Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 11. 2016,
19.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

vlada Boris Koprivnikar

Petek, 4. 11. 2016, 19.10

6 let, 6 mesecev

Minister Koprivnikar je optimističen

Sindikati in vlada bodo s pogajanji nadaljevali v ponedeljek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Boris Koprivnikar | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Čeprav so današnje izjave sindikalistov nakazovale, da bodo pogajanja za javni sektor najverjetneje prekinjena, so pogajalci nazadnje ostali za skupno mizo. Pogovori, ki so potekali več kot štiri ure, so se premaknili tudi k vsebini dogovora o dinamiki odpravljanja še veljavnih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju.

Obe strani sta bili sicer o vsebini današnjih pogajanj precej redkobesedni. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je dejal le, da so danes na nek način prešli glavne napetosti, da sedijo za mizo in se pogajajo ter da obstaja možnost, da dejansko do dogovora pride.

S pogajalskim procesom bodo nadaljevali v ponedeljek ob 14. uri. Dogovorili pa so se, da o sami vsebini konkretnih predlogov in protipredlogov ne bodo dajali izjav za javnost, da ne bi "ogrozili te krhke možnosti, da dejansko pride do sporazuma".

Štrukelj: Smo na občutljivi točki

Branimir Štrukelj verjame, da se pogajanja lahko končajo na način, ki bo zadovoljil 150 tisoč javnih uslužbencev. | Foto: Ana Kovač Branimir Štrukelj verjame, da se pogajanja lahko končajo na način, ki bo zadovoljil 150 tisoč javnih uslužbencev. Foto: Ana Kovač Da so stvari izredno občutljive, je poudaril tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj.

"Zadeva je na zelo občutljivi točki, zato bomo prespali in preštudirali ta vikend in do ponedeljka verjeli, da se lahko dogovorimo in zapremo to poglavje, ki je zelo problematično za 150 tisoč javnih uslužbencev," je dejal.

Usklajevanja bodo na obeh straneh očitno potekala tudi konec tedna. Tako je minister dejal, da bo intenzivno usklajevanje na neformalni ravni potekalo tudi čez vikend, "ker iščejo možnosti, da bi v ponedeljek morda prišli do nekega za obe strani sprejemljivega dogovora".

Vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek pa je podobno napovedal, da bodo čez konec tedna oziroma v ponedeljek na sindikalni strani vsekakor potekala usklajevanja, da bi v ponedeljek vendarle poskušali izkoristiti "tisto morda neko majhno možnost, da bi do dogovora prišlo". Ta bi bil po njegovem mnenju zelo verjetno koristen za obe strani, če bi le našli sprejemljive rešitve.

Ne spreglejte