je še povedal Šestan.

    Iz regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko pa so sporočili, da so v Ajdovščini obveščeni, da jim je pobrateno kitajsko mesto Jurong darovalo 30.000 kirurških mask in 300 termometrov. Na pošiljko še čakajo.

  • 16:05

    Tudi iz Postojne večina domov

    Tudi večina iz postojnske karantene je po petkovi odredbi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da lahko osebe izolacijo nadaljujejo na stalnem ali začasnem bivališču, že doma.

    Od 43 ljudi, ki so tja prišli iz Španije, jih v hotelu Epic ostaja dobra tretjina, tudi dva s potrjeno okužbo, navajajo v regijskem štabu civilne zaščite za Notranjsko.

  • 13:54

    Hitreje do potrditve zakonov

    Da bi v prihodnje postopke pri nekaterih zakonih skrajšali, je vlada pripravila predlog novele zakona o referendumu in o ljudski iniciativi, ki so jo že predstavili opoziciji in predstavnikoma manjšin, pristojna komisija DS jo bo obravnavala v ponedeljek, pristojen odbor DZ pa v torek.

    Po besedah ministra za javno upravo bi z njo pridobili do osem dni krajšo časovnico pri postopkih sprejemanja novih protikoronskih ukrepov. Po noveli bi bili namreč lahko zakoni, glede katerih je referendum skladno z ustavnimi odločbami nedopusten, razglašeni in uveljavljeni takoj, ko ne bo več zadržkov morebitnega veta državnega sveta. Volivci pa bi imeli nato možnost v 15 dneh po uveljavitvi zakona sprožiti naknadni ustavni spor, če bi menili, da je DZ kršil pravico do referenduma.

  • 13:20

    Velenje: 19 ljudi iz karantene

    Karanteno v velenjskemu hotelu Paka je po petkovi odredbi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da osebe izolacijo nadaljujejo na stalnem ali začasnem bivališču, v petek zapustilo 19 ljudi, danes jo bo še 17 ljudi. Sedem jih ostaja; dva sta potrjeno okužena z novim koronavirusom, pet pa jih še nima urejenega bivanja v Sloveniji, je sporočila Občina Velenje.

  • 13:05

    Dodatki v javnem sektorju

    Sredstva za dodatke zaposlenim v javnem sektorju zaradi izpostavljenosti in obremenjenosti pri obvladovanju epidemije covid-19 bo v celoti zagotovila država, je zatrdil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Pojasnil je, da bodo o tem, kdo in koliko dodatka dobi, odločali predstojniki, želi pa si čim bolj enotne prakse dodeljevanja dodatka.

  • 11:19

    Apel zdravstvenih delavcev

    Tisti, ki se v zdravstvu proti koronavirusu borijo v prvih vrstah, so si enotni - ukrepi proti koronavirusu so dobrodošli, a takšnega režima v zdravstvu ne bo mogoče ohranjati več mesecev. Če bi bilo delovanje zdravstva na drugih področjih okrnjeno še dlje časa, bi lahko na dolgi rok zahtevalo več žrtev kot covid-19.

  • 10:16

    V Ljutomeru še dve okužbi

    Število okuženih z novim koronavirusom v Domu starejših občanov (DSO) Ljutomer se je povečalo za enega varovanca in enega zaposlenega. Skupno jih je 43, njihovo stanje je stabilno.

    Kot je sporočil direktor DSO Ljutomer Tomislav Nemec, je počutje stanovalcev in zaposlenih stabilno, izvajajo pa vse ukrepe v skladu z navodili strokovne koordinacijske skupine.

  • 09:58

    Umiritev na Goričkem

    V Gornjih Petrovcih na Goričkem so spet odprli zdravstveno postajo, ki so jo zaprli 31. marca, ker so pri zdravstveni delavki odkrili okužbo z novim koronavirusom. Možnost, da bi zaposlena okužila kakšnega bolnika, je bila zelo majhna, saj v tej ambulanti, ki deluje v sklopu Zdravstvenega doma Murska Sobota, zaradi epidemije že nekaj časa niso sprejemali bolnikov. Teh tudi ni obiskovala na domu. V sredo so testirali še preostalih deset zaposlenih na postaji, vsi testi so bili negativni. Bolnikov sicer ne bodo sprejemali, skrbeli bodo le za zagotavljanje zdravil, receptov in podobno.

  • 09:56

    Dva iz izolacije v Dolgi vasi

    Stanje 29 državljanov v izolaciji v gostilni v Dolgi vasi, med katerimi je sedem okuženih, je dobro in za zdaj ne kažejo bolezenskih znakov. Iz Lendave je v petek prišla novica, da sta prva, ki sta bila na njihovem območju pozitivna na novi koronavirus, po novih testiranjih negativna in nista več v izolaciji.

