Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Ponedeljek,
2. 11. 2020,
16.45

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

9

Natisni članek

Eva Kovač Jelko Kacin Koronavirus

Ponedeljek, 2. 11. 2020, 16.45

3 leta, 5 mesecev

Psihologinja: Pod stresom smo bolj nagnjeni k nezaupanju #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

9

V enem tednu je v Sloveniji umrlo 112 oseb, kar je skoraj tretjina vseh smrti, ki jih je doslej povzročil novi koronavirus. O tem, kako trenutne razmere vplivajo na Slovence, je na novinarski konferenci spregovorila tudi psihologinja Eva Kovač. "Naši možgani so pod stresom bolj nagnjeni k negativnemu razmišljanju, zato se pri številnih izzovejo dodatni občutki tesnobe in strahu," je povedala.

"Razmere, v katerih smo se znašli, so stresne in neprijetne, izpostavljeni smo neposredni grožnji lastnemu zdravju in zdravju naših najdražjih. Pojavljajo se dvomi, tesnoba, skrbi, ki so povezane z našim vsakdanjim delovanjem tako doma kot tudi na delovnem mestu. Ob vsem tem se dnevno srečujemo z omejitvenimi ukrepi, ki pa so seveda nujno potrebni za uspešno zajezitev širjenja novega koronavirusa," je dejala Kovačeva.

Psihološki odziv na takšne razmere je specifičen. Poleg telesnih odzivov je treba navesti tudi vedenjske in čustvene odzive, ki jih pogosto zapostavljamo ali celo spregledamo, je pojasnila.

"Naši možgani so pod stresom bolj nagnjeni k negativnemu razmišljanju"

"Negotovost in stres vodita v okrepljene občutke tesnobe, razdražljivost, žalost, utesnjenost in predvsem v nezaupljivost, tudi v stroko. Naši možgani so pod stresom bolj nagnjeni k negativnemu razmišljanju, zato se pri številnih izzovejo dodatni občutki tesnobe in strahu," je povedala Kovačeva.

Stiske niso za vsakogar enake, na stres se odzivamo zelo različno.

"Za nekatere je to obdobje izjemno tesnobno, za druge morda manj. Zato ne smemo preslišati glasov tesnobe ali, še bolj, ne začutiti molka posameznikov in skupin, ki so v tem trenutku najbolj zapostavljeni," je dejala.

Stiske niso za vsakogar enake, na stres se odzivamo zelo različno. | Foto: Stiske niso za vsakogar enake, na stres se odzivamo zelo različno.

Pojasnila je, da so takšni odzivi v danih okoliščinah povsem normalni. "Nismo nič boljši in nič slabši kot tisti, ki strahu in tesnobe ne doživljajo tako močno. Nujno pa je, da te misli predelamo, jih ne ignoriramo, jih ne rinemo na stran in jih ne potlačimo. Treba jih je sprejeti kot del nas. Vprašajte se, ali so te misli resnične težave ali so zgolj napačna prepričanja," je dejala Kovačeva in dodala, da je, če so težave resnične, najbolj učinkovito, da se z njimi spopademo. Za to obstajajo različni načini samopomoči.

"Če kadarkoli čutite, da so težave in tesnoba večje od vas, vas spodbujam, da se obrnite na pristojne službe, psihološki telefon ali celo na osebnega zdravnika. Kaj hitro se lahko zgodi, da se zapletemo v negativne misli. Paziti moramo, da nas ne potegne v čustveno nevihto. Ta nas preplavi z negativnimi občutki. Lahko je celo tako močno, da dobimo občutek, da smo nemočni, pa nismo," je dejala in podala praktične napotke, kako ravnati v stresnih okoliščinah.

Odmerimo si čas za skrbi

Svetovala je še, da si v dnevu odmerimo čas za skrbi, branje novic in spremljanje družbenih omrežij naj bo vključeno v ta čas za skrbi, poleg tega pa je treba te informacije iskati pri strokovnih ustanovah, je poudarila.

"Sklepanje zgolj in na podlagi lastnih izkušenj je lahko pristransko. Ne pričakujmo, da se morajo drugi odzivati in vesti enako kot mi. Odzivi so zelo različni. Morda ne vemo, s čim vse se spopadajo ljudje v naših sredinah," je opomnila.

"Naj bosta sočutje in razumevanje v teh trenutkih naši glavni vrlini. Pomagajmo drug drugemu, bodimo si v oporo in si prisluhnimo. Čeprav nam maska zakriva nasmeh, je lahko dovolj že topel pogled, ki ga namenimo drugim. Za lepši jutri," je dejala Kovačeva.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice V nedeljo potrdili 557 novih okužb, umrlo še 25 bolnikov #video

Kacin znova pozval k spoštovanju ukrepov

V Sloveniji so v nedeljo ob 2.244 opravljenih testih potrdili 557 novih okužb z novim koronavirusom. Za boleznijo covid-19 je včeraj tako kot v soboto umrlo 25 bolnikov, skupaj že 388.

Po podatkih vlade je bilo v nedeljo hospitaliziranih 868 bolnikov, od tega 135 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so v nedeljo odpustili 50 bolnikov.

Vladni govorec Jelko Kacin je ljudi na dopoldanski konferenci vnovič pozval, naj se držijo ukrepov in se v teh časih odpovedo tudi potovanjem v tujino. "Tudi če nam je uspelo delež pozitivnih testov v zadnjih dneh zmanjšati, to še ne pomeni, da je epidemije konec. Pričakovati je mogoče, da se bo število bolnih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, v prihodnjih dneh še povečalo," je poudaril Kacin.

Hrvaška, koronavirus
Novice Na Hrvaškem umrlo največ bolnikov s covid-19 do zdaj #video
Ne spreglejte