Vladna delovna skupina za gospodarstvo in kmetijstvo je na Brdu pri Kranju pretresala ideje in predloge predstavnikov gospodarstva za pripravo drugega protikoronskega svežnja, ki bo usmerjen predvsem v reševanje likvidnosti in učinkovitega izhoda iz krize. Oblikovala je predloge na področjih trga dela, financ, davkov, turizma in kmetijstva.

O njih so na popoldanski tiskovni konferenci govorili gospodarski minister Zdravko Počivalšek, predsednik GZS Boštjan Gorjup, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah, predstavnica Ameriške gospodarske zbornice Slovenije Nevenka Črešnar Pergar ter vladni govorec Jelko Kacin.

Zadnji je v uvodnem nagovoru pohvalil Slovence, ki se v nasprotju s prejšnjim vikendom ta konec tedna pridno držijo novih ukrepov glede omejitve gibanja in prehajanja med občinami.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je povedal, da je vlada do zdaj opravila izjemno delo. "V rekordnem času smo pripravili in sprejeli največji paket zaščitnih ukrepov za prebivalstvo in gospodarstvo v zgodovini samostojne Slovenije," je začel izjavo. Poudaril je, da se trudijo delati kar se da hitro in odgovorno, ne iščejo izgovorov, saj "smo vsi v istem čolnu in zdaj je čas za timsko delo".

Poudaril je, da se s tem prvim svežnjem pomoč gospodarstvu in državljanom vlada ne bo ustavila. Že pospešeno namreč pripravlja drugi sveženj ukrepov za blaženje posledic epidemije. Drugi sveženj se bo osredotočal na popravke in dopolnitve prvega svežnja in zagotavljanje likvidnosti slovenskega gospodarstva. Kajti cilj je, da naše gospodarstvo obstane in da se po koncu epidemije kolesje gospodarstva spet nemoteno vrti naprej.

Delovno skupino za gospodarstvo in kmetijstvo, eno od petih, ki jih je oblikovala vlada za pripravo novega svežnja ukrepov za pomoč ob epidemiji novega koronavirusa, vodi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Na današnjem posvetu je zato delovna skupina ob navzočnosti predstavnikov različnih panog gospodarstva in kmetijstva ter ministrov za kmetijstvo, za delo in za javno upravo pretresala prvi protikoronski sveženj in oblikovala predloge za pripravo smernic za drugi sveženj na več področjih.

Na področju trga dela so predstavniki gospodarstva izpostavili možnost izkoriščenja letnega dopusta v več delih, ki ga delavcu odredi delodajalec, predlagali skrajšanje delovnega časa po vzoru Avstrije ter menili, da bi bilo pri kriznem dodatku smiselno določiti razlike med delavci, ki so čezmerno obremenjeni, in preostalimi.

Predlagali so tudi možnost samostojnega odločanja delodajalcev o izkoriščenju letnega dopusta in glede tistih zaposlenih, ki so izpolnili pogoje za starostno upokojitev.

Zdravko Počivalšek je v izjavi za medije dejal, da je treba vzpostaviti mrežo vzvodov in jamstev za ponoven zagon gospodarstva po koncu epidemije. | Foto: STA , Zdravko Počivalšek je v izjavi za medije dejal, da je treba vzpostaviti mrežo vzvodov in jamstev za ponoven zagon gospodarstva po koncu epidemije. Foto: STA ,

Predstavniki gospodarstva so predlagali tudi nekaj sprememb prvega protikoronskega zakona, med drugim si želijo poenostavitve postopka prijave dela na domu ter podaljšanje predvidene obveznosti delavca na začasnem čakanju na delo glede vrnitve na delo na zahtevo delodajalca.

Vlada si bo po Počivalškovih besedah tudi prizadevala za 60 dni podaljšati delovna dovoljenja za tuje delavce, ki so že na delu v Sloveniji, pa tudi zagotoviti in podpreti sezonsko delo v kmetijstvu.

Predlogi s področja financ so se nanašali na hitre, nebirokratske pomoči podjetjem po vzoru Avstrije - hitrih likvidnostnih kreditov podjetjem, pa tudi ugodnih kreditov in garancij za bančne kredite za mala in srednja podjetja. Mogoče rešitve gredo tudi v smeri ustanovitve sklada za reševanje solventnosti, oblikovanja jamstvene sheme ter odloga plačil davkov in prispevkov, je naštel Počivalšek.

Na davčnem področju so se med predlogi znašli zamik plačila DDV, odlog plačila trošarin ter sprememba DDV za prenočitve in prehrano. Po Počivalškovih besedah je bilo posebej izpostavljeno področje najemnin in stroškov, povezanih s plačilom elektrike, ki bi terjalo sofinanciranje.

Na področju turizma pa so deležniki, kot je dejal Počivalšek, izpostavili, da je predlog vrednotnic za turistične agencije ustrezen. Predlagali so podaljšanje veljavnosti ukrepov za tri mesece po koncu epidemije ter oblikovanje ukrepov za pridobitev povratnih in nepovratnih sredstev. Sicer pa so predstavniki turizma pozvali tudi k znižanju zavarovalnih premij in DDV ter poenostavitvi postopkov na finančni upravi.

Tako predstavniki vlade kot gospodarstva so se strinjali tudi, da morajo ukrepi spodbujati tako domače kot tuje investicije, oblikovali pa so tudi predloge ukrepov za spodbujanje kmetijstva.

Predsednik GZS Boštjan Gorjup je opozoril na nujnost ohranitve delovnih mest ter poudaril, da gospodarstvo, ki že nekaj časa miruje, potrebuje finančno injekcijo. S pametnimi ukrepi lahko gospodarstvo po njegovih besedah zaženemo že danes in mogoče prehitimo konkurenco iz sosednjih držav. "Potrebujemo zaupanje ter jasne in transparentne ukrepe, ki nam bodo pomagali hitro pridobiti sredstva in zagnati gospodarstvo," je poudaril. Njegovi izjavi prisluhnite v videu spodaj:

Predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Mariča Lah je poudarila, da so trgovci in trgovke ta hip eden ključnih elementov, da je Slovenija nemoteno preskrbljena naprej, za kar se jim je tudi zahvalila. Sveženj ukrepov, ki čaka na potrditev, je resda največji v zgodovini Slovenije, ki smo ga sprejemali kadarkoli, je poudarila: "Je izjemno dober, zaobsega vse rizične skupine oziroma vse prizadete skupine in jim želi po najboljših močeh pomagati."

Povedala je, da je za trgovinsko dejavnost izrednega pomena institut čakanja na delo. Trgovinska dejavnost je namreč morala zapreti vse neživilske trgovine, kar je več kot polovica prihodkov trgovinske dejavnosti. To pomeni 60 tisoč zaposlenih na čakanju. "Zato je precizna obravnava instituta čakanja na delo za nas izjemnega pomena."

Velika težava ta hip je tudi plačevanje najemnin, sploh za dejavnosti, ki so zaradi sprejetih odlokov zaprte, najemnine pa je vseeno treba plačevati. "Danes smo predlagali določen model, kako bi si to breme najemnik, najemodajalec in država razdelili. Verjamem, da model, ki sem ga predlagala, ni najboljši, ampak računam, da bomo skupaj model dodeli in ga izboljšali."

Pohvalila je tudi slovenske potrošnike, da spoštujejo vse sprejete varnostne ukrepe ter da spoštujejo tudi zaposlene v trgovinah, kar jo še posebej veseli. Celotna izjava Mariče Lah v videu spodaj.

Predstavnica Ameriške gospodarske zbornice Slovenije Nevenka Črešnar Pergar je prav tako pohvalila prvi sprejeti sveženj ukrepov v boju proti koronavirusu. Po njenih besedah je morda zdaj tudi trenutek, da država začne v večji meri uporabljati javno-zasebna partnerstva za infrastrukturne projekte. "Zakaj ne bi npr. povabili Madžarov, da se vključijo v financiranje drugega tira?" se je vprašala.

Njeni izjavi prisluhnite v videu spodaj:

Covid-19 vzel še dve življenji

V Sloveniji so v petek opravili 1.188 testov na novi koronavirus. Potrjenih je bilo 43 primerov okužbe, kar pomeni, da se je število ljudi s potrjeno okužbo povzpelo na 977.

Kot je v uvodu današnje novinarske konference izpostavil uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin, se je število hospitaliziranih bolnikov in bolnikov na intenzivni negi v petek povečalo. Zaradi covid-19 je bilo hospitaliziranih 109 bolnikov, na intenzivni negi jih je 31, dva človeka sta umrla, je na Twitterju navedla vlada. Skupno število umrlih se je dvignilo na 22.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je na oddelkih za covid danes hospitaliziranih 49 bolnikov, od tega 14 v enotah intenzivne nege, so v UKC zapisali na Twitterju.

V celjski bolnišnici je bilo do 8. ure zjutraj hospitaliziranih 16 bolnikov, od tega je pet oseb v enoti intenzivne terapije, ena trenutno na respiratorju, ena pa na neinvazivni ventilaciji. Kot je celjska bolnišnica še sporočila prek Twiterja, so v domačo oskrbo odpustili dva bolnika.

Največ novih okužb v petek v Šmarju pri Jelšah

Število občin z vsaj enim primerom okužbe z novim koronavirusom se je v petek povzpelo za tri na 138, po dva ali več primerov je bilo v 90 občinah. Najbolj, za osem, je število novih potrjenih okuženih znova poskočilo v Šmarju pri Jelšah, v Ljubljani za pet in v Metliki za štiri.

V Sloveniji je bilo včeraj potrjenih 43 novih primerov okužbe, kar pomeni, da se je število ljudi s potrjeno okužbo povzpelo na 977. | Foto: Reuters V Sloveniji je bilo včeraj potrjenih 43 novih primerov okužbe, kar pomeni, da se je število ljudi s potrjeno okužbo povzpelo na 977. Foto: Reuters

 

Ne spreglejte